avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme loc de munca transport persoane international
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme loc de munca transport persoane international

Salut.Sunt angajatul unei firme de transport persoane international si in ciuda conditiilor nu tocmai bune am rezistat 2 ani insa nu am mai putut suporta bataia de joc a unei persoane cu grad de administrator firma pe italia ce si-a facut un obicei sa-si bata joc de soferi...iata cateva din unele probleme avute:

-la intrarea in italia unul din cei 3 soferi cobora la sediu la ea...conduceai toata noaptea 2 programe ca sa le ramana celorlalti colegi timpi de condus pt a ajunge la cap de linie roma sa zicem...si te cobora la ea la sediu unde te trimitea fara sa te odihnesti la agentie ptr a face colete....de 2 ori am fost la vila personala ptr a munci ptr ea (f multi soferi au fost pusi sa munceasca diverse treburi la vila personala)...chiar am si filmat cu tel cand am fost a 2-a oara acolo...sa maturi toata ziua prin curte..sa varuiesti...etc..pe langa toate acestea esti inchis in spatiul firmei..nu ai voie sa iesi afara...bucataria se deschide la ora 13-14 si la 18-19 am facut foamea ptr ca nu mi s-a dat drumul la bucatarie si nici nu mi s-a permis sa merg sa-mi cumpar de mancare...si multe alte abuzuri...

-ptr ca nu am vrut sa merg la agentie sa fac colete si sa dau cu matura prin sediu toata ziua luna trecuta am fost suspendat 3 saptamani,am fost am dat declaratie unde am specificat toate problemele avute si totusi mi-au dat sanctiune 10 % pe 3 luni...

-ieri am ajuns la torino dupa ce venisem tot pe drum de la dortmund-bucuresti si de la bucuresti am avut timp doar sa facem putina curatenie in autocar si am plecat la torino (da asa este,nu se respecta timpii de condus si de odihna,se munceste non-stop,datorita foilor de liber un echipaj de numai 2 soferi poate merge pana in orice colt al europei mergand non-stop,luand doar pauze de 15-20 min ptr calatori dupa care ajunsi la destinatie te poate intoarce daca au nevoie (si in luna august cand e febra concediilor se intampla mereu) peste cateva ore sau imediat.

-deci dupa ce am ajuns la torino la garaj,am facut curatenie in autocar dupa care obosit,transpirat,murdar si flamand am luat bagajul si m-am indreptat catre dormitoare ptr a face un dus si a merge la bucatarie ptr a manca ceva insa imediat am fost luat la rost de femeia de serviciu (care nu are nici o vina,i se imputa din salariu) ca nu am voie la dormitoare si nici la bucatarie pana la orele 19...deci in momentul asta s-a umplut paharul pana peste cap.. a fost picatura care a dat pe afara..nu am mai rezistat.am refuzat sa mai plec in cursa (stiu ca i-am dat motive sa imi desfaca f usor contractul de munca avand in vedere antecedentele) insa nu ma las asa usor,doresc sa depun contestatie la sanctiunea trecuta si sa aduc in vedere toate abuzurile comise inclusiv cele prezente.

-de asemenea mai inca o nelamurire...in toamna anului trecut am avut un accident pe autostrada,un trailer a pus brusc frana in fata mea,am franat imediat dar fiind la 90 km/h si pe tempomat nu am mai putut evita coliziunea,oricum a fost ceva minor,doar parbrizul spart...autocarul are CASCO insa dat fiind ca este asigurat tot la firma patronului mi-au retinut din salariu & garantie suma de 3.500 lei.au dreptul sa faca acest lucru?stiu ca era o nota interna in care se specifica ca daca ai accident si chiar daac masina nu are nimic..se retine 20 % din franciza la asigurare...as putea recupera acesti bani inapoi daca ii actionez in instanta?

