avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriasul nu vrea sa plece din casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriasul nu vrea sa plece din casa

Buna ziua,
o cunostinta de mea are o f mare problema. A primit un chirias, nu a intocmit niciun contract, ultima oara chiriasul a platit chiria in ianuarie in avans pt 2 luni.Deci din aprilie si pana acum nu a mai platit nimic, nu a platit nici curentul, vroiau astia de la Electrica sa taie lumina, a renuntat la telecablu, a schimbat yala (desi proprietarul nu l-a deranjat niciodata).

Culmea, din apriolie proprietartul nu s-a interesat de chirie , chiriasul mai intarziind maxim om luna cu plata chiriei. De doua saptamani insa, proprietaruil a vazut ca la asociatiae e de platit 30 milioane si asoc i-a pus in vedere sa plateasca altfel il da in judecata. Deci chiriasul nu a mai platit din vara trecuta nimic!

De doua saptamanai il cauta pe chirias la munca si nu e de gasit, ba e plecat pe teren etc. Oameni buni, tipul este politist!! Sa innebunesti de situatia asta nu altceva. Proprietarul s0a sud la usa, i-a l;asat scrisori, si la usa si in posta sa-l sune etc. Nimic!

A fost in audienta la seful lui, la comandant, ala a sfatuit-o sa nu sparga usa pt ca ar putea-o da in judecata. La fel a fost la avocat, avocatul a zis cam la fel (cica a ramas ca se mai gandeste la o solutie).

Vedeti voi, proprietyarul ar putea actiona in forta, dar daca iese scandal mare si se trezeste cu amenda pt ca nu a facut contract la AF. Nici macar nu a facut contract de mana.

V-as fi recunoscator pt un sfat cat de mic. Multumesc!

Edx, cand am spus ca e scump ma refeream exact la faptul ca poate sa aiba diverse de plata, fie pentru imobil, fie pentru chirias. Trebuie sa fie constient de asta, daca nu e constient, tot aia e. Dar am scris deja asta:

Felix, in cazul ca proprietarul pierde apartamentul din cauza datoriilor il pierde ca nu a avut bani sa fie proprietar; el trebuie sa stie ca datoreaza catre asociatie cheltuielile de intretinere, indiferent cine si daca sta cineva acolo (unele cheltuieli se datoreaza oricum).
Ca si chiriasul are la randul lui o datorie, e altceva.

De asemenea, am mai sous si despre celelalte lucruri, ca nu e vorba de tara cu legi proaste, ci de o lume (daca vreti sa o luati asa de legi proaste.
Dar daca asta e regula, inseamna ca cei ce se opun sunt exceptia.
Despre CEDO si asta protejeaza identic domiciliul: "Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale." Art. 8 alin. 1. Da, stiu caz la CEDO.

Cat despre durata proceselor, nu e vina judecatorilor. Eu va spun ca toate cele 100 de dosare de la Judecatoria sector 1 nu pot fi citite, facute incheieri, hotarari, pronuntari, citatii, adrese... in 5 zile lucratoare! Ca atat au!
Inseamna cam 5 zile * 10 ore = 50 de ore, deci 30 de minute pe dosar.
V-am spus ca una din cele 5 zile e sedinta de instanta? Pe langa sedinta aia care tine, de regula de la 8:30 pana pe la 3 sau 7 seara, le raman patru zile. Deci ca sa aiba 30 de minute de dosar trebuie sa lucreze cam 12,5 ore pe zi!
Daca dv. reusiti mai bine, ok, eu nu as accepta sa muncesc in conditiile astea.
Problema justitiei e inca de bani, nu sunt bani nici de citatii sau de toner la imprimanta, nu au uneori cu ce sa printeze hotararile si justitiabilul urla (cu dreptate) ca a durat 6 luni sa-i vina hotararea...

