avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datele din cartea de imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datele din cartea de imobil

Buna seara. Deoarece propietarii, nu raspund solicitarii presedintelui de prezentare a cartii de identitate sau copie dupa contractul de dobandire a apartamentului, ptr. actualizare date in cartea de imobil, de unde se pot obtine aceste informatii? Sii, daca in locul rubricilor ,,locul de munca" si ,,numele parintilor" pot trece CNP-ul si nr. actului de dobandire (sau, a contractului de inchiriere)? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:27, 15 Septembrie 2015
@roxana moldovan
Dv., ca presedinte de asociatie, presupun, ati obtinut prin mijloace nelegale si abuzive un efect legal, si anume depunerea copiilor de pe actele de provenienta a apartamentului.

Ati comis si urmatoarele abuzuri:
- ati pretins proprietarilor sa depuna contractele de inchiriere (comodat) pentru apartamentele inchiriate. Nicaieri in lege nu scrie ca aveti nici dreptul, nici obligatia de a pretinde proprietarilor acest lucru. Si asta pentru ca fata de asociatie proprietarul, si numai el, are obligatii de orice fel. Tragerea la raspundere civila sau penala in legatura cu ce se petrece in acel apartament se face proprietarului, nu chiriasului. Dv. ca reprezentant al asociatiei, nu aveti niciun fel de relatie cu chiriasul si nici nu trebuie sa va intereseze relatia dintre proprietar si chirias si felul in care s-a materializat aceasta, prin ce contract.
Singurul drept si, totodata obligatie, pe care le aveti in legatura cu chiriasul este inscrierea in cartea de imobil a datelor lui de identitate. Atat si nimic mai mult.
Daca chiriasul produce zgomote, deranj, nu pe chirias il veti da in judecata, ci pe proprietar. Cu el aveti relatia directa, nu cu chiriasul.
Daca chiriasul nu plateste intretinerea si ramane restant mai mult timp, pe proprietar il veti da in judecata, nu pe chirias.
Asadar nu are de ce sa va intereseze sub ce forma - legala sau nelegala - locuieste acesta in apartament.
Asociatia de proprietari gestioneaza proprietatea comuna, nu si proprietatea individuala. Contractele de inchiriere, daca exista, atunci acestea sunt mijloace de gestionare a proprietatii private, acolo unde asociatia de proprietari nu are acces, si acestea sunt pretinse de ANAF. Dv. nu sunteti reprezentantul ANAF-ului in condominiu, asa ca nu are de ce sa va intereseze sub ce forma isi gestioneaza proprietarii averea proprie.

- ati pretins o suma nelegala in acea asa-numita penalizare de 50 lei, Dv. ca organ de conducere al asociatiei aveti dreptul de a institui tot felul de taxe sau cum vreti sa le spuna cu titlu de contributie individuala la fondurile asociatiei pentru beneficii suplimentare pe care proprietarii le-ar avea din partea asociatiei, dar nu ca mijloace de constrangere, ca amenzi, ca penalizari altele decat pentru sume restante legiferate in Legea 230/2007.
Asociatia de proprietari nu are dreptul sa dea amenzi proprietarilor. Regimul acestor amenzi este specific numai autoritatilor locale si nationale, or asociatia nu are acest caracter.

Orice proprietar va poate face plangere penala pentru amenintarea cu aceasta amenda.
In lege scrie ce trebuie sa faca proprietarul - sa aduca actul de proprietate, atentie! la inscrierea in asociatia de proprietari la dobandirea proprietatii, deci nu si daca nu se inscrie in asociatie, dar nu scrie ce se intampla daca nu aduce acest act. Si asta dintr-o logica simpla: daca vrea sa se inscrie in asociatie, vine cu actul in mana (copie). Daca nu vrea sa se inscrie, atunci nici nu vine sa va pretinda includerea in asociatie, deci nu are obligatia de a va da acest act.
Pentru litigii ulterioare cu acesti proprietari care nu sunt membri ai asociatiei aveti la dispozitie Registrul de carte funciara.

A fi proprietar intr-un condominiu nu inseamna automat si inscrierea in asociatia de proprietari, iar art.12 citat de @adriantot se refera la proprietarii membri ai asociatiei.

