dan76 a scris:
@JH
va propun si eu un mic exercitiu de imaginatie:
Eu va pun la dispozitie un apartament cu 300euro/luna. Dvs imi dati avans pt 6 luni. Eu va dau afara dupa 2 zile.
Al doilea exercitiu: folosind cazul in speta, proprietarul il actioenaza in justitie pe chirias si sustine ca intelegerea verbala e de DUBLA, adica in loc de 300 pret real, s-au inteles la 600. Sau 6000
Al treilea caz: tot cazul in speta, proprietarul intra in casa cu forta, declara ca a lipsit in ultimele luni si ca un fost chirias care a stat 3 luni in apart a plecat si s-a intors dupa o luna cu forta in apartament. Practic proprietarul nu stia ca respectivul a spart usa cu fosta si s-a instalat.
Vedeti dvs, in lipsa unui contract scris, fiecare poate sustine ce vrea. Nu vedeti ca uneori chiar si un contract scris poate fi atacat daca nu e intocmit in fata unui notar.
@elenaerdei, pe asta se baza si proprietarul, ca omul era "din sistem", disciplina, etc
Pai asta e problema in cauza unui contract verbal: proba!
1. Nu ma puteti da afara, deorece incalcati contractul de inchireire.
Va dau in judecata si solicit inclusv despagubiri, astfel incat dvs platiti!
Iar daca ma dati afara cu violenta savarsiti oaresce infractiuni (in functie de modalitatea concreta)
2. Cum spuneam ma sus: proba! Daca proprietarul sustine ca chiria datorata este de 6000, va trebui sa si dovedeasca asta... (cel care sustine ceva, trebuie sa dovedeasca)
Iar codul civil spune ca pentru o astfel de suma e nevoie de cel putin un inceput de proba scrisa...
3. Cazu este la limita... daca proprietarul poate dovedii ca nu a stiut ca cineva a intrat prin efractie in apartament si-l foloseste ar putea scapa.
Desii ... suna paradoxal insa chiar si in cazul asta poate exista infractiunea de violare de domiciliu, pentru ca este o infractiune care protejeaza libertate de a avea o viata privata, iar nu proprietatea!
Insa in cazul asta parerile sunt impartite... exista multi juristi care sustin ca nu este nevoie de nici un drept de a locui in apartament, si exista juristi care sustin ca este nevoie de cel putin un element care sa legitimeze cat de cat dreptul de a locui!
Citez aici articolul din codul penal:
Art. 192. - Violarea de domiciliu
Patrunderea fara drept, în orice mod, într-o locuinta, încapere, dependinta sau loc împrejmuit tinând de acestea, fara consimtamântul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.
În cazul în care fapta se savârseste de o persoana înarmata, de doua sau mai multe persoane împreuna, în timpul noptii sau prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
Pentru fapta prevazuta în alin. 1, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.
Dupa cum vedeti, textul de lege nu cere ca persoana care "foloseste" locuinta sa o faca in virtutea unui drept.
Daca sustinem ca trebuie sa aibe un drept, modificam practic textul de lege!
Esential este
folosinta!
Insa cum spuneam intr-un astfel de caz parerile sunt impartite.
In cazul dvs e indiscutabil ca politistul chiar a avut dreptul de a locui acolo...
deci... nu v-as sfatui sa apelati la mijloace violente, pentru ca ati putea avea surprize destul de neplacute... (depinde si de opinia procurorului sau a judecatorului...)