avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datele din cartea de imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datele din cartea de imobil

Buna seara. Deoarece propietarii, nu raspund solicitarii presedintelui de prezentare a cartii de identitate sau copie dupa contractul de dobandire a apartamentului, ptr. actualizare date in cartea de imobil, de unde se pot obtine aceste informatii? Sii, daca in locul rubricilor ,,locul de munca" si ,,numele parintilor" pot trece CNP-ul si nr. actului de dobandire (sau, a contractului de inchiriere)? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:27, 15 Septembrie 2015
bisisica a scris:

Oricum o sa ajung sa il depun, dar am barat datele financiare. Deabia astept sa faca gat cei de la asociatie, ca le cer temeiul legal pentru care le trebuie si datele financiare X-(
"Art. 12 Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;[/]

Curat murdar coane Fanica!
Pai dumneavoastra vad ca stiti foarte bine care este baza legala si o citati aici. De ce credeti ca cei ce conduc asociatia nu ar cunoaste aceste prevederi!?
Si va rog, daca tot cunoasteti legislatia, postati si prevederea legal conform careia un inscris, un act, o coie a uni act... este valabila, e legala daca are stersaturi pe ea, daca e modificata...
Legislatia asa cum ati sesizat estae clara: se depune copia actului. Nu o copie a unei oparti sau bucati de act, nu o copie a unui act modificat, sters...

Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2015
Adriantot, moderator
Nu stiu daca un pic off-topic, dar nu m-am putut abtine :))

Imi spune si mie taica-meu ca sa nu cumva sa dau copie dupa actele de proprietate VREODATA /ORICUI... ca se fura case de subt oameni!!!! Are 72 ani.... si nu mai e tot acolo, ca sa zic asa.

Ce-i cu paranoia asta? Lasand la o parte ca legea prevede ca Asociatia sa aibe o copie a actului de proprietate, daca se scrie frumusel in diagonala peste copie ca " Copie pt dosarele Asociatiei" , ce credeti ca se intampla?? Va fura administratorul casa? Fereasca Dzeu sa stie cineva cat ati dat pe un apartament? :)) Sau cine vi l-a lasat mostenire?

Exceptand cazurile in care taica-meu e administrator si discuta cu toate babele cine i-a dat casa cui si cat a dat pe ea, nu vad , in secolul 21 sa fie o problema cu o copie a actului de proprietate la administratie, sau copie dupa buletinul chiriasilor. Incercati la hotel sa vedeti daca va primeste fara act de identitate...

Inca odata, nu mam putut abtine, cer scuze
Buna dimineata,
Legea nu distinge daca sa fie barat sau nu. :) Si unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie. Parca asa era un principiu din drept?! sau ma insel?!
Deci il voi depune barat pana la proba contrarie.
La asociatie imi cere sa dovedesc ca eu sunt cumparatorul si ca am cumparat proprietatea respectiva si ca are m2 aia (pe care oricum ii are deja inscrisi de la vechiul proprietar....ca nu o fi plecat ala cu m2 in spinare...whatever).
Ma deranjeaza sa dau date financiare catre o "institutie" care stiu ca poate rasufla la colt de bloc. Cat platesc eu pe m2 de casa e doar problema mea si nu a intreg condominiului.
Ca aceleasi hartii (copii dupa c-v si CI) le depui peste tot: lumina, gaze, primarie, impozite, dar cel putin acolo e gramada mare si institutia mamut si sansele sunt infime sa "rasufle". :)
Parerea mea.
Ultima modificare: Marți, 15 Septembrie 2015
bisisica, utilizator
roxana moldovan a scris:

Sunt presedinte de asociatie si am experimentat si eu aceiași situatie pt mai multe luni. Luna trecuta am luat o hotărâre in Comitetul Executiv de a percepe de 50 lei/luna penalități pt toti proprietarii care nu prezinta la administrator Cartea de Identitate si Contractul de Dobândire.
Am reusit într-o luna ce nu am reusit pana acum adică un procent de 75% dintre proprietari au prezentat date complete Sunt sigura ca după aplicarea primei penalități vom avea 100% din date complete.
Iar după părerea mea si Contractul de Dobândire cât si contractele de închiriere/comodat sunt extrem de importante chiar dacă nu sunt cerute de Cartea de Imobil Sunt importante nu numai pt membrii asociatiei ci PT TOTI PROPRIETARII DIN CONDOMINIU- pt ca este foarte important pt conducerea asociatiei si administrație sa cunoască în amănunt statutul tuturor locatarilor *care sunt proprietari, chiriași, locatari cu uzufruct viager,locatari cu contracte de comodat etc In acest fel se pot identifica mult mai ușor cei care locuiesc ilegal în condominiu.
Președintele asociației poate solicita la Biroul de Carte Funciara pe lângă Judecătoria sectorului respectiv un EXTRAS DE CARTE FUNCIARA COLECTIVA unde se pot vedea proprietarii intabulați (si se menționează numele, proveniența proprietății, eventuale sarcini, ipoteci sau privilegii imobiliare sau uzufruct viager si suprafața utila si cota indiviza a fiecărui apartament intabulat). Este util dar nu si suficient, întrucât nu toate apartamentele sunt intabulate.
Oricum, din toate aceste date se poate constitui o baza de date foarte utila.

