avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriasul nu vrea sa plece din casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriasul nu vrea sa plece din casa

Buna ziua,
o cunostinta de mea are o f mare problema. A primit un chirias, nu a intocmit niciun contract, ultima oara chiriasul a platit chiria in ianuarie in avans pt 2 luni.Deci din aprilie si pana acum nu a mai platit nimic, nu a platit nici curentul, vroiau astia de la Electrica sa taie lumina, a renuntat la telecablu, a schimbat yala (desi proprietarul nu l-a deranjat niciodata).

Culmea, din apriolie proprietartul nu s-a interesat de chirie , chiriasul mai intarziind maxim om luna cu plata chiriei. De doua saptamani insa, proprietaruil a vazut ca la asociatiae e de platit 30 milioane si asoc i-a pus in vedere sa plateasca altfel il da in judecata. Deci chiriasul nu a mai platit din vara trecuta nimic!

De doua saptamanai il cauta pe chirias la munca si nu e de gasit, ba e plecat pe teren etc. Oameni buni, tipul este politist!! Sa innebunesti de situatia asta nu altceva. Proprietarul s0a sud la usa, i-a l;asat scrisori, si la usa si in posta sa-l sune etc. Nimic!

A fost in audienta la seful lui, la comandant, ala a sfatuit-o sa nu sparga usa pt ca ar putea-o da in judecata. La fel a fost la avocat, avocatul a zis cam la fel (cica a ramas ca se mai gandeste la o solutie).

Vedeti voi, proprietyarul ar putea actiona in forta, dar daca iese scandal mare si se trezeste cu amenda pt ca nu a facut contract la AF. Nici macar nu a facut contract de mana.

V-as fi recunoscator pt un sfat cat de mic. Multumesc!

Am incercat sa urmaresc toata aceasta pledoarie avocateasca. Inteleg ca legea sa apere chiriasul (dar chiriasul si nu musafirul; nu l-a obligat nimeni pe politist sa accepte sa inchirieze fara acte. Trebuia sa caute alta locuinta).
Am ramas insa cu cateva nelamuriri. Se pare ca, juridic, presupusul chirias are dreptul de folosinta asupra apartamentului si nu poate fi evacuat fara HJ definitiva. Acest drept nu impune automat si obligatia de intretinere a acestei locuinte? Ce se intampla daca acesta nu plateste intretinerea, electrica etc.? Asociatia da in judecata proprietarul pentru neplata si pune privilegiul imobiliar pe apartament. Este obligat proprietarul sa plateasca aceste restante sau se poate apara in instanta aratand ca nu este el ce ce foloseste locuinta ci un altul care nu vrea sa plateasca sau sa plece? Un altul care nu stiu daca poate fi chemat in judecata neavand acte de folosire a acelui apartament. Ce se intampla daca proprietarul nu are fonduri suficiente sa intretina utilizatorul in locuinta sa timp de ani de zile pana la solutionarea evacuarii? I se scoate la licitatie apartamentul pentru neplata datoriilor la intretinere. Chiar daca in final castiga procesul de evacuare nu va mai avea din ce sa il evacueze pentru ca nu va mai fi proprietar. Si ce se intampla cu cel care cumpara apartamentul respectiv la licitatie? Nu va putea intra in apartament deoarece e ocupat de cineva care vrea si el sa stea acolo fara nici un drept? Lamuriti-ma va rog domnilor avocati.
Din cauza asta la unii e mai simplu - imi incalci proprietatea am dreptul sa te impusc - asta insemana proprietatea garantata. Dupa parerea mea dreptul de proprietate trebuie si este normal sa fie mai important decat dreptul de folosinta.
@trope_doi,

Proprietarul cunoaste pe cineva din interior (politie), care cunoaste pe cineva din interior...pana la chirias,,,ceva de genu.

