avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriasul nu vrea sa plece din casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriasul nu vrea sa plece din casa

Buna ziua,
o cunostinta de mea are o f mare problema. A primit un chirias, nu a intocmit niciun contract, ultima oara chiriasul a platit chiria in ianuarie in avans pt 2 luni.Deci din aprilie si pana acum nu a mai platit nimic, nu a platit nici curentul, vroiau astia de la Electrica sa taie lumina, a renuntat la telecablu, a schimbat yala (desi proprietarul nu l-a deranjat niciodata).

Culmea, din apriolie proprietartul nu s-a interesat de chirie , chiriasul mai intarziind maxim om luna cu plata chiriei. De doua saptamani insa, proprietaruil a vazut ca la asociatiae e de platit 30 milioane si asoc i-a pus in vedere sa plateasca altfel il da in judecata. Deci chiriasul nu a mai platit din vara trecuta nimic!

De doua saptamanai il cauta pe chirias la munca si nu e de gasit, ba e plecat pe teren etc. Oameni buni, tipul este politist!! Sa innebunesti de situatia asta nu altceva. Proprietarul s0a sud la usa, i-a l;asat scrisori, si la usa si in posta sa-l sune etc. Nimic!

A fost in audienta la seful lui, la comandant, ala a sfatuit-o sa nu sparga usa pt ca ar putea-o da in judecata. La fel a fost la avocat, avocatul a zis cam la fel (cica a ramas ca se mai gandeste la o solutie).

Vedeti voi, proprietyarul ar putea actiona in forta, dar daca iese scandal mare si se trezeste cu amenda pt ca nu a facut contract la AF. Nici macar nu a facut contract de mana.

V-as fi recunoscator pt un sfat cat de mic. Multumesc!

Aveti dreptate.
Orice profesiune are doza ei de enigma. Sigur, fac un contract, trebuie sa consult un specialist in drept (daca se poate cat mai specializat), vreau sa intreprind un gest financiar, consult un specialist in finante, un contabil, un consultant bancar sau de asigurari etc., ma doare ceva ma duc la doctor, vreau sa-mi fac o casa apelez la un arhitect, la un constructor etc.
Si totusi....in lumea asta de superspecialisti, supercalificati, cum am ajuns sa ne implozam cu totii intr-o criza financiara si economica de asemenea proportii? Cum de trebuie sa ne mentinem echilibrul in mijlocul unei crize morale care, daca e sa dam crezare Vechiului Testament, pare a fi Sodoma si Gomora in varianta rock, punk, disco.
Nu cumva pentru ca toata lumea se superspecializeaza si nu mai reusim sa ajungem sa ne intelegem intre noi? Nu cumva stiinta in aroganta supercalificarii ei ignora vulgul pe care clameaza ca il serveste si de care, sa fim cinstiti, nu-i pasa nici cat negru sub unghie?
Ma gandesc, in ignoranta mea, ca intoarcerea catre bunul simt si reponsabilitate sociala ne-ar mai salva, ca deh, daca e sa ne ducem in abis, ne-om duce cu totii deavalma.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
elga50, moderator
J H a scris:

elenaerdei a scris:

Daca esential este folosinta,este in regula.
Cum probeaza "chiriasul"dreptul de folosinta.Intinderea acestuia,mai exact.
Cand a inceput si cand sfarseste?


e un fapt juridic, asa ca orice mijloc de proba este admisibil...
de ex martori!


In acest caz,revin asupra probatiunii(si nu pentru ca nu vreau sa va dau dreptate)
Art.1198 C.civil admite dovada cu martori a imprejurarii ca un inscris constatator al contractului a existat,dar s-a pierdut sau a fost distrus din culpa reclamantului,sau ca partile au fost in imposibilitate-fie si numai morala de a-si preconstitui un inscris.
Regula este forma scrisa.
Drepturile si obligatiile partilor intr-un contract trebuie stipulate.Mai mult,durata contractului este un element important.
Cata relevanta poate avea proba cu martori,si cata credibilitate-indiferent pentru care parte s-ar pune problema.
Regula este forma scrisa,exceptia trebuie motivata.
Nu vad cum,in acest caz.
Poate eu interpretez gresit.
eu cand am vorbit de folosinta, ma refeream la infractiunea de violare de domicliu...