Andreea, eu ma indoiesc de faptul ca asociatia poate cere banii chiriasului... nu vad temei, proprietarul raspunde pentru cheltuieli in fata legii.
Daca asociatia e de acord, abia atnci cred ca se poate, nu? Ce zici?
AVLIL a scris:
Andreea, eu ma indoiesc de faptul ca asociatia poate cere banii chiriasului... nu vad temei, proprietarul raspunde pentru cheltuieli in fata legii.
Daca asociatia e de acord, abia atnci cred ca se poate, nu? Ce zici?

Vorbeam strict de situatia in care asociatia a pornit litigiul impotriva proprietarului si a fost introdus si chiriasul, acesta fiind obligat la plata. Crezi ca nu ar merge o executare directa?
Acum nu lucrez eu in domeniul juridic dar daca sunt atat de multe dosare de ce nu sunt si mai multe instante (complete) sau cum le zice. Nu cred ca 1 singur judecator (sau 3 cum or fi) trebuie sa judece toate dosarele. Eu la mine la birou daca am mult de lucru mai angajez oameni. De ce nu se intampla la fel si in Justitie? Si toate taxele de judecata care se platesc - de ce nu se iau de acolo banii pentru administrarea sistemului (hartie, toner etc.) O sa spuneti ca e vina Guvernului ca el administreaza (prin MJ) poate ca da - dar revenim de unde am plecat - solutii exista doar ca nu se doreste implementarea lor = Romania.
Daca vrea asociatia, da, poate cere... Daca e de acord inca din proces asociatia, cred ca se poate pronunta...
Daca insa nu e de acord, nu stiu, nu cred...
E un fel de eu am o creanta la tine care ai o creanta la X. X poate plati catre mine in numele si pentru datoria ta, pe mine nu ma priveste cine mi-a trimis banii, corect?
Eu ii pot cere direct lui X daca vreau, important e sa-i obtin, ce conteaza de la cine... Il pot si executa daca accept de la tine, in contul debitului tau, creanta ta la el... E nevoie insa de acte scrise intre noi, oricum, se poate.

Dar daca nu exista acte incheiate intre noi si X nu plateste de la el putere... ce facem? Il pot eu executa pe X? Spui?
Sau daca tu imi dai creanta ta, dar eu nu vreau o alta creanta si vreau banii?
Nu stiu ce sa spun, parca nu merge...
POate o hotarare care sa-i oblige in solidar, cumva? ADica pe proprietar in baza legii, pe chirias in baza folosintei? Ceva in genul?

Daca nu ma credeti, discutam inutil. Mergeti la J1 si verificati listele de judecata.
AVLIL a scris:
POate o hotarare care sa-i oblige in solidar, cumva? ADica pe proprietar in baza legii, pe chirias in baza folosintei? Ceva in genul?

Ceva de genul, dar nu chiar solidar. Adica ma gandesc ca daca tot se decide in instanta ca X e bun de plata, atunci sa plateasca direct creditorului final, in timp de intermediarul, adica proprietarul, ramane obligat in subsidiar fata de asociatie. Mi s-ar parea cam ciudat ca in aceeasi hotarare sa se decida ca proprietarul datoreaza asociatiei 3 lei si X datoreaza proprietarului aceiasi 3 lei cu titlu de despagubire. Si nefezabil pe deasupra, scopul ar trebui sa fie scurtarea lantului de executare iar nu lungirea lui. Cel putin asa vad eu lucrurile.

Alte discuții în legătură

Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Proprietarul apartamentului dat in chirie sparge usa si intra in locuinta chiriasului marialexandru marialexandru locuiesc in chirie cu contract semnat din feb .toate bune cat timp am platit chiria la timp.apoi in lna mai am intarziat chiria si au inceput sa intre cu cheia ... (vezi toată discuția)
Contract de închiriere mobil semnat de altcineva în locul proprietarului. poate fi evacuat chiriașul din acest motiv? Danut92 Danut92 Buna ziua, ma numesc Dan, dintr-o greseala mama mea a semnat contractul de chirie pe data de 21.10.2017 ( neavand nici un drept de semnatura ), ea nevazand sa ... (vezi toată discuția)