avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriasul nu vrea sa plece din casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriasul nu vrea sa plece din casa

Buna ziua,
o cunostinta de mea are o f mare problema. A primit un chirias, nu a intocmit niciun contract, ultima oara chiriasul a platit chiria in ianuarie in avans pt 2 luni.Deci din aprilie si pana acum nu a mai platit nimic, nu a platit nici curentul, vroiau astia de la Electrica sa taie lumina, a renuntat la telecablu, a schimbat yala (desi proprietarul nu l-a deranjat niciodata).

Culmea, din apriolie proprietartul nu s-a interesat de chirie , chiriasul mai intarziind maxim om luna cu plata chiriei. De doua saptamani insa, proprietaruil a vazut ca la asociatiae e de platit 30 milioane si asoc i-a pus in vedere sa plateasca altfel il da in judecata. Deci chiriasul nu a mai platit din vara trecuta nimic!

De doua saptamanai il cauta pe chirias la munca si nu e de gasit, ba e plecat pe teren etc. Oameni buni, tipul este politist!! Sa innebunesti de situatia asta nu altceva. Proprietarul s0a sud la usa, i-a l;asat scrisori, si la usa si in posta sa-l sune etc. Nimic!

A fost in audienta la seful lui, la comandant, ala a sfatuit-o sa nu sparga usa pt ca ar putea-o da in judecata. La fel a fost la avocat, avocatul a zis cam la fel (cica a ramas ca se mai gandeste la o solutie).

Vedeti voi, proprietyarul ar putea actiona in forta, dar daca iese scandal mare si se trezeste cu amenda pt ca nu a facut contract la AF. Nici macar nu a facut contract de mana.

V-as fi recunoscator pt un sfat cat de mic. Multumesc!

Nu inteleg care este marea problema. D-voastra sunteti proprietar, aveti tot dreptul sa-l scoateti din casa. Adresati-va politiei din zona respectiva printr-un fax ca intr-o anumita data sa va insoteasca pentru a intra in apartament. Din moment ce asa zisul chirias nu are contract politia il va evacua, iar daca acesta se impotriveste ii va face dosar penal pentru tulburare de posesie.
SUCCES.
Usa noua..
av.corduneanu.daniel a scris:
Nu inteleg care este marea problema. D-voastra sunteti proprietar, aveti tot dreptul sa-l scoateti din casa. Adresati-va politiei din zona respectiva printr-un fax ca intr-o anumita data sa va insoteasca pentru a intra in apartament. Din moment ce asa zisul chirias nu are contract politia il va evacua, iar daca acesta se impotriveste ii va face dosar penal pentru tulburare de posesie.

Eu nu inteleg altceva: dv. nu faceti nici civil si nici penal?
Adica nu amintim nimic despre protectia domiciliului care e si in constitutie, tratate la care tara noastra e parte, legea penala etc.?
Nu amintim nimic despre ce ar putea chiriasul sa-i faca proprietarului, anume plangere pe evaziune fiscala? Pe abuz, eventual?
CEDO acorda daune morale de doua ori mai mari decat chiria... pentru cel ce le cere si castiga!