-de asemenea in iarna am schimbat masina iar la a 2-a cursa la intoarcere in ungaria pe la vre-o 30 km de vama s-au rupt suruburile de prindere a protapului de la remorca si pur si simplu s-a desprins de autocar rasturnandu-se in sant..
trecand peste faptul ca am avut un noroc foarte mare ca nu a trecut nici o masina din contrasens scapand de un eventual accident.in perioadele de sarbatori si august se incarca remorca peste capacitatea legala...in fine dupa cercetari s-a specificat ca nu s-a facut ciz in noiembrie..ca in dec nu stiu ce s-a mai facut etc..dar eu nu eram pe acea masina atunci..in fine mi-au retinut din salariu o parte din costurile reparatiei remorcii...trebuie sa specific ca daca maecanicul nu-si afce treaba cum trebuie sau vi din cursa duminica cand nu lucreaza sau estui intors din cursa de la buc de ex nu se mai face revizia...si daca se intampla ceva pe drum...soferul este intotdeauna vinovat..i se retine toata diurna pe acea cursa iar mecanicului niciodata nu s-a luat vre-o masura de sanctionare.

de asemenea nu se rezolva problemele tehnice la timp...4 luni s-a anuntat ca trebuiesc schimbate bratele la directie pe fata (defectiune care cauzeaza uzura prematura a cauciucurilor)nu s-a rezolvat nimic,s-a ajuns pana in situatia in acre am ajuns in italia si aveam cauciucul pe fata ajuns la al 2-lea rand de sarme !!!!!!! si nu este o situatie singulara...pana la urma s-au luat masuri ptr schimbarea bratelor si inlocuirea anvelopelor cu unele noi dar asta ptr ca aveau nevoie de masini in situatie f buna ptr a merge in germania unde au fost probleme f mari ca de ex arestarea autocarelor etc...de inlocuit s-au inlocuit..dar ia ghiciti..cine va plati? ptr ca norma anvelopelor este de 280.000 km !!!!!
daca va vine sa credeti...si cu toate ca nu a fost vina soferului ca nu s-au luat masuri din timp cand s-a anuntat de nenumarate ori defectiunea....se imputa soferului banii ptr ca nu s-a indeplinit norma de km
deci unui coleg i s-a imputat suma de 170 lei ptr ca s-au schimbat anvelopele la 263.000 in loc de 280.000 ....oare cat valoreaza o anvelopa de s-a retinut 170 lei ptr 17.000 km?

ar fi ff multe de spus...insa ar trebui sa ma apuc sa scriu un roman intreg...va rog sa ma ajutati daca se poate cu parerile dvs..imi pot recupera banii retinuti ptr parbriz?
ptr abuzurile enumerate mai sus nu ma indoiesc ca se poate face totusi dreptate in instanta...

-

Ok, ideea e ca acolo nu puteti face mare lucru. Ce va ramane sa faceti, e sa va intoarceti in Romania ( eventual pastrati biletul de calatorie inapoi si alte cheltuieli pe care le-ati facut), sa asteptati decizia de sanctionare sau convocarea in comisia de disciplina, si apoi sa contestati decizia. (va trebui sa mai existe o cercetare prealabila pentru a fi concediat)
Intre timp, puteti sa va adresati cu o reclamatie catre Inspectia Muncii Bucuresti in care sa sesizati toate aceste aspecte descrise de dvs. mai sus.
Va vor trebui nervi tari si rabdare pentru a rezista, insa aveti sanse sa castigati lupta.
PS Puteti sa va adresati si Consulatului, insa nu stiu in ce masura va pot ajuta. Ar fi bine daca ati reusi sa obtineti o proba referitor la faptul ca ati fost concediat fara nicio explicatie( o declaratie de-a unui coleg, etc)
PPS Contestatia la decizia de sanctionare se depune in termen de 30 de zile de la luarea la cunostinta la tribunalul pe raza caruia aveti domiciliul.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2009
pakos, utilizator
cred ca o sa stau cateva zile pe aici..vreau sa-i pun cat mai mult pe jar...am cateva planuri si vreau sa vad cum reactioneaza...