@AVLIL,
sustineati intr-un exemplu ca e de-ajuns ca respectivul chirias sa plateasca el utilitatile pt a fi consideraat "folosinta de fapt, din acest motiv am dat ultimul exemplu"

V-as fi recunoscator daac ati da textul de lege prin care, "atentie domnul Gadeaa", reiese ca termenul de FOLOSINTA se refera si la inchirieri la negru, mai exact la orie fel de folosinta. Din ce am inteles mai sus, pt dvs expresia "folosinta de drept" este uzitata atunci cand primirea in spatiul locativ se face cu acordul proprietarului, indiferent de existenta sau neexistenta unui contract intre cele doua parti. Si-as mai dori daca se poate sa dati si textul de lege care vorbeste despre ""folosinta de drept.......cu acordul proprietarului"

Multumesc!
dan76 a scris:

@trope_doi,

Proprietarul cunoaste pe cineva din interior (politie), care cunoaste pe cineva din interior...pana la chirias,,,ceva de genu.

@AVLIL,
sustineati intr-un exemplu ca e de-ajuns ca respectivul chirias sa plateasca el utilitatile pt a fi consideraat "folosinta de fapt, din acest motiv am dat ultimul exemplu"

V-as fi recunoscator daac ati da textul de lege prin care, "atentie domnul Gadeaa", reiese ca termenul de FOLOSINTA se refera si la inchirieri la negru, mai exact la orie fel de folosinta. Din ce am inteles mai sus, pt dvs expresia "folosinta de drept" este uzitata atunci cand primirea in spatiul locativ se face cu acordul proprietarului, indiferent de existenta sau neexistenta unui contract intre cele doua parti. Si-as mai dori daca se poate sa dati si textul de lege care vorbeste despre ""folosinta de drept.......cu acordul proprietarului"

Multumesc!

Luati un tratat de drept penal partea speciala si cititi la violarea de domiciliu...

Poate asa o sa fiti convins, ca vad ca altminteri nu vreti...
Alternativa ar fi sa intrati in locuinta si sa-i schimbati usa... eventual sa-i scoateti lucrurile afara (asa cum ati fost sfatuti de unii colegi forumisti, de altfel)!
In cazul asta o sa va explice procurorul care este calificarea juridica a faptei dvs...
J H a scris:

ralu 21... cred ca s-a spus aici de cateva ori deja ca violarea de domiciliu nu protejeaza domiciliul din acte ci cel efectiv...

faptul ca domnul politist nu si-a schimbat domiciliu poate fi o contraventie (la fel ca si chestia cu inregistrarea contractului la fisc), insa in rest nu are absolut nici o relevanta pentru violarea de domiciliu!

Si politistul nu poate sta linistit in locuinta, pentru ca exista actiunea in evacuare/revendicare sau cum vreti sa-si spuneti...
Si pe langa evacuarea din apartament se pot cere si daune morale sau materiale!
Si se vor si primii! Iar contra unui politist nu cred ca vor exista probleme in ceea ce priveste executarea silita.

Insa nici asa nu merge.. il dau afara cu forta (mai mult sau mai putina) ca-s proprietar!

JH: cele spuse de mine cu referire la faptul ca politistul are domiciliu, cel din buletin, era ca raspuns la mesajul Dvs. (sau, daca ma insel si nu era al Dvs, era al doamnei AVLIL, parca - nu mai retin exact), in care se spunea ceva de genul "bietul om trebuie sa aiba si el un domicilu, nu poate fi lasat pe strada:.
Dreptul la domiciliu pe care tot bateti moneda este un drept nepatrimonial, se refera la faptul ca orice om are dreptul de a fi identificat in spatiu printr-o adresa (nicidecum ca are dreptul la un spatiu locativ). Din pacate pt politist el are are domiciliul in alta parte daca e sa ne uitam pe cartea sa de identitate.

Acusi o sa spuneti ca ii este incalcat dreptul chiriasului la fericire:)
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
dan76, utilizator

Alte discuții în legătură

Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Proprietarul apartamentului dat in chirie sparge usa si intra in locuinta chiriasului marialexandru marialexandru locuiesc in chirie cu contract semnat din feb .toate bune cat timp am platit chiria la timp.apoi in lna mai am intarziat chiria si au inceput sa intre cu cheia ... (vezi toată discuția)
Contract de închiriere mobil semnat de altcineva în locul proprietarului. poate fi evacuat chiriașul din acest motiv? Danut92 Danut92 Buna ziua, ma numesc Dan, dintr-o greseala mama mea a semnat contractul de chirie pe data de 21.10.2017 ( neavand nici un drept de semnatura ), ea nevazand sa ... (vezi toată discuția)