Domiciliu in sensul legii penale inseamna folosinta de fapt a unui imobil cu destinatia de locuinta din civil.
IN civil, folosinta de fapt (nu de drept, deci nu mi se cere vreun titlu, vreun act, vreun acord) inseamna a sta in acea locuinta, a face contracte pentru utilitati, a le achita doar in numele altuia, a dormi si manca acolo, a face cam ce face omul la casa lui pentru o perioada de minim 180 de zile dintr-un an.
Folosinta de fapt, fie ca ea este cu drept ori fara drept, prodiuce consecinte juridice, adica ea confera anumite drepturi in timp, ca de exemplu: dreptul de a uzucapa, dreptul de a fi protejata de lege, dreptul la viata privata, dreeptul la domiciliu etc.
Neglijenta proprietarului (ca spunea cineva ca, na, e mai neglijenta si se intereseaza tarziu de proprietatea ei!) este sanctionata legal, asa cum este sanctionata legal neglijenta si lipsa de diligenta a oricui.
Daca eu dau spre inchiriere o locuinta, dau in comodat (adiac un fel de inchiriere gratuita) sau doar tolerez uhn om in casa mea, asta nu inseamna ca lucrul asta e zero! El exte un fapt juridic si produce consecinte. Orice facem sau nu facem cand ar trebui produce consecinte. Daca nu mai respir azi pentru 15 minute poate produce consecinte. Inclusiv juridice, caci se poate deschide succesiunea dupa mine.
Sa nu credem ca ceva ce facem nu are consecinte in planul dreptului! Ca putem face orice fara acte, e ca si cum n-ar fi!
Legislatia romana accepta ideea de tolerati in spatiu, acestia fiind chiriasi ori comodatari fara vreun act incheiat. Ca si mine, ca si altii, au si ei dreptul la domiciliu, ca asa zice constitutia si alte jdemii de acte! Interne sau internationale!
Eu imi pot schimba, ca proprietar, usa oricand... daca nu deranjez!
Caci libertatea noastra se termina acolo unde incepe libertatea celuorlalti, sa nu uitam.
Daca toleratul meu (ca asta e politistul in cazul de fata) imi permite sa schimb usa, fain de mine, daca nu eu ii violez domiciliul. Are dreptul sa faca dus si sex oricand in domiciliul lui, fara sa intru eu sau mama sa vedem daca mai schimbam si azi vreun geam!!!
Sa va fereasca ratiunea sa actionati asa incat sa trebuiasca sa platiti daune morale de mii de euro!
Ca sa nu mai spun ca violarea de domiciliu se poate adauga tulburarii de posesie si evaziunii fiscale!
Daca eu ca si chirias fara contract fac plangere pentru ca nu am contract pentru chiria de 300 de lei pe luna, proprietarul intra la evaziune iar eu am dovezi scrise ca aia era chiria!!!
Sunt relative aceste dovezi, dar nu se stie ce iese in procesul penal din probatoriu. Si as folosi asta frumusel in civil!

Domiciliul de fapt se protejeaza pentru ca se presupune, legal ca:
* orice om are dreptul la domiciliu;
* niciun om cu domiciliul intr-un imobil nu are vreun interes sa nu aiba titlu scris, acesta fiind in avantajul sau;
* interesul sa nu exista act scris este al celui ce da in chirie, care ar trebui sa respecte termeni, sa nu mareasca abuziv chiria, sa nu plateasca impozit;
* este mai stringenta apararea folosintei imobilului de catre chirias decat de catre proprietar, chiar in lipsa de titlu, caci chiriasul nu are locuinta pentru a-si muta domiciliul, altfel nu ar fi acceptat chirie fara contract, iar proprietarul doar face un profit din acea locuinta.
Se bate, astfel, un interes care nu se poate inlocui (acela de a avea un domiciliul, garantat de constitutie) cu un interes pecuniar (al proprietarului, care isi poate recupera oricum anii ulterior in caz ca dovedeste ca are dreptate).
Daca il pui in asteptare pe mproprietar pana la solutionare, acesta isi poate macar teoretic recupera banii; daca il pui in asteptare pe chirias (adica il scoti afara si ii spui ca-i dai dreptul inapoi numai daca va castiga), acesta nu mai poate recupera faptul ca nu a avut domiciliu in perioada procesului.
Solutia legala e normala, logica, corecta. Din pacate pentru proprietar.

Vad aici solutii care mai de care ilegale, am citit ca sa mearga la ministri (care e atributia lor in asta?), ca de ce comandantul... da' ce autoritate are comandantul? E instanta de judecata?
Bravo lui ca macar l-a ascultat, e deja mai mult decat putea face! NU are cum inetrveni!
Sa puna presiune spunea cineva? Vorbiti serios? Pe ce considerent? Voua v-ar placea sa puna seful vostru presiune pe voi asa, ca i se pare ca v-ati certat cu vecinul si ca ala ar avea dreptate? Oameni bun!!

Am mai citit sa mergeti la executor ca obtine el o ordonanta presedintiala de evacuare! Nu executorul o obtine si nu vad ce sa faceti cu ea. NU exista urgenta in caz, nu sunt indeplinite conditiile ordonantei.
Titlul in baza caruia se poate evacua un om (se tot tipa ca acel chirias nu are titlu, deci vreti titluri, nu? e nevoie si pentru evacuare) este hotararea judecatoreasca irevocabila, atat si nimic mai mult.
NIciun contract de inchiriere, fie el notaral sau nu...

