avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriasul nu vrea sa plece din casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriasul nu vrea sa plece din casa

Buna ziua,
o cunostinta de mea are o f mare problema. A primit un chirias, nu a intocmit niciun contract, ultima oara chiriasul a platit chiria in ianuarie in avans pt 2 luni.Deci din aprilie si pana acum nu a mai platit nimic, nu a platit nici curentul, vroiau astia de la Electrica sa taie lumina, a renuntat la telecablu, a schimbat yala (desi proprietarul nu l-a deranjat niciodata).

Culmea, din apriolie proprietartul nu s-a interesat de chirie , chiriasul mai intarziind maxim om luna cu plata chiriei. De doua saptamani insa, proprietaruil a vazut ca la asociatiae e de platit 30 milioane si asoc i-a pus in vedere sa plateasca altfel il da in judecata. Deci chiriasul nu a mai platit din vara trecuta nimic!

De doua saptamanai il cauta pe chirias la munca si nu e de gasit, ba e plecat pe teren etc. Oameni buni, tipul este politist!! Sa innebunesti de situatia asta nu altceva. Proprietarul s0a sud la usa, i-a l;asat scrisori, si la usa si in posta sa-l sune etc. Nimic!

A fost in audienta la seful lui, la comandant, ala a sfatuit-o sa nu sparga usa pt ca ar putea-o da in judecata. La fel a fost la avocat, avocatul a zis cam la fel (cica a ramas ca se mai gandeste la o solutie).

Vedeti voi, proprietyarul ar putea actiona in forta, dar daca iese scandal mare si se trezeste cu amenda pt ca nu a facut contract la AF. Nici macar nu a facut contract de mana.

V-as fi recunoscator pt un sfat cat de mic. Multumesc!

felix34 a scris:

domnule avocat lascoschi ... omul are act de proprietate asupra apartamentului, ceea ce-i confera dreptul de folosinta asupra acestuia. odata ce politistul in cauza nu are un contract semnat cu proprietarul, ce drept de folosinta are asupra apartamentului unui proprietar de drept ? mai ales ca nu a platit intretinerea niciodata (din cite am inteles) si nici chiria de citeva luni. cel mai probabil ca si atunci cind s-a platit chiria nu s-a semnat niciun fel de chitanta intre parti.
asa cum spunea mai sus si dan76
chiriasul nu are trecut in CI adresa la acre sta. Daca e lege, pt toti sa fie!

Din punct de vedere juridic situatia nu este simpla.
Chiar daca nu exista un act scris tot poate fi vorba de un contract.In speta, daca am inteles bine, chier a existat un contract ( nescris ) intre parti.Aceasta inseamna ca exista un contract de locatiune ( sau de alta specie).
In acest caz actiunea nu ar mai mai putea fi respinsa ca inadmisibila.

Faptul ca persoana proprietara are probleme nu inseamna nimic.Isi poate exercita drepturile conform legii si cu respectarea legii.
Sper ca acum ati inteles.
J H a scris:

Interesanta discutie...

Altminteri... multe din sfaturile de aici duc direct la savarsirea infractiunii de violare de domiciliu...
Si ma indoiesc ca politistul ar inghitii asta fara sa faca nimic...

Domiciliul cui e violat? Ca politistul nu avea domiciliul declarat niciunde ca fiind la adresa cu pricina?

Chiar daca nu exista un act scris tot poate fi vorba de un contract.In speta, daca am inteles bine, chier a existat un contract ( nescris ) intre parti.Aceasta inseamna ca exista un contract de locatiune ( sau de alta specie).
In acest caz actiunea nu ar mai mai putea fi respinsa ca inadmisibila

Contract nescris? Va referiti la o simpla intelegere verbala cred. Nu inteleg, cum adica exista un contract de locatiune sau de alta specie? Adica o simpla intelegere verbala incheiata intre 4 ochi fara martor fara nimic, are valoare juridica?

Daca o persoana locuieste fara forme legale intr-un loc ( resedinta sa spunem) poate primi o amenda contraventionala.
elga50 a scris:

J H a scris:

Interesanta discutie...

Altminteri... multe din sfaturile de aici duc direct la savarsirea infractiunii de violare de domiciliu...
Si ma indoiesc ca politistul ar inghitii asta fara sa faca nimic...

Domiciliul cui e violat? Ca politistul nu avea domiciliul declarat niciunde ca fiind la adresa cu pricina?

Al politistului evident...
Iar pentru a exista infractiunea de violare de domicilu nu trebuie sa fie un domiciliu declarat... nici macar nu trebuie sa aiba vreun drept asupra locuintei respctive.
Este suficient daca a locuit acolo o bucata de timp (de regula de la 3 luni in sus) astfel incat sa existe elementul de stabilitate in locuinta respectiva...

Iar aici este mai mult decat evident ca polititstul a locuit acolo chiar pe baza unui drept.. conferit de contractul ala, ce fel de contract o fi fost (incheiat verbal.. e valabil). A platit chiar si chirie pentru un timp... este locuinta lui!
Chiar daca acel contract de inchiriere a fost reziliat... din cauza de neexecutare sa spunem..
Proprietarul are la dispozitie mijloace de drept care deja au fost amintite aici.
E drept ca asta va dura poate chiar ani de zile, insa ne place sa spunem ca traim intr-un stat de drept!
Iar stat de drept inseamna ca legea se respecta chiar si cand nu ne place...

Pentru dan76: daca dvs imi spuneti: vresti sa stati in aparatamentul asta?
Platiti 300 de euro pe luna!

Iar eu zic: da, platesc!

Prin acest da am acceptat oferta dvs astfel incat contractul de inchiriere a fost incheiat verbal...
Faptul ca trebuie inregistrat la finante nu este o conditie de valabilitate a contractului... Forma asta priveste latura referitoare la dreptul public al contractului (impozitele), insa contractul incheiat intre noi exista: Dvs trebuie sa-mi predati locuinta, iar eu trebuie sa va platesc chiria.
Daca dvs nu-mi dati locuinta eu va pot da iin judecata. Am insa o problema: dovada!
Iar daca eu nu platesc chiria dvs puteti sa ma evacuati pe baza unui titlu executoriu... adica pe baza unei hotarari judecatoresti!

In nici un caz nu aveti dreptul sa intrati in apartament atat timp cat este folosit de mine!
PS daca eu nu m-am inregistrat ca locuind acolo am si eu o problema...cea descrisa de av. lascoschi! Insa asta nu afecteaza relatiile dintre mine si proprietar°!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
ContSters56778, utilizator

Alte discuții în legătură

Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Proprietarul apartamentului dat in chirie sparge usa si intra in locuinta chiriasului marialexandru marialexandru locuiesc in chirie cu contract semnat din feb .toate bune cat timp am platit chiria la timp.apoi in lna mai am intarziat chiria si au inceput sa intre cu cheia ... (vezi toată discuția)
Contract de închiriere mobil semnat de altcineva în locul proprietarului. poate fi evacuat chiriașul din acest motiv? Danut92 Danut92 Buna ziua, ma numesc Dan, dintr-o greseala mama mea a semnat contractul de chirie pe data de 21.10.2017 ( neavand nici un drept de semnatura ), ea nevazand sa ... (vezi toată discuția)