dan76 a scris:
-Prin protectia domiciliului inteleg mai degraba domiciliul proprietarului decat al unui chirias.
-Face politistul plangere contra chiriasului pt evaziune fiscala? Isi taie craca de sub picioare, timp de 8 luni a stat bine merci fara sa intreprinda ceva in acest sens.Abuz?? Doar nu l-a fortat cineva. Amandoua partile sunt la fel de vinovate, proprietarul risca amenda, politistul la fel pt ca nu a facut mutatie pe CI, plus ca politistul poate fi dat lejer afara din politie (exista banuiesc un cod deontologic, exista presiuni ale opiniei publice in caz ca transpare in presa)
-ei bine, intretinerea NU s-a mai platit din vara trecuta , lumina era sa fie taiata. Sa inteleg ca data viitoare proprietarul evazionist va trebui sa achite el personal (desi cu banii chiriasului) pt ca notiunea de "folosinta de fapt" sa nu mai fie valabila in cazul nostru.
Daca eu proprietar plec din tara si-l las pe nepotul meu student sa aiba grija de apartament 200 zile, sa inteleg ca atunci cand ma intorc trebuie sa-l actionez in instanta daca vreau sa intru in apartament? Conform cu ceea ce spuneti, intra in vigoare ""folosinta de fapt". Si-atunci ma intreb unde e "protectia domiciliului" (meu) invocata de dvs?
Nici Constitutia si nici vreun tratat international nu distinge intre domiciliul inchiriat si domiciliul unde esti proprietar, ele sunt protejate cu exact aceeasi forta de exact aceleasi texte de lege.
Oricum, in acest caz proprietarul nu avea domiciliul de fapt acolo, or noi despre domiciliul asta vorbim.
Despre chiriasul care face plangere... nu are nicio influienta asupra sa plangerea penala impotriva proprietarului, poate spune ca el cu buna-credinta a sperat, ca i s-a promis de la luna la luna, ca a fost dus cu vorba etc. E posibil sa scape si de amenda contraventionala ca nu are resedinta acolo, ca nu si-o poate face singur, fara concursul proprietarului.
Proprietarul insa risca proces penal, nu amenda contraventionala, e mult mai grav... poate avea cazier, luni cu suspendare...
NU cred ca acel chirias poate fi dat afara din serviciu pentru asa ceva. Este o chestiune strict civila pentru el, penal este numai pentru proprietar.
Nu inteleg ultima dv. liniuta; nu are relevanta atat de mare cine achita efectiv intretinerea, e important insa un cumul de chestiuni de fapt, diferite de la caz la caz.
Pe nepotul student nu trebuie sa-l actionati in judecata daca pe cand va intoarceti nu mai exercita o folosinta a imobilului... Il dati in judecata numai daca nu-si indeplineste cu buna-credinta intelegerea, abuzeaza, se muta acolo, sparge pereti, nu mai vrea sa plece conform intelegerii.
Daca lipsiti 200 de zile, domiciliul dv. a fost in strainatate, nu acolo, deci nu se poate proteja un domiciliu de fapt unde nu ati stat in fapt de ceva timp bun...
Faptul ca sentintele referitoare la posesie sunt
executorii vremelnic fara a fi definitive arata inca o data cat e de importanta protectia posesiei.
La baza legii 114 a stat, de fapt, tocmai aceasta practica a proprietarilor de dupa revolutie de a nu incheia contracte, de a mari chiria cand vor, de a da afara chiriasii ca nu le mai place te-miri-ce sau pur si implu ca au gasit altii mai roz-bonbon...
Intreaga aceasta atitudine de diminuare a importantei respectarii dreptului celui caruia ii asiguri un domiciliu, refuzul de a face resedinta ori de a preda toate cheile etc. au dus la aceste masuri de protectie.
Consider ca legea avantajeaza in mod dezechilibrat chiriasul azi, dar nu cred ca se va schimba pana cand realitatea sociala nu o va cere, pana cand partile singure nu vor intelege sa creeze un echilibru intre ele.