avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Majorare pensie intretinere minor ceruta de DEBITOR!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Majorare pensie intretinere minor ceruta de DEBITOR!

Buna ziua,
Premize:

- parinti de divortati, copilul 9 ani, autoritate parentala comuna, locuinta copilului la mama, tatal cu drept de vizita
- sentinta de divort prevede o mica pensie in bani, platibila de tata
- tatal doreste ca prin actiune judecatoreasca sa majoreze pensia cu un insemnat aport in natura

Sfaturile dvoastra:
1) pe cine cheama tatal in judecata
2) este admisibila aceasta actiune?

Multumesc
Nu are relevanta suma in sine. Sustin pensia in natura in majoritatea cazurilor. Si legea o face, practica mai putin insa.
Nu se poate mereu sa stii nevoile copilului peste 3 luni. Uneori zici ca ai trening pentru sport, in toamna vezi ca a crescut destul copilul peste vara, ca l-a julit la munte sau bunici si tot asa. Pur si simplu nu e realist.
Normal e ca parintii sa fie in contact mereu cu copilul si nevoile lui. Pentru asta e nevoie de o relatie constanta cu copilul, de dus la scoala, adus acasa, vorbit despre teme si extrascolare, vazut rochia pentru bal, discutat despre liceul ce va sa vina etc.

Si daca va pare exagerat, eu una cunosc parinti pentru care realitatea e cea de mai sus. Cunosc si parinti la care realitatea a fost alta, insa copilul le-a aratat abordarea de mai sus. Copil care, saracul, la 14 ani, ii manipuleaza pe amandoi ca sa obtina ceea ce e normal: contributia ambilor financiar si emotional si legaturi cu ambii, necontrolate.
Pai practica nu o sustine ptr ca ea practic nu se sustine! Oamenii au divortat, unii mai calm, altii mai agitat. Au un copil impreuna. Le sunt mama, respectiv tata. Fiecare isi intelege, sa zicem, rolul de parinte, cu limitele fiecaruia dintre noi. Nu suntem coborati din basme! O fi bine sa colaboram ca parinti. Unii putem colobora mai lesne, altii nu. Unii ne-am despartit cu o greata totala, nu mai vrem sa auzim de celalalt. Acela continua sa fie mama sau tata copilului, dar tu loege nu poti ajunge pana in praselele vietii mele si sa ma obligi sa vorbesc, sa scriu, sa colaborez. Transmit informatii si aduc copilul la locul intalnirii ptr programul de vizitare, nu-l vorbesc pe celalat parinte absolut niciodata de rau. Nimic mai mult decat atat. Ce sa facem? O hotarare judecatoreasca in care sa scrie ca trebuie sa dau 10 sms, 5 mailuri, 4 telefoane lunar? Ca trebuie sa vorbesc despre haine, pantofi, salam, tabara, sirop de tuse? Regret doamna dar o asemenea ingerinta in viata mea privata, care sa ajunga sa ma oblige sa conversez (nu sa informez despre copil, caci asta o fac) cu fostul sot despre masura la sosete mi se pare de nepermis. Mai am si eu ceva libertati personale si ceva drept la viata personala si chiar si dreptul de a-mi alege partenerii de dialog! N-am divortat ca sa ma marite legea iar! si daca ne-am gandi putin am descoperi ca oamenii divorteaza ptr ca nu se inteleg, ca de s-ar fi inteles nu ar fi divortat!
Copil care, saracul, la 14 ani, ii manipuleaza pe amandoi ca sa obtina ceea ce e normal: contributia ambilor financiar si emotional si legaturi cu ambii, necontrolate

Şi vi se pare normal? Nu credeţi că tocmai această "concurenţă" între părinţi, care să arate care e mai darnic sau mai îngăduitor permite şantajarea lor de către copil?
Copiii învaţă de mici şantajarea părinţilor, le simt punctele slabe şi se comportă în consecinţă. Asta dacă părinţii nu se înţeleg şi fiecare trage în altă direcţie.
În ce priveşte contribuţia în natură, este foarte bună (şi ajungem iarăşi la aceeaşi concluzie: dacă părinţii se înţeleg) când nu este făcută doar pentru colecţionarea de bonuri fiscale, pentru dovadă în următoarele procese.
Eu personal nu am colecţionat bonurile, nici măcar pentru loteria fiscală, dar când se rup încălţările, cumpăr alţii copilului; când e o urgenţă medicală, nu aştept după trimitere şi programare, ci duc copilul la cea mai bună clinică privată; dacă e bal mascat la şcoală, îi cumpăr sau îi pregătesc costumul, să nu fie deosebit de ceilalţi copii. Şi dacă vrea o acadea, îi cumpăr.
Astea în afară de cheltuielile casei-impozite, utilităţi, transport zilnic, hrană, etc.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2015
Martonze, utilizator
Are dreptate si dna PS. Ca doar este vorba in primul rand despre parinte si despre viata parintelui. Sa nu ne concentram prea mult pe ce ar fi bine pentru copil, gen parintii sa faca un efort sa colaboreze, eventual dupa ce iau si o pastila de greata. Cine stie, poate chiar ar fi benefic copilului si atunci ce motive ar mai avea sa se certe toata ziua la tribunal?
De unde ati scos ca reprezentantul legal e NUMAI mama sa, stimata gi jane? Am spus ca e vba de autoritate parentala comuna, asa ca mie imi suna ca ambii parinti sunt reprezentanti legal. SINGURUL avantaj de care beneficiaza mama este acela ca minorul locuieste cu ea!

Alte discuții în legătură

Buna ziua, legat de divortul la notar, care dintre intelegerile ... 4drian 4drian Buna ziua, legat de divortul la notar, care dintre intelegerile dintre soti de mai jos vi se pare ca ar fi mai rezonabila si ca ar avea sanse sa tina mai mult ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un avocat un_tatic un_tatic Am terminat un proces pentru stabilirea pensiei de intretinere si a domicilului minorului si avocatul care m-a reprezentat a facut-o nemultumitor, nu s-a ... (vezi toată discuția)
Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)