Daca vorbim din nou de latura civila a problemei aici exista din nou alte reguli... in privinta probei contractului!
Si asa e, regula e forma scrisa, pentru ca altminteri este dificil de probat toate conditiile contractului...
@JH


Citez aici articolul din codul penal:

Art. 192. - Violarea de domiciliu

Patrunderea fara drept, în orice mod, într-o locuinta, încapere, dependinta sau loc împrejmuit tinând de acestea, fara consimtamântul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.

Ã�n cazul în care fapta se savârseste de o persoana înarmata, de doua sau mai multe persoane împreuna, în timpul noptii sau prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

Pentru fapta prevazuta în alin. 1, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Ã�mpacarea partilor înlatura raspunderea penala.

Dupa cum vedeti, textul de lege nu cere ca persoana care "foloseste" locuinta sa o faca in virtutea unui drept.
Daca sustinem ca trebuie sa aibe un drept, modificam practic textul de lege!

Esential este folosinta!


in text avem "consimtamântul persoanei care le foloseste" Probabil in textul legii s-a folosit "foloseste" pentru a incadra aici si chiriasii de orice fel, fie ca e vb de apartament, masina in leasing etc. Sa nu uitam ca si un hot se poate folosi de bunul dvs, iar conform interpretarii dvs ar trebui sa-l actionam pe hot in instanta inainte de a ne insusi propriul bun. Bun, acum chiriasul cel ce trebuie sa dovedeasca existenta unui contract inexistent. Se ajunge la situatia in care el vine cu 3 martori care sustine ca el a locuit acolo, iar proprietarul vine cu 3 martori care sustin e contrariul.


Extrapoland cazul, eu ii imprumut cuiva o bicicleta, fara contract. Vreau sa-mi iau bicicleta inapoi si respectivul nu mi-o da spuanandu-mui ca trebuie sa-l dau in judecata. Bicicleta este rezemata de un gard in fiecare noapte, nelegata. E ilegal sa-mi iiau bicicleta inapoi? este exact aceeasi situatie


Aici situatie mi se pare identica, bicicleta e un BUN, la fel ca apartamentul.

@cazacioc

Alo, amice, la punctul 3 povestesti altceva. Ala la Predeal ti-a violat domiciliul. Nu e aceasi speta cu cea de la inceputul discutiei. Umbli cu fofarlica la pct.3 si ne bagi intr-o alta directie


evident e un exemplu. Nu incerc sa va duc pe o alta pista, nu asta e interesul meu! E un exemplu prin care vreau sa scot in evidenta faptul ca respectivul hot poate sa vina cu martori care sa sustina faptul ca respectivul e chirias in urma unei intelegeri reale.

elga50


Pe de alta parte, daca vrei numai sa te imbogatesti pe seama oricui....iata ce patesti - cazul nostru


Ai mare dreptate, orice mica sau mare afacere trebuie sa aiba in spate un contract ferm si sa dam statului ce-i al statului. Altfel ne complicam viata singuri.


@avocat_lascoschi,

sincer, ce sfat ati da avand datele prezentate pe acest forum. Credeti ca e mai bine sa urmez calea..hai sa-i spunem "legala" sau sa se intre in apartament si sa se puna alta usa? In primul caz trebuie asteptat ani de zile, timp in care proprietarul nu va incasa chirie si va plati utilitatile.

Eu voi sfatui ferm proprietarul sa schimbe usa, daca iese scandal, va asigur ca politia romana va avea o imagine si mai proasta. Si nu cred ca le convine, nici lor, nici chiriasului. Si daca proprietarul va lua amenda pt faptul ca n-are contract, asta e...dar nici chiriasul nu va scapa cu basmaua curata.
Your choice...

Alte discuții în legătură

Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Proprietarul apartamentului dat in chirie sparge usa si intra in locuinta chiriasului marialexandru marialexandru locuiesc in chirie cu contract semnat din feb .toate bune cat timp am platit chiria la timp.apoi in lna mai am intarziat chiria si au inceput sa intre cu cheia ... (vezi toată discuția)
Contract de închiriere mobil semnat de altcineva în locul proprietarului. poate fi evacuat chiriașul din acest motiv? Danut92 Danut92 Buna ziua, ma numesc Dan, dintr-o greseala mama mea a semnat contractul de chirie pe data de 21.10.2017 ( neavand nici un drept de semnatura ), ea nevazand sa ... (vezi toată discuția)