Dv. ati fost aleasa de proprietari, membri ai asociatiei, in AG a asociatiei, reprezentant legal al lor, sunteti unul dintre ei, nu o persoana numita de vreo autoritate statala sa exercitati vreun control asupra proprietarilor si proprietatii acestora, folosind mijloace de constrangere, cum ar fi acea taxa-penalizare.
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2015
elga50, moderator
Bravooo, bine zis !=D>
1.legitimarea se face numai de politie
2.asociatia nu are nici un drept asupra celor care nu prezinta documente
3 .se depune la asociatie documentelenumai daca esti membru
In rest numai ilegalitati..pana cand cineva se vor ocupa de ele
Aveti dreptate. Parca vad filmul Secretul lui Nemesis. Aceiasi presedinti de bloc care se cred stapini, binganitori la Militie despre toti locatarii blocului. Si asta la 25 de ani de la Revolutie. Nu pot sa cred! [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2015
sandman, utilizator
Am cumparat si eu un apartament si m-am lovit de aceeasi solicitare a asociatiei de proprietari: sa depun copie dupa C-v si copii dupa CI.
Mi se pare putin ciudat...in contractul ala sunt si date financiare care nu cred ca pasioneaza pe altcineva decat pe mine si pe banca.
Stiu ca scrie pe undeva prin niste norme de aplicare, cred ca e vorba de HG 1588/2007, art 12, lit B, pct g ptr L 230/2007....
Oricum o sa ajung sa il depun, dar am barat datele financiare. Deabia astept sa faca gat cei de la asociatie, ca le cer temeiul legal pentru care le trebuie si datele financiare X-(
"Art. 12
Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
a) să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociaţiei de proprietari;
b) să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari, dacă au capacitatea deplină de exerciţiu;
c) să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să aibă acces, la cerere, la orice document al acesteia;
d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile;
e) să folosească părţile comune de construcţii şi instalaţii ale condominiului conform destinaţiei pentru care au fost construite;
f) să îşi închirieze proprietatea, fără a fi afectate exercitarea drepturilor şi îndeplinirea responsabilităţilor legate de asociaţia de proprietari.
B. Obligaţii:
a) să menţină în bune condiţii proprietatea individuală, apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală al celorlalţi proprietari din condominiu;
b) să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul propriu, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar şi justificat să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz, conform prevederilor din statutul asociaţiei de proprietari;
c) să contribuie la constituirea mijloacelor băneşti şi materiale ale asociaţiei de proprietari şi să achite în termenul stabilit cota de contribuţie care le revine în cadrul cheltuielilor asociaţiei de proprietari;
d) să ia măsuri, în cadrul asociaţiei, pentru modernizarea, consolidarea, reabilitarea termică, precum şi pentru creşterea performanţei energetice a clădirii, după caz, potrivit prevederilor legale, şi să achite cota-parte din costurile aferente. Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri. În clădirile afectate de seisme, proprietarii au obligaţia de a lua de urgenţă măsuri pentru consolidare, conform prevederilor legale în vigoare; lucrările de reparaţii, intervenţii etc. se vor executa cu personal autorizat, potrivit legii;
e) să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii, dacă ei sau alte persoane care acţionează în numele lor au provocat daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spaţiu;
f) la înstrăinarea proprietăţii, să transmită toate obligaţiile către dobânditor, inclusiv cele cu privire la sumele de plată către asociaţia de proprietari existente la data tranzacţiei, precum şi orice alte informaţii relevante sau având consecinţe asupra drepturilor şi obligaţiilor privitoare la proprietatea care este înstrăinată;
g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;
h) să modifice instalaţiile de distribuţie a utilităţilor în interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu numai în condiţiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul utilităţii, în care se arată efectele modificării instalaţiei respective. Pe baza acestui referat, comitetul executiv va hotărî asupra efectuării modificării. În cazul producerii locale, la nivel de condominiu, a energiei termice şi a apei calde de consum, nu este necesar referatul tehnic menţionat;
i) nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori membri având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea inclusiv

Detalii: [ link extern ] "
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2015
bisisica, utilizator

Alte discuții în legătură

Presedintele imi cere contractul si viza de flotant alopici2005 alopici2005 buna ziua am si eu o intrebare : trebuie sa prezint contractul de inchiriere si viza de flotant presedintelui de asociatie pt un apartament inchiriat ? ... (vezi toată discuția)
Presedinte de bloc sapphy21 sapphy21 buna ziua sunt chirias la stat , si din 5 in 5 ani se face prelungire de contract. Pentru a face aceasta prelungire am nevoie de niste acte printre care ... (vezi toată discuția)
Asociatia are nevoie de informatii despre locatari Costica33 Costica33 Pentru completarea cartii de imobil si evidenta proprietarilor din bloc, a chiriasilor, am cerut prin avizier copii dupa actele de proprietate, prima pagina ... (vezi toată discuția)