avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriasul nu vrea sa plece din casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriasul nu vrea sa plece din casa

Buna ziua,
o cunostinta de mea are o f mare problema. A primit un chirias, nu a intocmit niciun contract, ultima oara chiriasul a platit chiria in ianuarie in avans pt 2 luni.Deci din aprilie si pana acum nu a mai platit nimic, nu a platit nici curentul, vroiau astia de la Electrica sa taie lumina, a renuntat la telecablu, a schimbat yala (desi proprietarul nu l-a deranjat niciodata).

Culmea, din apriolie proprietartul nu s-a interesat de chirie , chiriasul mai intarziind maxim om luna cu plata chiriei. De doua saptamani insa, proprietaruil a vazut ca la asociatiae e de platit 30 milioane si asoc i-a pus in vedere sa plateasca altfel il da in judecata. Deci chiriasul nu a mai platit din vara trecuta nimic!

De doua saptamanai il cauta pe chirias la munca si nu e de gasit, ba e plecat pe teren etc. Oameni buni, tipul este politist!! Sa innebunesti de situatia asta nu altceva. Proprietarul s0a sud la usa, i-a l;asat scrisori, si la usa si in posta sa-l sune etc. Nimic!

A fost in audienta la seful lui, la comandant, ala a sfatuit-o sa nu sparga usa pt ca ar putea-o da in judecata. La fel a fost la avocat, avocatul a zis cam la fel (cica a ramas ca se mai gandeste la o solutie).

Vedeti voi, proprietyarul ar putea actiona in forta, dar daca iese scandal mare si se trezeste cu amenda pt ca nu a facut contract la AF. Nici macar nu a facut contract de mana.

V-as fi recunoscator pt un sfat cat de mic. Multumesc!

Andreea Lisievici a scris:

Mi s-ar parea cam ciudat ca in aceeasi hotarare sa se decida ca proprietarul datoreaza asociatiei 3 lei si X datoreaza proprietarului aceiasi 3 lei cu titlu de despagubire. Si nefezabil pe deasupra, scopul ar trebui sa fie scurtarea lantului de executare iar nu lungirea lui. Cel putin asa vad eu lucrurile.

Nu este ciudat...fiecare are un tip de datorie fata de cineva. X nu are nici o relatie cu asociatia,deci instanta nu se poate pronunta in obligarea lui x la plata catre asociatie.
Andreea Lisievici a scris:

Spuneti asta de parca proprietarul ar fi legat de maini si de picioare si aruncat pe fundul oceanului... Proprietarul are la indemana anumite mijloace pentru a-si regla situatia cu cel din apartament.

In primul rand, daca se initiaza un litigiu in legatura cu neplata cotelor de intretinere, proprietarul poate (si chiar ar trebui) sa il introduca in cauza si pe ocupantul spatiului, pentru ca printr-o singura hotarare acesta din urma sa fie obligat la plata.

Apoi, mai are actiunea in evacuare si cine stie ce alte actiuni, in functie de situatie.
in ce baza ? pentru ca, dpdv juridic, acesta poate sa nu fie implicat in niciun fel .... proprietaqrul nu are nici o proba fizica (document ... act de inchiriere, comodat, concesiune) iar chiriasul poate nu are nici viza de flotant la acea adresa, si nici sa nu se fi inscris in cartea de imobil. practic, nici un document nu-i atesta faptul ca ar fi fost sau sta la acea adresa, sau la tribunal nu se mai iau in considerare documentele, conform noilor metode de imbunatatire a acestui minister al injustitiei, ca altfel nu-l pot numi atita timp cit se da dreptate unui individ care sta fara nici o forma legala in apartamentul unui proprietar de drept al imobilului
In baza art 60 din codul de procedura civila: " Art. 60 - Partea poate să cheme în garanţie o altă persoană împotriva căreia ar putea să se îndrepte, în cazul când ar cădea în pretenţiuni cu o cerere în garanţie sau în despăgubiri."

Raportul juridic dintre proprietar si cel chemat in garantie (tolaratul sau cum i-oti spune) va fi subiect al probei in instanta.

PS: Modul in care se face proba nu s-a schimbat si nici nu inteleg cine i-a dat dreptate celui care ocupa abuziv. Tot ce s-a discutat aici spune ca proprietarul are dreptul sa il evacueze, dar nu prin forte proprii ci numai dupa o hotarare judecatoreasca. Nu vad injustitia, mai ales ca in cazul castigului, proprietarul are dreptul la despagubiri pentru lipsa folosintei bunului.
doamna andreea, tare as fi curios ... daca ati fi pusa in postura de a fi proprietarul unui imobil pe la care treceti din cind in cind, iar intr-o zi sa aveti surpriza ca acesta sa fie ocupat fara niciun fel de document de catre o familie. daca ar fi de rromi, cu atit mai mult :D
veti avea aceeasi pozitie ? veti avea rabdare ca tribunalul sa aplice o decizie definitiva si irevocabila, asteptind citiva ani pina sa se dea verdictul final, in acest timp neputind evacua "chiriasii" respectivi ? mai ales in conditiile in care ati fi mers in ziua respectiva cu niste pretendenti la a inchiria in mod legal acel imobil. in acesti ani pierdeti o multime de bani prin neincasarea chiriei, plus ca acei "chiriasi" pot sa se foloseasca de utilitatile imobilului fara a plati vreun ban, furnizorii putind intrerupe furnizarea serviciilor, si chiar sa va actioneze in instanta pentru plata datoriilor catre ei.
este absolul aceasi situatie precum cea expusa mai sus, numai ca nu mai sinteti in postura avocatului chiriasului, ci a pagubitului ;)
acum sa va vedem cum actionati, doamna andreea =D>
felix34 a scris:
doamna andreea, tare as fi curios ... daca ati fi pusa in postura de a fi proprietarul unui imobil pe la care treceti din cind in cind, iar intr-o zi sa aveti surpriza ca acesta sa fie ocupat fara niciun fel de document de catre o familie. daca ar fi de rromi, cu atit mai mult :D

Cred ca in primul rand m-as felicita pentru modul exemplar in care m-am purtat fata de bunul meu, neasigurandu-i nici macar o incuietoare buna. Dupa care as face plangere penala impotriva respectivilor si de-aici calea e deja discutata. Dar stiti cum e, prostia se plateste (ca altfel nu pot califica comportamentul din exemplul dvs, fara vreo nota personala).

Alte discuții în legătură

Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Proprietarul apartamentului dat in chirie sparge usa si intra in locuinta chiriasului marialexandru marialexandru locuiesc in chirie cu contract semnat din feb .toate bune cat timp am platit chiria la timp.apoi in lna mai am intarziat chiria si au inceput sa intre cu cheia ... (vezi toată discuția)
Contract de închiriere mobil semnat de altcineva în locul proprietarului. poate fi evacuat chiriașul din acest motiv? Danut92 Danut92 Buna ziua, ma numesc Dan, dintr-o greseala mama mea a semnat contractul de chirie pe data de 21.10.2017 ( neavand nici un drept de semnatura ), ea nevazand sa ... (vezi toată discuția)