unul din ele ar fi sa ma duc la agentii care prin fals fac acele foi de liber in care se specifiac ca soferul respectiv nu a condus pe o anumita perioada de timp....si sa le comunic sa inceteze imediat sa mai comita acele falsuri ptr ca ptr cineva care a fost in sistem ii este f usor sa demonstreze acele ilegalitati...deci sa inceteze cu falsurile in caz contrar voi apela la polizia stradale (cea care se ocupa cu controlul activitatilor pe autostrada) si a presei scrise (intotdeauna cand se implica si presa da un impuls autoritatilor sa se miste mai repede...) si nu cred ca i-a placea cuiva sa riste privarea de libertate ptr un loc de munca...

si sunt curios care va fi reactia administratorei cand se va trezi ca vor veni angajatii si vor refuza sa se mai implice in a uza de fals etc...
mda,am fost dimineata la consulat le-am explicat situatia mea...si sa imi spuna ca nu pot face absolut nimic...normal nu pot sa intervina in treburile interne dar nici macar nu ma pot ajuta a lua legatura cu autoritatile locale...mi s-a spus ca firma este din romania si autoritatile de aici nu pot face nimic..oare chiar asa poate fi?

deci am ajuns ca o frunza in bataia vantului..dat afara,alungat in strada si fara posibilitatea de a ma reantoarce acasa...
problema e ca nu ma asteptam la asa ceva..si nici nu aveam bani la mine..doar vre-o 20 euro..

cam ce ar fi de facut in situatia asta?

P.S. inca o problema care nu miroase bine...in aceasta firma exista metoda de a te suspenda pe perioada cercetarilor.

de ex eu am fost suspendat luna trecuta de pe data de 10 pana pe data de 01.07.09 cand a venit decizia de incetare a suspendarii impreuna cu decizia de sanctionare..nu cumva este o ilegalitate acest lucru..adica cumul suspendarea contractului plus sanctiune.

ptr a va fi mai clar o sa va transcriu mai jos exact ce spune in cele 3 decizii primite..una ptr inceperea suspendarii,incetarea suspendarii si decizia de sanctionare

1- decizia nr xxx

ART.1. Urmare a refuzului de executare a sarcinilor si a lucrarilor incredintate de seful ierarhic,transmise in temeiul sarcinilor de serviciu,incepand cu data de xx.xx.xx se suspenda contractul individual de munca al xxxxxxxxx in baza art52(1)lit.a din Codul Muncii in vederea cercetarii disciplinare.

ART.2. Pe durata cercetarii disciplinare salariatul nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat,conf prev art.49(4) din Codul Muncii.

ART.3. de comunicare si indeplinire etc etc.

Decizia nr xxx din xx.xx.xx DECID:

ART.1. incepand cu data de xx.xx.xx,inceteaza amsura suspendarii contractului individual de munca al xxxx,masura dispusa pe timpul cercetarii disciplinare conform deciziei cu nr xxx

ART.2. De comunicare etc etc.

Si acum partea mai interesanta:

Decizia nr. xxx din xx.xx.xx

Analizand referatul nr xxxxx intocmit de Biroul Control,precum si din verificarile facute s-au retinut urmatoarele stari de fapt:

in data de xx.xx.xx Dna xxxxxxx in calitate de administrator delegat informeaza conducerea societatii referitor la faptul ca conduactorul xxxx a refuzat sa execute si alte activitati,respectiv:

....... a refuzat sa mature curtea iar in data de xx.xx.xx a fost la agentia xxx si a refuzat sa o ajute pe agenta la sigilarea coletelor,efectuand acest lucru numai dupa interventia telefonica ab sefului de coloana.

prin aceste fapte s-au incalcat prevederile regulamentului intern-conf cap. vi,art.30 pct 10,referitoare la refuzul de a executa sarcini incredintate de seful ierarhic,transmise in temeiul sarcinilor de serviciu.

