Daca sunteti de acord , va propun sa trecem aici acele amintiri din copilarie/ adolescenta/tinerete 1, tinerete 2 , tinerete 3.... care au un parfum deosebit ; stiu eu , ceva de genul : jocul noua pietre . Il mai stie cineva ? Eu nu-mi amintesc ce trebuia facut dupa ce se arunca cu mingea : erau 9 pietre, de la mare la mic puse pe verticala , ca o piramida , apoi se arunca cu o minge in turnul asta de pietre si apoi alergam ... dar nu mai tin minte de ce .... si nu mai stiu cine cistiga ... si de ce ...
Mai tin minte insignele de pionier si mindria de a le avea ...
Si Bem -Bem
Si piinea uda presarata cu zahar ...
Maioneza… Cum se face?!
Legat de ceea ce zice elga50: si mama e experta in chestiuni culinare si a incercat sa-mi “transmita” priceperea ei, dar s-a lipit de mine ca apa de gasca! Imi placea sa “curat” castroanele in care pregatea materia prima pt prajituri! Iami-iami!
Drept e ca cel mai bine stiu sa gatesc cafeaua!
Iar la scoala, la lucru manual… ciocolata de casa mi-a iesit perfect; si formele din zahar ars (acadele) – turnam zaharul caramelizat, fierbinte, pe fundul (uns cu ulei) farfurioarelor de cafea (si le atasam o scobitoare in jurul careia se intarea zaharul)… Si, la lucru manual mi-a placut traforajul, dar si croitoria – ambele imi aduc si azi satisfactii (mai ales croitoria).
Tricotat… Greu de tot, ca n-am rabdare (dar am facut cateva fulare). Crosetatul… Nici “lant” nu reusesc sa invat cum se face! Bine ca nu ati putut vedea goblenul facut de mine!
Si, cu ocazia aceasta mi-am amintit ca una dintre temele pt acasa a fost o “pernitza” – si am rugat pe mama sa o faca… Mi-a facut o pernita patrata, cu latura de 20 cm – iar la scoala, cand mi-a fost verificata tema, am inteles ca invatatoarea vorbise despre o pernita pt ace…
Elastic… Hm… Se incepea simplu, cu elasticul tinut la nivelul gleznelor, apoi la genunchi, apoi la talie… Era intai “calcat” cu ambele talpi; alternativ (cu fiecare picior); era o chestie cand se incrucisa in jurul gleznei si se elibera prin rasucire…Nu mai stiu tot!
La coarda: saritura simpla; cu mainile incrucisate; “alternativ” – ca si cand pasesti rar, cu pasi mari (sau alergi); cand intrun picior, cand in celalalt; incrucisand bratele; alternativ: brate incrucisate si “normal”; invartirea corzii in sens invers: dinspre fatza spre spate; alergarea sarind coarda; tinand ambele capete cu o mana si invartind “sfoara” pe sub talpi…
Diana, imi dai o juma’ de bomboana?! :innocent:
Bineinteles ca mi s-a taiat....si nu numai o data. Aveam si o superstitie: ca daca schimbam sensul de a freca o sa mi se taie cu siguranta. Bineinteles ca nu asta era cauza, dar am aflat-o mai tarziu, prin observatie proprie. Daca era ceva care ma supara foarte tare la "bucatareala", asta era...sa mi se taie maioneza sau crema. Maioneza o mai dregeam, dar cremele.....vai, vai!!!!!!
.......................
Lucrul de mana mi-a placut intotdeauna, in afara de croitorie. Dar pana la vreo 20 si ceva de ani n-am terminat nimic din ce incepeam. Incet-incet am deprins si rabdarea de a termina lucrul inceput, astfel incat prin anii '80 - '90 ajunsesem sa ma imbrac cu haine facute de mine (tricotate si crosetate). Va mai amintiti, doamnelor, de panza topita? bluze, fuste, rochii pe care le spalam si apretam. La calcat pierdeam o dimineata de duminica intreaga.
.........................
La "atelier" mi-a placut in clasa a V-a tamplaria, sculptura in lemn. Intr-a VI-a am trecut la lacatuserie...mama, mama, ce durere!!!!! Scrasnetul fier pe fier imi innebunea creierii.
Porti peste timp! :)
Sa inteleg ca nu vi se taie maioneza? Si ca ne dati si noua sa gustam din ceea ce faceti?
O portie virtuala de... ciuperci cu maioneza.