Bravo, Roxana, cel putin pentru faptul ca ai reusit sa clarifici situația locativa a proprietarilor sau chiriașilor din Asociatie, chiar dacă ai încercat un artificiu, poate legal, poate nu, dar e extrem de necesar sa ne cunoaștem toți vecinii, câți locuiesc acolo, cât consuma, pentru ca noi, restul care stam de peste 50 ani în Asociație si plătim sume exagerate, fără a ști dacă plătim echitabil, ne-discriminatoriu.
Dacă am avea situația locativa clara, poate n-am mai avea trecute pierderi de apa sau alte Utilități, mai ales cele puse pe persoane, pe care le plătesc tot cei cinstiți.
Cel putin problema chiriașilor e generală și poate genera conflicte.
La fel, și problema celor care sunt plecați de multi ani din localitate sau chiar din țară, și care nu mai trec nici măcar o data pe an pe-acasă, sa se verifice cel putin apometrele.
IATĂ O POSTARE LA OBIECT, ECHIDISTANTA, CARE SPUNE TOTUL:
petricadracea a scris:

@elga50.
Cota indiviză, este trecută în actul de proprietate al locatarului ? Cum va face administratorul repartizarea cheltuielilor pentru părțile comune? Locatarul poate bara sau scoate textul cu partea financiară, care pe administrator nu-l interesează. Cum va înregistra președintele în cartea de imobil locatarul, fără a i se prezenta o copie după C.I. ? Completarea cărții de imobil nu intră în sarcina președintelui și este obligatorie ? Acest CNP ți-l cunoaște și vânzătoarea de la magazinul de jucării... sau aproape...
La înscrierea în Asociație, noul locatar are obligația sa prezinte copia după actul de proprietate și copie după C.I.
Referitor la sancționarea locatarilor, da, este un abuz și în afara legii. Chiar dacă Asociația își crează propriul statut, asta se face numai în litera legii.
Ar fi indicat ca Președintele cât și membrii Comitetului Executiv să studieze mai întâi Legea 230 și apoi sa ia decizii care pot fi contestate în instantă.

Eu cred, totuși, ca Roxana n-a pus în aplicare acea "amendă" de 50 lei, sper că a fost luată hotărârea doar pentru a-i face pe toți proprietarii să arate situația lor locativă, pentru a ști ce și câți plătesc, nu s-o facă doar "prostimea", ci și cei care nu au situația clară.
zxc1, utilizator
Eu am fost intrebat de politie daca am stiinta de faptul ca un cetatean ucrainean, urmarit international, ar fi locuit in blocul nostru intr-o anumita perioada. Nu am cum sa stiu cine locuieste, nu-i cunosc pe toti dupa figura si oricum nu am timp sa stau sa pazesc blocul sa vad daca cineva necunoscut intra pe acolo. Si ce sa fac, sa-l intreb: nu cumva sunteti vreun infractor ? :-) Nu ne permitem sa angajam paza, nici macar 8 ore pe zi, darmite 24.

Acum dupa ce am citit toate discutiile, vad ca exista doua grupe mari de opinii: a. asociatia si/sau administratia sa cunoasca situatia locativa, cat de cat apropiat de realitate. b. asociatia/administratia sa nu-si bage nasul in aceasta problema.

Si eu...cum sa fac ? Pentru ca si noi avem aceasta problema cu cartea de imobil. Nu vine nimeni de bunavoie (si nesilit... sic!) sa-si updateze situatia. Si avem multi care pretind ca au avut musafiri, iubiti/iubite neaparat pana in 15 zile, ca deh, dragostea dureaza putin in ziua de azi :-))) Ori chiriasi... cu sau fara contracte legale de inchiriere. Daca nu-i intrebi si/sau daca nu vor sa-ti raspunda, nu ai cum sa stii cati/cand/unde se duc si nici nu-i poti lua la intrebari sau sa-i legitimezi. Totusi Politia te intreaba: "cum, dl presedinte, nu stiti cine locuieste la dvs. in bloc ?" Si te mai intreaba si ceilalti proprietari, mai ales atunci cand vad ca la un apartament se perinda 3-4-5 persoane seara/ziua/dimineata, dar la intretinere declara zero sau cel mult o persoana. Sigur, nu zice nimeni sa nu respecti legea, sau intimitatea fiecaruia, nu ma intereseaza nici cat a dat popescu sau ionescu pe apartamentul lui, dar nici nu sunt impacat cu haosul la care se ajunge. Pana la urma blocul este proprietate privata, nu e WC public. Repet, nu vrea nimeni sa stie mai mult decat e decent si rezonabil, respect fiecaruia dreptul lui la proprietatea individuala/intimitate, dar nici nu cred ca e normal sa vina fiecare si sa faca abuz de acest drept si practic.... sa faca ce doreste, ca si cand acolo ar fi un fel de no man's land.
Pache, utilizator

Alte discuții în legătură

Presedintele imi cere contractul si viza de flotant alopici2005 alopici2005 buna ziua am si eu o intrebare : trebuie sa prezint contractul de inchiriere si viza de flotant presedintelui de asociatie pt un apartament inchiriat ? ... (vezi toată discuția)
Presedinte de bloc sapphy21 sapphy21 buna ziua sunt chirias la stat , si din 5 in 5 ani se face prelungire de contract. Pentru a face aceasta prelungire am nevoie de niste acte printre care ... (vezi toată discuția)
Asociatia are nevoie de informatii despre locatari Costica33 Costica33 Pentru completarea cartii de imobil si evidenta proprietarilor din bloc, a chiriasilor, am cerut prin avizier copii dupa actele de proprietate, prima pagina ... (vezi toată discuția)