edx a scris:
Deci poate sa il introduca in litigiu pe ocupant in baza procesului de evacuare pe care il are cu acesta astfel incat la final acesta sa fie obligat la plata.
Poate, dar nu pe aceasta baza. Litigiul ref plata cotelor de intretinere nu are legatura cu evacuarea, introducerea ocupantului in primul proces se va face in baza obligatiei acestuia de a suporta cheltuielile aferentei ocuparii spatiului.
Acum urmatoarea nelamurire este referitoare la executarea HJ definitive si irevocabile. Daca aceasta decide ca datoria este a utilizatorului se mai poate scoate la licitatia apartamentul sau asociatia va trebui sa se indrepte pentru executare silita impotriva utilizatorului? (eu consider ca asa ar fi normal dar se pare ca parerea mea logica nu prea se intelege cu legile ilogice ale patriei noastre.)
Asociatia nu are un raport direct decat cu proprietarul, motiv pentru care orice pretentie ar avea, se va indrepta numai impotriva proprietarului. Acesta este motivul pentru care litigiul e impotriva proprietarului in povestea de mai sus.
Daca proprietarul introduce in litigiu si pe ocupant, si presupunand ca hotararea atesta ca acesta din urma e dator, atunci asociatia il poate executa direct pe ocupant. Nu mai putin insa, daca ocupantul nu poate fi executat silit, atunci asociatia il poate executa si pe proprietar, deoarece acesta in continuare ramane obligat (e drept, in subsidiar) fata de asociatie.