avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea contractului cu acordul partilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea contractului cu acordul partilor

Lucrez de 7 luni la o gradinita particulara. Intre timp am reusit sa obtin un post in invatamantul de stat. Am vrut zilele trecute saq-mi dau demisia cu preaviz insa patronul firmei a refuzat sa semneze demisia respectiva. Am fost acuzata ca vreau sa scap de un conflict pe care il am cu niste parinti pt ca al lor copil a cazut in timpul turei mele si s-a lovit. Patronul a copnsiderat ca sunt vinovata si a sustinut sus si tare ca vrea sa ma dea afara motiv de indisciplina. Am fost sfatuita sa imi dau demisia cu asa numitu7l acosd al partilor, lkucru pe care l-am facut. am primit inapoi o copie cu numar de inregistrare de la firma pe care scrie: se primeste sub rezerve. a se astepta acordul conducerii! A doua zi mi s-a spus telefonic ca a fost semnat acest acord si ca e in drum spre itm, apoi mi s-a adus la cunostinta ca daca parintii fetitei cu lovitura vor da in judecata gradinita, eu voi plati pagubele. Am refuzat atunci sa-mi asum responsabilitatea si de atunci..adica de 2 zile... nu am mai primity nici un semn de viata de la firma. Mi s-a spus, atunci cand am plecat de la firma cu acel acord in mana, ca nu e nevoie sa mai vin la servici dupa ce acerdul va fi semnat si dus la itm. Cum pot afla daca ar trebui sa ma duc sau nu la munca sau daca a ajuns sau nu acel acord la itm sau nu?ma tem ca ar putea sa ma acuze de neprezentare la munca sau de indisciplina.
Cel mai recent răspuns: albastryka , utilizator 19:02, 24 Iulie 2009
Am incercat asa dar nu mi-a acceptat nici asa.Marti..21-07 mi-am dat demisia asa si a spus seful ca nu vrea sa-mi semneze asa ceva ca ar vrea sa ma de afara cu art. 61...ala cu abaterile...sefa a spus atunci ca nu vrea sa-mi pateze cariera cu chestii din astea si a spus ca mai bine fac o cerere sin asta si ca asa va fi mai bine pt toti! a spus ca nu vor sa ma mai vada pe acolo inca 2 saptamani!
oricum mai e saptamana asta si apoi sefa vrea sa dea o asa numita vacanta de pe 3 pana pe 17 august!daca s-a ajuns la asa scandal..credeti ca ma vor primi sa-mi fac preavizul?
Stiu ca se poate ca ei sa renunte la preaviz dar nu vor accepta demisia cu preaviz pt ca nu ma pot face vinovata de nimik!
Cred ca vor un tap ispasitor si nu au pe cine!Problema e ca sunt niste probleme pe care ei mi le creaza inutil!daca ar vrea sa scape de mine...de ce nu o fac?
Va rog...ajutati-ma!Cine mai stie cum il pot obliga pe angajator sa-mi incheie contractul o data ca sa scapam si eu de el si el de mine?
Demisia este cea mai buna solutie deoarece nu este nevoie de acordul angajatorului (art.79 din Codul muncii).
Deci, haideti sa o luam pe rand:
1. Pentru ca sa isi produca efectul, demisia nu trebuie acceptata de firma. Doar o notificati, si gata, ea isi produce efectul = incetare contractului. Asta inseamna ca este un act unilateral al angajatului. Demisia opereaza si impotriva vointei firmei ca dvs. sa nu plecati de la ei, ca doar nu va pot forta sa ramaneti angajata lor pe vecie, impotriva vointei dvs.
1 bis. Refuzul firmei sa va mai primeasca la lucru pentru preaviz nu este legal - sunt obligati sa va asigure accesul la locul de munca, sau sa renunte la preaviz si incetati contractul de comun acord. Cata vreme nu a incetat preavizul sua nu va- fost aprobata cererea de incetare, dvs. sunteti inc a angajata lor si aveti toate drepturile si obligatiile unui angajat normal (inclusiv salariul, prezenta la lucru etc.).
Daca nu va lasa sa intrati la locul de munca, aveti grija sa aveti martori - nu cred sa se ajunga la asta, dar precautia nu strica - care sa poata confirma ca vi s-a interzis accesul la locul de munca.
Daca sunteti poftita afara, informati ca sunteti inca anagjata lor, si este dr. dvs. sa va desfasurati activitatea. Intrebati si care este baza legala pe care sunteti data afara (din nou, martorii pot fi utili).
2. In ce fel v-ati dat demisia in 21.07.2009?
3. Orice act catre firma trebuie facut in dublu exemplar, unul ramane la dvs. cu nr. de inregistare (inclusiv demisia).
4. Cred ca in firma dvs. cei doi sefi nu se inteleg intre ei, si de aici aceste balbe.
5. Vacanta nu are cum sa va dea daca dvs. nu va faceti cerere de concediu.
6. Din punctul meu de vedere, in acesta incurcatura se pot intampla 3 situatii legale:
a) demisia cu preaviz efectuat si platit
b) incetare fara preaviz (= aprobarea cererii dvs., cu lichidarea la zi)
c) desfacerea disciplinara a contractului - pentru aceasta trebuie respectata de catre firma o procedura laborioasa de cercetare disciplinara prealabila, trebuie dovedita vina dvs. si emisa o decizie. Asta pare mai greu de indeplinit de catre firma dvs., dupa atatea balbe. Despre ce presupune procedura, puteti da serch pe forum, si veti afla tot ce trebuies astiti.
7. Problema cu fetita si parintii ei este distincat de relatia dvs. de munca, si se poate solutiona fie amiabil (intre gadinita si parinti), fie in instanta (caz in care puteti fi chemata si dvs.)
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
smeagull, utilizator
Pai aveti cele 2 variante de care ati discutat si mai sus:
1.prin acordul partilor, daca angajatorul isi da acordul
2. prin depunerea demisiei (care nu trebuie aprobata de angajator, trebuie doar sa aveti dovada depunerii ei, o puteti trimite si prin posta cu confirmare de primire) si efectuare a preavizului de 15 zile, daca angajatorul nu doreste sa renunte la preaviz.

Alte discuții în legătură

Demisie si concediul de odihna in acelasi timp ? danyk1 danyk1 Sunt in preaviz , iar in aceasta perioada am luat 8 zile de concediu de odihna . intrebarea mea este : daca mi s-a acordat legal CO ? ,sau mi se va ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi Sanziana2017 Sanziana2017 Buna ziua. Ajutati-ma,va rog cu o informatie.Lucrez la o firma nordica pe o functie de Sef Serviciu Administrativ(Sef de tura) de 1 an jumatate,doresc sa-mi ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in preaviz tibache76 tibache76 Sotia mea si-a dat demisia in timp ce se afla in concediu medical.Angajatorul a aprobato cu un preaviz de 15 zile.Problema este ca sotia beneficiaza in ... (vezi toată discuția)