avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Tata decedat de un an si jumatate; credit neplatit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Tata decedat de un an si jumatate; credit neplatit

Tatal meu a decedat in aprilie 2006.Anterior decesului facuse un imprumut de 30 de milioane la brd ,imprumut fara garantii si gara giranti.Precizez ca era intr-o stare avansata de boala,o mare dilema fiind si modul in care i-a fosta acordat imprumutul,data fiind starea sa de sanatate.Astazi am gasit la cutia de posta o "somatie"din partea EOS Romania ,pe numele lui,care este mort de 1 an si jumatate prin care este somat sa plateasca "in mod amiabil"...in caz contrar........Eu anul trecut am anuntat BRD de decesul tatalui meu(mi s-a parut ca sunt prea putin interesati sa -mi dea un raspuns in privinta situatiei respective....asa ca am renuntat).Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.La ce mai foloseste acea asigurare de deces si invaliditate temporara si permanenta care figureaza in conditiile particulare ale contractului de credit??????.Cum ar trebui sa procedez in continuare?????
Cel mai recent răspuns: lia19. , utilizator 12:26, 29 Septembrie 2009
MIHAI GRIGORE a scris:

Mostenitorii legali preiau activele, dar si pasivele( datoriile) persoanei decedate in baza legii, mostenitorii fiind obligati la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii, fiecare proportional cu cota dobandita din mostenire, asa cum prevede Codul Civil ( a se vedea art. 774 si urm.) si nu in baza unei prevederi din contractul de credit.

Imi pare rau ca va dezamagesc, dar da nu s-a facut succesiune atunci mostenitorii au posibilitatea fie sa nu accepte mostenirea, fie sa o accepte sub beneficiu de inventar.
asta asa ... ;) ... ca o completare

dna. Lia19, situatia aceasta am intalnit-o personal si dupa o discutie amicala purtata cu un coleg mai experimentat (el fiind avocat - motiv pentru care i-am si "plasat" problema fiind vorba de increderea pe care o am in acea persoana). In urma cercetarii actelor (certificat deces, contract de imprumut, polita de asigurare) s-au trasat urmatoarele concluzii:
- polita de asigurare nu prevedea suma exacta ce ar pute-o primi mostenitorii in caz de deces - nulitatea relativa a politei
- banca, din ce deduc, a vandut creditul neplatit de catre tatal dvs catre firma de recuperari EOS. Dar intrebarea mea este: v-au instiintat in acel moment de transferarea raspunderii catre EOS? Daca da, cat timp a trecut de la momentul tranzactiei dintre banca si EOS si pana v-au trimis recuperatorii astia instiintarea? Va spun concret; min 5 luni (timp in care se aduna penalitati si dobanzi - doar nu or fi prosti ca a doua zi sa va vina la usa cu saru-mana sa va ceara banii;):P)
- erori grave comise atat de banca cat si de firma de recuperari, ei stiu ca aceste greseli ii poate costa anularea datoriilor, iar firma de asigurari stie ca va datoreaza bani, in calitate de mostenitori, sume mult mai mari decat valoarea creditului, plus ca le puteti face plangere la CSA privind conditiile dubioase in care s-a incheiat polita de asigurare - lucru de asemenea stiut de ei.

Dar fiecare din acest lant isi asuma riscurile. stiti cati sunt cei care se prind de smecheriile lor, stiti cati sunt cei care apeleaza la un avocat BUN pentru a contracara aceasta teapa legala? PUTINI.

Sfatul meu: mergeti la un avocat bun, aratati-i actele ce le aveti, si (pt ca legea obliga - art 720 indice 1 Cpc) ii chemati la conciliere directa. Cu siguranta nu se vor prezenta toti cei implicati (banca, asiugurator, Eos), dar asa veti obtine posibilitatea de a actiona in instanta. Iar cheltuielile de judecata le veti recupera de la ei - cu siguranta.

De asemenea va spun ca asigurarile vor veni pentru a stinge "conflictul" propunandu-va stingerea datoriei din suma despagubita in caz de deces. MARE ATENTIE!!! Prin asta vor incerca sa va priveze de restul sumelor ce ar trebui sa vi le acorde.

Cam atat ... restul va va indruma avocatul pe care vi-l veti alege.;)
Asiguratorul nu propune stingerea datoriei cu suma despagubita in caz de deces.
Asiguratorul,in momentul in care este informat despre producerea decesului solicita certificatul de deces,poate si copie dupa certificatul medical constatator al decesului vizat de Registrul de stare civila...
Indemnizatia cuvenita revine bancii in acest caz,in calitate de beneficiar,in acest mod datoria se stinge.Tatal doamnei avea probleme de sanatate,acestea puteau fi de natura sa determine decesul.
In acest caz,se solicita documente suplimentare,despre acestea doamna lia 19 a facut vorbire.
Cu riscul de a considera ca ii iau apararea asiguratorului,va spun ca daca cauza decesului a fost o boala preexistenta,acesta nu poate fi obligat la plata.
De ce alte drepturi ar putea sa fie privata doamna?Sa speram ca suma asigurata acopera creditul,de fapt,sa speram ca polita are acoperire.
Daca se doreste actionarea in judecata (sa ii dorim sa nu fie nevoie) in ceea ce priveste asigurarea,de la persoana care a intermediat incheierea politei trebuie pornit.
Eu oricum nu am inteles:suma este mica,nu cred ca asigurarea de viata a fost obligatorie.

