avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, inspectori RU

Intr-un topic am facut afirmatia de maijos , iar la sugestia colegului nostru tudorvaleriu, m-am decis sa deschid acest topic
"Eu as pune in balanta si celelalte persoane care vin in contact cu ITM-ul (angajatori, angajati, contabili, inspectori RU)... si d.p.d.v. al profesionalismului as pune spune ca sunt anumiti inspectori ITM care pot da clasa multor capete luminate din organele centrale de specialitate... si ma opresc aici cu acest mic comentariu .. poate cam rautacios, domnule Valeriu ... si stiti de ce".

Chiar as dori sa se poarte un dialog pe aceasta tema, dar sa respectam si prevederile Regulamentului de postare .. Discutia pe aceasta tema, psa o facem fara un atac la persoana, civilizat si argumentat. Chiar daca inspectorii ITM au avut / au o atitudine reprobabila, nu se justifica un comportament jignitor la adresa lor.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: ContSters82334 , utilizator 10:08, 1 Octombrie 2009
namiru:
Incepeti sa capatati experienta buna! Incet, incet o sa ajungeti la parerea mea. Aveti dreptate. Declaratiile lunare contin toate datele necesare. Dar trebuie sa stii sa te uiti in ele.

grace_r:
Sunteti mai harsita prin ale RU. Aveti mare dreptate. Cei care lucreaza "la nivel inalt" nu au experienta practica, sunt numiti pe criterii politice dar au impresia ca situ tot. Ei strica tot, cand vin la putere si noi, practicienii, ne spargem capetele cum sa facem sa scoatem piatra din balta, aruncata de ei (ca ei nu o scot ca se murdaresc!).
dl. Tudor, eu nu indraznesc "sa va trec prin fata", stiti, fiecare varsta cu etapele ei. Eu invat.:">
Numai eu stiu ;) (vorba vine) cate legi cu impicatii practice in RU au aruncat politicienii pe piata din 2000 incoace...
Si de cate ori a trebuit sa interpretez singura articole de lege care nu erau clare, incercand sa vad care ar trebui sa fie interpretarea corecta, pentru ca eu, ca practician trebuia sa le aplic, ca aveam de exemplu de finalizat state de plata si nimeni din institutiile statului nu-si asuma raspunderea sa dea o interpretare... .

Cati nu simitit pe pielea lor asta?
Caci asta a fost stilul cu toate marile schimbari in legislatia muncii... aruncam legea pe piata, vedem ce probleme ni se ridica din teritoriu, facem modificarea legii sau dam normele (si astea apar peste luni de zile) , trasam apoi sarcini in teritoriu ca se poate merge in controale, pentru ca dupa cateva luni bune de aplicare stim si noi ce avem de verificat si cum este corect. B-)

Astazi am urmarit discutiile TV despre decizia controversata de a trimite bugetarii in concedii fara plata si ma gandesc sa deschid un topic pe aceasta tema ...
Nu stu de ce , dar primul gand al meu a fost... daca statul trece la presiuni asupra angajatilor lor, va dati seama cata apa la moara va curge pentru sistemul privat ? :love2:
Nu stiu altii / cu altii cum sunt, dar cu functionarii de la ITMBV n-am avut niciodata probleme (din 2003 pana azi; sper ca nici de acum inainte). Mereu mi-au vorbit frumos si mi-au explicat cum si de ce (uneori mi-au dictat ce trebuie sa scriu). Cand ceva nu era okay si era ultima zi pt inregistrarea respectiva rugam functionara sa imi rezerve un nr de inregistrare ca voi reveni in 2-3 zile. Nu m-au refuzat. Cand (de cateva ori) am depus shtatele de plata mai tarziu am platit, ca penalizare, o suma modica – si nu aveam ce comenta, pt ca vina imi apartinea (mai mult sau mai putin direct).
Cand aveam neclaritati sunam (sau mergeam) la inspectorul caruia ii este “repartizata” firma si intrebam – iar omu’ explica amanuntit. In urma a 4 controale au “gasit”, pe la inceputul activitatii, un singur “neajuns”: desi anagajatii erau… pontati in c.o. nu aveau cereri de concediu (dar exista “schema” referitoare la aceste concedii) – ne-au informat ca “de azi inainte” sa fie si cererile de concediu la dosar (dar n-au dat amenda).

Pe de alta parte, am vazut atitudinea unor “angajatori”… Unii le grabeau pe functionare ca ei au de “facut bani”… Asa ceva e de kk… Am vazut oameni care tipau ca ei stau la rand de nu stiu cat timp… Cine i-a pus sa aduca statul de plata in ultima zi (cum am constat ca fac cei mai multi) – de exemplu? Am vazut “angajatori” care discutau la telefon in tiomp ce functionara incerca sa le explice ceva… Si multe altele de acest gen – care m-au condus la concluzia ca nu neaparat functionarii de la ITM sunt suparati pe viata si isi descarca frustrarile pe ceilalti, ci cam invers…

Am vazut angajati care veneau sa isi ridice cartile de munca, sau sa intrebe ceva legat de shtate si li se spunea ca angajatorul nu a adus shtatele de plata de x luni, deci nu au cum sa-l ajute. Omul se enerva si devenea agresiv (verbal) – dar ce-i putea face functionara? Ii spunea sa scrie o reclamatie impotriva angajatorului… Poate ar fi trebuit ea sa ia nota si sa sesizeze inspectorul de teren…

Recunosc: nu inteleg utilitatea Revisal… dar nici nu-mi bat capul, pt ca nu-mi place sa-mi stric zilele cu intrebari retorice. Daca angajatorii – in masa – accepta, ce sansa am eu, ca unic individ, sa schimb cursul Dunarii?
Cand abia se implementase programul si “dadea” tot felul de erori nu faceam naveta birou-ITM; mergeam la “oficiul de calcul”, explicam dnei ce si cum – ea lua CD-ul, apasa cateva taste si datele erau inregistrate – si in loc de stampila pe adresa mea de inaintare aveam o hartie scoasa la imprimanta unde scria ca datele pt… au fost inregistrate “cu succes”.

Deci, din punctul meu de vedere, ITMBV si-a dovedit utilitatea.
grace_r, daca citim cu atentie legile care reglementeaza activitatea ITM-urilor ai sa vezi ca aceste institutii au doua feluri de venituri : bugetare si extrabugetare ... prin urmare, ITM-urile nu sta in baza acelui comision care nu este platit de toata lumea ... cu toate ca este foarte mic in comparatie cu alte procente (0,75 sau 0,25) :)

Legislatia nu este facuta de catre inspectorii ITM , chiar daca ei o pot interpreta in alt sens fata de noi ...

Alte discuții în legătură

Incetare contract in per proba anca55 anca55 In perioada de proba cf art. 31, al 4, indice 1 CM spune ca \"Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai ... (vezi toată discuția)
Control itm la punctul de lucru ContSters159316 ContSters159316 BUNA ZIUA am urmatoarea situatie : punct de lucru deschis , declarat 1 salariat , in fapt pe zona respectiva isi desfasoara activitatea si agentii si ... (vezi toată discuția)
Noutati referitoare la activitatea ru dupa 01.01.2011 Cornel  Vasile Cornel Vasile [b]Haideti sa încercam in acest topic sa punem pe tapet noutatile legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011.[/b] Toata lumea stie ca , potrivit ... (vezi toată discuția)