avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura

As vrea sa intreb daca emiterea facturii (in activitatea de prestari servicii ) catre beneficiar -persoana fizica si semnarea acesteia de catre client reprezinta garantia ca acesta va efectua plata la o data ulterioara ( cel mult 40 zile am discutat ).
Iar la acea data se va elibera chitanta .
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 15:12, 18 Decembrie 2009
Daca serviciul prestat de catre societate va fi platit in 2 transe de catre clientul persoana fizica este corect sa emit o factura cu suma totala la data incasarii primei transe (si chitanta ) si ulterior cand plateste diferenta sa ii dau o alta chitanta ?

Se accepta ?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
Iael, utilizator
o factura se plateste cu o chitanta+op banca (sau depunerea banilor de catre client in banca dvs.)
Altfel gasiti modalitatea sa impartiti contractul si factura in doua.
De exemplu:
-factura avans si chitanta
-factura prestare suma =suma totala cf.contract-suma avans, si chitanta
1 .Eu as fi vrut sa facturez suma totala intrucat nu e vorba de un serviciu ce urmeaza a fi prestat ulterior , ci plata are loc in doua transe .

2. Daca societatea ( platitoare tva ) inchiriaza un apt unei persoane fizice , factura eliberata pt chiria incasata va contine sau nu tva ?
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
Iael, utilizator
Buna ziua, am o nelamurire in legatura cu numerotarea Notelor de receptie. Am primit la contabilitate 3 facturi cu receptiile aferente pentru a le introduce in programul de contabilitate. Totul ok, le-am inregistrat in ordine cronologica si numerotat in continuare. Astazi am mai primit o factura cu data de acum 5 zile cu NIR-ul aferent cu data de acum 5 zile dar cu un numar aleatoriu. Astazi am facut receptie din data de 24.07.2009 cu numarul 345, as putea face receptie din data 19.07.2009 cu numarul 346? Aranjand notele de receptie in ordine cronologica nu ar avea si numerotarea corecta. Cum sa procedez? Am primit si doua niruri cu acelasi numar...ce sa fac?
Va multumesc
Iael a scris:

2. Daca societatea ( platitoare tva ) inchiriaza un apt unei persoane fizice , factura eliberata pt chiria incasata va contine sau nu tva ?


Inchirierea de bunuri imobile este o operatiune scutita de TVA conform art. 141alin (2) lit e dar societatea poate opta pentru aplicarea taxarii .

ART. 141
Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării
2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
e) arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile, cu următoarele excepţii:
1. operaţiunile de cazare care sunt efectuate în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
2. închirierea de spaţii sau locaţii pentru parcarea autovehiculelor;
3. închirierea utilajelor şi a maşinilor fixate definitiv în bunuri imobile;
4. închirierea seifurilor;
(3) Orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la alin. (2) lit. e) şi f), în condiţiile stabilite prin norme.

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar chirii gacon gacon buna ziua, societatea noastra din Romania doreste sa inchirieze un teren unei societati din Ungaria, societate care inchiriaza respectivul teren in ... (vezi toată discuția)
Chirie facturata fara tva cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Am o societate comerciala neplatitoare de TVA si am inchiriat un spatiu comercial de la o alta societate comerciala platitoare de TVA.In urma ... (vezi toată discuția)
Tva la inchiriere AdiBat AdiBat Buna ziua, am o casa proprietate personala (proprietar persoana fizica) si o firma srl cu 3% impozit pe venit si platitoare de TVA in care am investit niste ... (vezi toată discuția)