avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriasul nu vrea sa plece din casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriasul nu vrea sa plece din casa

Buna ziua,
o cunostinta de mea are o f mare problema. A primit un chirias, nu a intocmit niciun contract, ultima oara chiriasul a platit chiria in ianuarie in avans pt 2 luni.Deci din aprilie si pana acum nu a mai platit nimic, nu a platit nici curentul, vroiau astia de la Electrica sa taie lumina, a renuntat la telecablu, a schimbat yala (desi proprietarul nu l-a deranjat niciodata).

Culmea, din apriolie proprietartul nu s-a interesat de chirie , chiriasul mai intarziind maxim om luna cu plata chiriei. De doua saptamani insa, proprietaruil a vazut ca la asociatiae e de platit 30 milioane si asoc i-a pus in vedere sa plateasca altfel il da in judecata. Deci chiriasul nu a mai platit din vara trecuta nimic!

De doua saptamanai il cauta pe chirias la munca si nu e de gasit, ba e plecat pe teren etc. Oameni buni, tipul este politist!! Sa innebunesti de situatia asta nu altceva. Proprietarul s0a sud la usa, i-a l;asat scrisori, si la usa si in posta sa-l sune etc. Nimic!

A fost in audienta la seful lui, la comandant, ala a sfatuit-o sa nu sparga usa pt ca ar putea-o da in judecata. La fel a fost la avocat, avocatul a zis cam la fel (cica a ramas ca se mai gandeste la o solutie).

Vedeti voi, proprietyarul ar putea actiona in forta, dar daca iese scandal mare si se trezeste cu amenda pt ca nu a facut contract la AF. Nici macar nu a facut contract de mana.

V-as fi recunoscator pt un sfat cat de mic. Multumesc!

Chiar am vorbit despre acest aspect.
Nu vreau sa va contrazic,dar ma indoiesc ca fiul poate fi chirias in casa tatalui.
Oricum,daca-i blamam acum pe toti,nimic nu rezolvam.

Adaug,doar, ca pentru a beneficia de suma de bani reprezentand chirie,acestia trebuie sa prezinte un exemplar al contractului inregistrat la finante.
Nu primesc acei bani pur si simplu.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
ContSters76710, utilizator
O singura observatie pentru cei care au sustinut in cadrul discutiei ca politistul poate sta linistit in apartament :pentru ca are si el domiciliu", Politistul ARE DEJA UN DOMICILIU, acela care este trecut in adresa de buletin.
dan76, cum a convins proprietara pe politist sa ii dea o parte din bani?
Nu meritam sa aflam cum?

JH,
si eu, care ma bucuram ca sustine cineva parerea mea timida...:dance:
trope, scuze insa nici n-am observat ca ai scris si tu pe aici...

eu am observat discutia mai tarziu asa ca am citit fara sa fieu prea atent cine ce zice... :(
insa ca linie generala n-am avut pana acum impresia ca nu-ti poti sustine pararea chiar si singura la nevoie...=D>=D>=D>=D>

ralu 21... cred ca s-a spus aici de cateva ori deja ca violarea de domiciliu nu protejeaza domiciliul din acte ci cel efectiv...

faptul ca domnul politist nu si-a schimbat domiciliu poate fi o contraventie (la fel ca si chestia cu inregistrarea contractului la fisc), insa in rest nu are absolut nici o relevanta pentru violarea de domiciliu!

Si politistul nu poate sta linistit in locuinta, pentru ca exista actiunea in evacuare/revendicare sau cum vreti sa-si spuneti...
Si pe langa evacuarea din apartament se pot cere si daune morale sau materiale!
Si se vor si primii! Iar contra unui politist nu cred ca vor exista probleme in ceea ce priveste executarea silita.

Insa nici asa nu merge.. il dau afara cu forta (mai mult sau mai putina) ca-s proprietar!
dan76 a scris:

-Prin protectia domiciliului inteleg mai degraba domiciliul proprietarului decat al unui chirias.
-Face politistul plangere contra chiriasului pt evaziune fiscala? Isi taie craca de sub picioare, timp de 8 luni a stat bine merci fara sa intreprinda ceva in acest sens.Abuz?? Doar nu l-a fortat cineva. Amandoua partile sunt la fel de vinovate, proprietarul risca amenda, politistul la fel pt ca nu a facut mutatie pe CI, plus ca politistul poate fi dat lejer afara din politie (exista banuiesc un cod deontologic, exista presiuni ale opiniei publice in caz ca transpare in presa)
-ei bine, intretinerea NU s-a mai platit din vara trecuta , lumina era sa fie taiata. Sa inteleg ca data viitoare proprietarul evazionist va trebui sa achite el personal (desi cu banii chiriasului) pt ca notiunea de "folosinta de fapt" sa nu mai fie valabila in cazul nostru.

