avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriasul nu vrea sa plece din casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriasul nu vrea sa plece din casa

Buna ziua,
o cunostinta de mea are o f mare problema. A primit un chirias, nu a intocmit niciun contract, ultima oara chiriasul a platit chiria in ianuarie in avans pt 2 luni.Deci din aprilie si pana acum nu a mai platit nimic, nu a platit nici curentul, vroiau astia de la Electrica sa taie lumina, a renuntat la telecablu, a schimbat yala (desi proprietarul nu l-a deranjat niciodata).

Culmea, din apriolie proprietartul nu s-a interesat de chirie , chiriasul mai intarziind maxim om luna cu plata chiriei. De doua saptamani insa, proprietaruil a vazut ca la asociatiae e de platit 30 milioane si asoc i-a pus in vedere sa plateasca altfel il da in judecata. Deci chiriasul nu a mai platit din vara trecuta nimic!

De doua saptamanai il cauta pe chirias la munca si nu e de gasit, ba e plecat pe teren etc. Oameni buni, tipul este politist!! Sa innebunesti de situatia asta nu altceva. Proprietarul s0a sud la usa, i-a l;asat scrisori, si la usa si in posta sa-l sune etc. Nimic!

A fost in audienta la seful lui, la comandant, ala a sfatuit-o sa nu sparga usa pt ca ar putea-o da in judecata. La fel a fost la avocat, avocatul a zis cam la fel (cica a ramas ca se mai gandeste la o solutie).

Vedeti voi, proprietyarul ar putea actiona in forta, dar daca iese scandal mare si se trezeste cu amenda pt ca nu a facut contract la AF. Nici macar nu a facut contract de mana.

V-as fi recunoscator pt un sfat cat de mic. Multumesc!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneti asta de parca proprietarul ar fi legat de maini si de picioare si aruncat pe fundul oceanului... Proprietarul are la indemana anumite mijloace pentru a-si regla situatia cu cel din apartament.

In primul rand, daca se initiaza un litigiu in legatura cu neplata cotelor de intretinere, proprietarul poate (si chiar ar trebui) sa il introduca in cauza si pe ocupantul spatiului, pentru ca printr-o singura hotarare acesta din urma sa fie obligat la plata.

Apoi, mai are actiunea in evacuare si cine stie ce alte actiuni, in functie de situatie.
Multumesc, asta era nelamurirea. =D>
Deci poate sa il introduca in litigiu pe ocupant in baza procesului de evacuare pe care il are cu acesta astfel incat la final acesta sa fie obligat la plata.
Acum urmatoarea nelamurire este referitoare la executarea HJ definitive si irevocabile. Daca aceasta decide ca datoria este a utilizatorului se mai poate scoate la licitatia apartamentul sau asociatia va trebui sa se indrepte pentru executare silita impotriva utilizatorului? (eu consider ca asa ar fi normal dar se pare ca parerea mea logica nu prea se intelege cu legile ilogice ale patriei noastre.)
Paratii din proces vor fi obligati la plata pretentiilor si la cheltuieli de judecata.
Oricare dintre parati va putea fi ulterior executat silit.
Reclamantul va decide care dintre ei este solvabil.
Poate sa il execute si pe unul si pe altul.
edx a scris:
Deci poate sa il introduca in litigiu pe ocupant in baza procesului de evacuare pe care il are cu acesta astfel incat la final acesta sa fie obligat la plata.

Poate, dar nu pe aceasta baza. Litigiul ref plata cotelor de intretinere nu are legatura cu evacuarea, introducerea ocupantului in primul proces se va face in baza obligatiei acestuia de a suporta cheltuielile aferentei ocuparii spatiului.

Acum urmatoarea nelamurire este referitoare la executarea HJ definitive si irevocabile. Daca aceasta decide ca datoria este a utilizatorului se mai poate scoate la licitatia apartamentul sau asociatia va trebui sa se indrepte pentru executare silita impotriva utilizatorului? (eu consider ca asa ar fi normal dar se pare ca parerea mea logica nu prea se intelege cu legile ilogice ale patriei noastre.)

Asociatia nu are un raport direct decat cu proprietarul, motiv pentru care orice pretentie ar avea, se va indrepta numai impotriva proprietarului. Acesta este motivul pentru care litigiul e impotriva proprietarului in povestea de mai sus.
Daca proprietarul introduce in litigiu si pe ocupant, si presupunand ca hotararea atesta ca acesta din urma e dator, atunci asociatia il poate executa direct pe ocupant. Nu mai putin insa, daca ocupantul nu poate fi executat silit, atunci asociatia il poate executa si pe proprietar, deoarece acesta in continuare ramane obligat (e drept, in subsidiar) fata de asociatie.
OK, multumesc.
Cred ca nu ar mai fi fost aceste intrebari daca justitia si-ar face treaba si procesele nu ar dura ani intregi. Il dau in judecata si stiu ca in cateva luni se hotaraste ceva - cateva luni pot sa suport o intretinere dar 3-4 ani este exclus. Aici e problema in Romania si din cauza asta e de preferat evacuarea chiar si cu metode mai putin "legale".

Sunt curios totusi cum s-a rezolvat cazul initial de la care s-a pornit topicul.

Alte discuții în legătură

Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Proprietarul apartamentului dat in chirie sparge usa si intra in locuinta chiriasului marialexandru marialexandru locuiesc in chirie cu contract semnat din feb .toate bune cat timp am platit chiria la timp.apoi in lna mai am intarziat chiria si au inceput sa intre cu cheia ... (vezi toată discuția)
Contract de închiriere mobil semnat de altcineva în locul proprietarului. poate fi evacuat chiriașul din acest motiv? Danut92 Danut92 Buna ziua, ma numesc Dan, dintr-o greseala mama mea a semnat contractul de chirie pe data de 21.10.2017 ( neavand nici un drept de semnatura ), ea nevazand sa ... (vezi toată discuția)