Va multumesc tuturor ptr raspunsuri si pentru timpul pe care mi-l acordati .Este mare lucru.Am sa va tin la curent,am promis.De laieri ASB am plecat relativ derutata
-o data ptr ca mi s-a spus ca daca tatal meu a mintit,totul cade...
-a doua oara ptr ca mi s-a spus la afirmatia mea ca asta este situatia,ptr a evita eventualele penalizari de intarziere care cine stie la ce suma se urca,sunt dispusa sa platesc......mi s-a precizat ca oricum din intreaga suma tot o sa treb sa platesc o parte ..:(.!!!!!!!!!!!!!!!!!Deci o parte,nu toata suma....
Si dupa cum am precizat am o mare nelamurire referitoare la decizia de pensionare(invaliditate gradul II-asa cum reese dim CM) pe care in calitate de pensionar a prezentat-o cand a luat imprumutul.Eu nu am gasit-o prin acte si nu stiu care este motivul pensionarii dar cum se poate,totusi ca un pensionar pe caz de boala,sa fie acceptata ca fiind super sanatos .....
Tare ma tem ca nimeni nu a luat in calcul tipul de pensie.
Vroiau sa vada venitul realizat,in vederea acordarii creditului.
Cat priveste asigurarea,acolo ori exista excludere din cauza bolilor(practic,persoana nu este primita in asigurare) ori este primita in asigurare dar iarasi cu excludere.
Sa va dau un exemplu.Daca exista o boala dar decesul survine urmare a unui accident de circulatie-acoperirea pe polita exista.
Daca decesul a survenit urmare a unei boli avute inainte de incheierea politei de asigurare,atunci indemnizatia de asigurare nu se acorda.
" Data post: Duminica, 26 Iulie 2009, 15:52
Subiect: Tata decedat de un an si jumatate...EOS a inceput amenintarile....

1. Tatal meu a decedat in aprilie 2006.
2. Anterior decesului facuse un imprumut de 30 de milioane la brd ,imprumut fara garantii si gara giranti. "
3. Astazi am gasit la cutia de posta o "somatie"din partea EOS Romania ,pe numele lui, care este mort de 1 an si jumatate [b]prin care este somat sa plateasca "in mod amiabil"...in caz contrar........
4. Eu anul trecut am anuntat BRD de decesul tatalui meu(mi s-a parut ca sunt prea putin interesati sa -mi dea un raspuns in privinta situatiei respective.

CONCLUZII:
'
1. Tatal dvs a decedat in aprilie 2006
2. Anterior decesului facuse un imprumut, asta inseamna inainte de aprilie 2006 - NICI NU MAI CONTEAZA DATA SAU LUNA.
3. Ati postat aici pe data de 26 IULIE 2009. Deci aceasta e ziua cand ati gasit in cutia postala o somatie de plata de la EOS KSI. prin c are va spune ca ..."in caz contrar" ....in caz contrar ce ? hhhh
4. Desi ati anuntat BRD - nu v-au raspuns. Pai normal ca nu v-au raspuns ca n-aveau interes.

B-)CRED CA ESTE VORBA DE O CREANTA PRESCRISA. Faceti si dvs socoteala : aprilie 2006 - aprilie 2009 = 3 ani. ( dar ati spus ca tatal a facut creditul inainte de luna aprilie 2006 ) Dvs ati primit somatia de la EOS KSI pe data de 26 IULIE 2009 !!!! Suma este supusa termenului general de prescriptie de 3 ani, prevazut de dispozitiile art. 3 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva,
Ca suma sa nu fie prescrisa ar fi trebuit sa primiti in intervalul de pana la data de aprilie 2009 somatii de plata sau cel putin o adresa de la banca prin care sa va anunte ca s-a cedat creanta reprezentand datoria tatalui dvs fata de banca, catre o firma de recuperare. Dar inteleg ca nu ati primit.
In alta ordine de idei, si sa fie in termen suma, ca sa poat fi recuperata de la dvs. ar trebui sa fie deschisa succesiunea testamentara. Nu ati precizat acest lucru.

COD CIVIL

Art. 1393

Cesionarul nu poate opune dreptul sau la o a treia persoana decit dupa ce a notificat debitorul cesiunea.
Acelasi efect va avea acceptarea cesiunii facuta de debitor intr-un act autentic. (C. civ. 973, 1149, 1833).

Art. 1091

Obligatiile se sting prin plata, prin novatiune, prin remitere voluntara, prin compensatie, prin confuziune, prin pierderea lucrului, prin anulare sau reciziune, prin efectul conditiei rezolutorii si prin prescriptie. (C. civ. 1019, 1092 si urm., 1128 si urm., 1138 si urm., 1143 si urm., 1154, 1156, 1837 si urm.).

Deci ....adio datorieeeeeeeee..... :wave:
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
Krissia ., Alte profesii

Alte discuții în legătură

Ce se intampla in situatia in care titularul unei credit a decedat, iar polita de asigurare a fost incheiata pe numele coplatitorului? sales2012 sales2012 Buna ziua, Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: tatal meu a contractat in anul 2006 un credit de nevoi personale cu polita de asigurare de viata ... (vezi toată discuția)
Executare silita dobocanmariaioana dobocanmariaioana Buna ziua, va rog sa ma lamuriti intr-o problema. tatal meu a imprumutat un credit de la o banca. a platit un an de zile rate si apoi a decedat, in ruma ... (vezi toată discuția)
Firma de recuperare curiousabout curiousabout Tatal meu a facut acum mai multi ani un imprumut la banca BCR. Nu stiu exact in ce suma a constat sau cum s-a desfasurat pentru ca ne-a ascuns existenta acelui ... (vezi toată discuția)