roxana moldovan a scris:
Sunt presedinte de asociatie si am experimentat si eu aceiași situatie pt mai multe luni. Luna trecuta am luat o hotărâre in Comitetul Executiv de a percepe de 50 lei/luna penalități pt toti proprietarii care nu prezinta la administrator Cartea de Identitate si Contractul de Dobândire.
Am reusit într-o luna ce nu am reusit pana acum adică un procent de 75% dintre proprietari au prezentat date complete Sunt sigura ca după aplicarea primei penalități vom avea 100% din date complete.
Iar după părerea mea si Contractul de Dobândire cât si contractele de închiriere/comodat sunt extrem de importante chiar dacă nu sunt cerute de Cartea de Imobil Sunt importante nu numai pt membrii asociatiei ci PT TOTI PROPRIETARII DIN CONDOMINIU- pt ca este foarte important pt conducerea asociatiei si administrație sa cunoască în amănunt statutul tuturor locatarilor *care sunt proprietari, chiriași, locatari cu uzufruct viager,locatari cu contracte de comodat etc In acest fel se pot identifica mult mai ușor cei care locuiesc ilegal în condominiu.
Președintele asociației poate solicita la Biroul de Carte Funciara pe lângă Judecătoria sectorului respectiv un EXTRAS DE CARTE FUNCIARA COLECTIVA unde se pot vedea proprietarii intabulați (si se menționează numele, proveniența proprietății, eventuale sarcini, ipoteci sau privilegii imobiliare sau uzufruct viager si suprafața utila si cota indiviza a fiecărui apartament intabulat). Este util dar nu si suficient, întrucât nu toate apartamentele sunt intabulate.
Oricum, din toate aceste date se poate constitui o baza de date foarte utila.
Bravo, Roxana, cel putin pentru faptul ca ai reusit sa clarifici situația locativa a proprietarilor sau chiriașilor din Asociatie, chiar dacă ai încercat un artificiu, poate legal, poate nu, dar e extrem de necesar sa ne cunoaștem toți vecinii, câți locuiesc acolo, cât consuma, pentru ca noi, restul care stam de peste 50 ani în Asociație si plătim sume exagerate, fără a ști dacă plătim echitabil, ne-discriminatoriu.
Dacă am avea situația locativa clara, poate n-am mai avea trecute pierderi de apa sau alte Utilități, mai ales cele puse pe persoane, pe care le plătesc tot cei cinstiți.
Cel putin problema chiriașilor e generală și poate genera conflicte.
La fel, și problema celor care sunt plecați de multi ani din localitate sau chiar din țară, și care nu mai trec nici măcar o data pe an pe-acasă, sa se verifice cel putin apometrele.
IATĂ O POSTARE LA OBIECT, ECHIDISTANTA, CARE SPUNE TOTUL:
petricadracea a scris:
@elga50.
Cota indiviză, este trecută în actul de proprietate al locatarului ? Cum va face administratorul repartizarea cheltuielilor pentru părțile comune? Locatarul poate bara sau scoate textul cu partea financiară, care pe administrator nu-l interesează. Cum va înregistra președintele în cartea de imobil locatarul, fără a i se prezenta o copie după C.I. ? Completarea cărții de imobil nu intră în sarcina președintelui și este obligatorie ? Acest CNP ți-l cunoaște și vânzătoarea de la magazinul de jucării... sau aproape...
La înscrierea în Asociație, noul locatar are obligația sa prezinte copia după actul de proprietate și copie după C.I.
Referitor la sancționarea locatarilor, da, este un abuz și în afara legii. Chiar dacă Asociația își crează propriul statut, asta se face numai în litera legii.
Ar fi indicat ca Președintele cât și membrii Comitetului Executiv să studieze mai întâi Legea 230 și apoi sa ia decizii care pot fi contestate în instantă.
Eu cred, totuși, ca Roxana n-a pus în aplicare acea "amendă" de 50 lei, sper că a fost luată hotărârea doar pentru a-i face pe toți proprietarii să arate situația lor locativă, pentru a ști ce și câți plătesc, nu s-o facă doar "prostimea", ci și cei care nu au situația clară.