da, Martonze! am contribuit asa cum a stabilit instanta de divort, relativ la ce s-a cerut ptr stabilirea pensiei. nu sunt multumit. vreau sa dau mai mult, dar cu dedicatie si hotarare judecatoreasca. mama vrea oricate milione i-ar umfla ei cardul ca sa cheltuie in scopul "refacerii vietzii", aspect de care nu sunt interesat. cu atat mai putin sa o faca pe cashul meu. apoi, copiii mici, nu stiu de bani. ei stiu de haine, rechizite, alimente etc. sunt sigur ca nu e cazul fostei mele sotii sa mearga la aceste magazine si sa spuna copilului nostru ca ii cumpara ceva cu banii de la tata. prefer sa o fac eu cu ocazia dreptului de vizita, si sa trimit bonurile mamei. fair enough?
Mie imi rezulta ca dvs v-ati dat pe dvs in judecata! Asa cum vi s-a spus, nu aveti nevoie de hotarare judecatoreasca pentru a majora pensia de intretinere. Cererea de chemare in judecata are un scop, ca prin hotararea ce o veti pronunta sa obligati paratul......sa ce? sa accepte o pensie majorata?
In plus, pensia nu are nicio legatura cu programul de vizita. Pensia nu va asigura accesul la copil, ci reprezinta exclusiv obligatia dvs de intretinere, din calitate de parinte.
Cat priveste ce ar face, ce n-ar face mama cu banii, leguitorul nu a prevazut ca pensia poate fi diminuata fata de procentul datorat, din preocuparea ca mama si-ar "reface" viata! Pensia poate fi diminuata doar pe motiv de scadere a veniturilor.
Legea prevede in schimb ca pensia se raporteaza la posibilitatile celui care o datoreaza si la nevoile celui care o primeste. Instanta ar putea cerceta "nevoile", astfel incat sa nu mai accepte pensii in bataie de joc, de la parinti a caror "grija" se masoara doar in numarul de plangeri si niciodata in contributia la viata copilului!
Nu vad interesul. Legal vorbind.
In rest, vad o relatie postdespartire axata pe dosare de instanta. Cum incepe, asa continua.
Poate luati niste banuti si ii dati sa invatati cum sa rupeti cercul vicios.
Nu doriti sa fiti obligat unilateral la pensie insa, cu sau fara hotarare, obligatia este unilaterala privind pensia. Ca asa e legea si logica ingrijirii copiilor. Orice ati face, situatia e aceeasi.
Va complicati situatia inutil. Daca va intereseaza sa dovediti ca ii cumparati copilului si rechizite, haine si alte contributii in natura, o puteti face prin pastrarea dovezii platii. Si da, veti fi numit probabil colectionar de bonuri.
Daca va intereseaza ca acel copil sa stie ca bunurile sunt de la dvs, puteti sa le dati in cadrul programului de vizita. Cat despre fosta sotie, din pacate in cele mai multe cazuri ea probabil va fi nemultumita oricum. Daca i-ati da ipotetic bani in plus, ar zice ca de ce nu ii mai cumparati si haine si rechizite pe langa. Sau poate nu. Merita incercat, cine stie.
Dar nu ar fi oare mai simplu sa-i trimiteti mamei o notificare, o scrisoare, un mail orice in care sa o anuntati ca dvs urmeaza sa acoperiti costul sa zicem a unui rand de haine per anotimp, sau a rechizitelor si fondului scolii sau orice altceva doriti dvs, si doamna sa se angajeze sa va transmita o data 3 luni, sau la 5 sau la 7 care e necesarul? dvs le cumparati le expediati si apoi intrebati copilul daca i-au placut sau daca ii sunt utile sau daca mai are nevoie de ceva etc, nu e mai normal? Nu ati avea asa si dovada ca ati contribuit pe baza de nevoii reale ale copilului si satisfactia ca intr-adevar participati la cresterea si educarea copilului? Ce nevoie aveti sa va dati in judecata, ca sa zic asa? Ce sa faca instanta? sa va oblige la ceea ce ati vrea sa faceti de buna-voie?
Sau invers, daca nu aveti timp sau nu va pricepeti, puteti sa o anuntati pe mama de suma cu care doriti sa majorati pensia si ii solicitati sa va scrie ce anume a cumparat copilului.
Realist vorbind insa, declarati ca aveti o fetita de 9 ani, care apreciati ca ar fi cuantumul pensiei platite de dvs, care ar permite si contributia la cresterea si educarea copilului cat si "refacerea vietii" mamei? Ca sa exemplific: daca platiti o pensie sa zicem de 800 de lei credeti ca suma ar fi suficient de indestulatoare incat sa satisfaca si nevoile copilului si pe cele ale mamei? Poate daca platiti o pensie de 2500 de lei ati putea gandi asa!