Daca eu proprietar plec din tara si-l las pe nepotul meu student sa aiba grija de apartament 200 zile, sa inteleg ca atunci cand ma intorc trebuie sa-l actionez in instanta daca vreau sa intru in apartament? Conform cu ceea ce spuneti, intra in vigoare ""folosinta de fapt". Si-atunci ma intreb unde e "protectia domiciliului" (meu) invocata de dvs?

Nici Constitutia si nici vreun tratat international nu distinge intre domiciliul inchiriat si domiciliul unde esti proprietar, ele sunt protejate cu exact aceeasi forta de exact aceleasi texte de lege.
Oricum, in acest caz proprietarul nu avea domiciliul de fapt acolo, or noi despre domiciliul asta vorbim.

Despre chiriasul care face plangere... nu are nicio influienta asupra sa plangerea penala impotriva proprietarului, poate spune ca el cu buna-credinta a sperat, ca i s-a promis de la luna la luna, ca a fost dus cu vorba etc. E posibil sa scape si de amenda contraventionala ca nu are resedinta acolo, ca nu si-o poate face singur, fara concursul proprietarului.
Proprietarul insa risca proces penal, nu amenda contraventionala, e mult mai grav... poate avea cazier, luni cu suspendare...
NU cred ca acel chirias poate fi dat afara din serviciu pentru asa ceva. Este o chestiune strict civila pentru el, penal este numai pentru proprietar.
Nu inteleg ultima dv. liniuta; nu are relevanta atat de mare cine achita efectiv intretinerea, e important insa un cumul de chestiuni de fapt, diferite de la caz la caz.

Pe nepotul student nu trebuie sa-l actionati in judecata daca pe cand va intoarceti nu mai exercita o folosinta a imobilului... Il dati in judecata numai daca nu-si indeplineste cu buna-credinta intelegerea, abuzeaza, se muta acolo, sparge pereti, nu mai vrea sa plece conform intelegerii.
Daca lipsiti 200 de zile, domiciliul dv. a fost in strainatate, nu acolo, deci nu se poate proteja un domiciliu de fapt unde nu ati stat in fapt de ceva timp bun...

Faptul ca sentintele referitoare la posesie sunt executorii vremelnic fara a fi definitive arata inca o data cat e de importanta protectia posesiei.
La baza legii 114 a stat, de fapt, tocmai aceasta practica a proprietarilor de dupa revolutie de a nu incheia contracte, de a mari chiria cand vor, de a da afara chiriasii ca nu le mai place te-miri-ce sau pur si implu ca au gasit altii mai roz-bonbon...
Intreaga aceasta atitudine de diminuare a importantei respectarii dreptului celui caruia ii asiguri un domiciliu, refuzul de a face resedinta ori de a preda toate cheile etc. au dus la aceste masuri de protectie.
Consider ca legea avantajeaza in mod dezechilibrat chiriasul azi, dar nu cred ca se va schimba pana cand realitatea sociala nu o va cere, pana cand partile singure nu vor intelege sa creeze un echilibru intre ele.

Alte discuții în legătură

Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Proprietarul apartamentului dat in chirie sparge usa si intra in locuinta chiriasului marialexandru marialexandru locuiesc in chirie cu contract semnat din feb .toate bune cat timp am platit chiria la timp.apoi in lna mai am intarziat chiria si au inceput sa intre cu cheia ... (vezi toată discuția)
Contract de închiriere mobil semnat de altcineva în locul proprietarului. poate fi evacuat chiriașul din acest motiv? Danut92 Danut92 Buna ziua, ma numesc Dan, dintr-o greseala mama mea a semnat contractul de chirie pe data de 21.10.2017 ( neavand nici un drept de semnatura ), ea nevazand sa ... (vezi toată discuția)