Nici nu cunoastem intreaga situatie, cum se platea chiria, cat era ea, de cand s-a achitat... Am vazut numai o fata a monedei si sarim sa spunem ca sa-i fie rusine ca-i politai? Pai omul a facut o contraventie si, poate, ceva delicte civile... Iar proprietarul are cel putin un articol penal incalcat la activ.
Nu ma intelegeti gresit, nu sunt de partea chiriasului, dar legea e. Nu aveti ce face altceva decat sa apelati la proces in instanta. Daca vreti sa nu mai incalcati legea si mai mult.

Am scris general, nu ma vrut sa jignesc pe nimeni, m-a scandalizat faptul ca oameni care chiar lucreaza in domeniu incurajeaza la incalcarea legii penale si nu par sa dea importanta unor drepturi personale nepatrimoniale.
Am avut dosare de evacuare, sunt deosebit de dificile dpdv al timpului irosit...
Legea ceausita apara proprietarul (ca el era statul, in general) care isi evacua deseori chiriasii abuziv!
Legea din 1996 insa a reglementat situatia in favoarea chiriasului. Desi are o justificare teoretice juridica buna, consider ca aplicarea dispozitiilor ei sunt uneori in dezavantajul proprietarului din cauza rimpului lung de judecata si al procedurilor intortocheate. Dar asta e o boala a intregului nostru sistem de drept si nu a evacuarilor...

Spuneti-i proprietarului sa ceara o consultatie juridica inainte de a face prostii! Succes!
Uf mai avlil... ma bucur ca mai exista si avocati care nu-si sfatuiesc clientii sa comita fapte penale...

Ba chiar incepusem sa ma intreb, daca n-am cumva eu o problema cu mesajele mele, cand am vazut ca aproape toti ceilalti (cu exceptia d-lui lascoschi) sunt de alta parere...
Speta asemanatoare. Contract de inchiriere semnat de parti (neinregistrat la admin fin) expirat de cateva luni, datorii la intretinere, energie electrica, etc..., chirie neplatita de luni bune, butucul usii schimbat si tot asa. Proprietarul a actionat in instanta solicitand evacuarea + achitarea tuturor datoriilor si a facut plangere penala.
Solutia instantei? De respingere a actiunii. Solutia organului de cercetare penala? Niciuna. Se cam amana inregistrarea plangerii pana la ramanera definitiva a hotararii instantei/civil.
De precizat ca pe parcursul procesului chirirasul a plecat de buna voie din imobil pentru ca a fost '' taiat'' atat curentul electric cat si alte utilitati, dar a plecat fara sa anunte proprietarul sau pe oricine altcineva. Asadar, imobilul era gol (din banuielile proprietarului) iar instanta de judecata a spus NU evacuam (in conditiile in care chiriasul nu s-a prezentat si nici aparat in vre-un fel in proces), politia ridicand din umeri.
Ce era de facut avlil??? Pentru ca inainte de a actiona cumva a proprietarul a solicitat consultatie juridica, chiar fiind asistat/reprezentat de un avocat.
Nu ca nu as fi de acord cu tine sau ca as incuraja comiterea de fapte penale, numai ca nu am reusit niciodata sa inteleg solutia instantei (aceasta nefiind motivata).
Nu stiu ce s-a intamplat in recurs.

Alte discuții în legătură

Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Proprietarul apartamentului dat in chirie sparge usa si intra in locuinta chiriasului marialexandru marialexandru locuiesc in chirie cu contract semnat din feb .toate bune cat timp am platit chiria la timp.apoi in lna mai am intarziat chiria si au inceput sa intre cu cheia ... (vezi toată discuția)
Contract de închiriere mobil semnat de altcineva în locul proprietarului. poate fi evacuat chiriașul din acest motiv? Danut92 Danut92 Buna ziua, ma numesc Dan, dintr-o greseala mama mea a semnat contractul de chirie pe data de 21.10.2017 ( neavand nici un drept de semnatura ), ea nevazand sa ... (vezi toată discuția)