In urma desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile s-au constatat urmatoarele:

Dnul xxx a decalrat faptul ca a condus toata noaptea iar cand a ajuns la Padova nu i s-a permis sa se odihneasca,aducandu-i la cunostinta dnei xxx ca are si probleme cu spatele si acest lucru se poate verifica,existand la dosarul personal actul medical care confirma cele relatate.

xxxxxxxx DECID:

ART.1. In temeiul art 264 (1) lit.d din Codul muncii si a regulamentului intern dnul xxx se sanctioneaza cu reducerea salariului de baza cu 10 % pe lunile iunie,iulie si august 2009.

aici am cateva nelamuriri..s-au facut cercetari..am comunicat mult mai multe in declaratia data ....din care s-au specificat numai o parte..insa nu obs ca s-ar fi luat la cunostinta...parca au scris doar ptr ca trebuia sa se scrie ceva..

in legatura cu incalcarea dispozitiilor sefului ierarhic...in fisa postului spune ca ma subordonez
patronului
directorului general
directorului executiv
sefului de coloana

cand am fost la padova...cine mi-a spus sa dau cu matura prin curte a fost femeia de serviciu..care cred ca nu se incadreaza ca sef ierarhic...se poate face ceva daca dovedesc ca administratora nu mi-a dat nici o insarcinare directa?

si chiar daca mi-ar fi dat sarcina in baza regulamentului intern..sunt lucruri care o fac ilegala...ca de ex..

dupa ce conduceam toata noaptea ajungeam la padova pe la 5-6 dim...de aici s-au intamplat 2 situatii...

1. stateam in agentie pana pe la 10 cand ne conducea o masina la sediul firmei...unde pana faceam un dus si ne culcam mai trecea aproape 1 ora..problema este ca la ora 13 eram treziti si fortati sa parasim dormitorul pe care il incuia...si pusi ba sa maturam curtea toata ziua..ba zugravit...ba lucrari la vila personala etc...deci dupa o noapte de condus nu eram lasati sa ne odihnim cat spune normele legale si morale.

2. in cealalta situatie pur si simplu coboram direct la o agentie si trebuia sa sigilam coletele toata ziua (care normal pe acest post ar trebui sa fie un coletar)...programul se termina la 18 si pana ajungeam la sediu se facea in jur de orele 20..deci toata ziua nu ne puteam odihni si nici sa ne pregatim ceva de mancare...
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
lucian75, utilizator
Stimate domn, dupa cum mi-am exprimat opinia si in postul anterior, sfatul meu este sa va intoarceti in Romania ( gasiti cumva o posibilitate), iar ajuns aici, contactati un avocat specializat in dreptul muncii, la care prezentati toate documentele pe care le aveti, discutati si de alte mijloace de proba pe care le-ati putea prezenta intr-un eventual proces, si in functie de ce va spune acesta (daca sunt sau nu sanse), veti hotari cum sa actionati mai departe. Eu consider ca decizia dvs. de a ramane in Italia ( cu 20 euro) ca sa faceti probleme angajatorului nu este deloc inteleapta, si mai ales, ma indoiesc de un rezultat rasunator. Evaluati-va corect sansele in urma unei consultatii specializate, in Romania, iar apoi onorariul avocatului il veti putea recupera de la angajator pe calea cheltuielilor de judecata. Mult succes.
Ce inseamna sa te mai informezi si cu ajutorul celor specializati care te poate indruma pe o anumita cale..

Am inceput sa studiez mai atent codul muncii si alte legi..si uite ce am gasit:

Legea Securitatii si Sanatatii in Munca Nr. 319/14.07.2006 care la un anumit pct spune ceva interesant:

la art 7 pct b.lit.c spune asa:

c) să ia în considerare capacităţile lucrătorului în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, atunci când îi încredinţează sarcini;

nu credeti ca se potriveste cu situatia in care am fost eu,cand am anuntat seful ierarhic de faptul ca am probleme medicale ce apar in fisa medicala personala cand mi s-a dat o sarcina de serviciu si nu a luat nici o masura,de fapt m-a sanctionat?

am uitat cum am gasit acest aspect..am cautat contractul colectiv de munca pe ramura,transporturi in cazul meu si iata ce am gasit la art 23 pct.2

Refuzul de a munci al unui salariat, justificat de neasigurarea de catre
angajator, conform Legii nr. 319/14.07.2006 a securitatii si sanatatii în munca,
precum si Normelor metodologice de aplicare a acesteia, stabilite prin Hotarârea
Guvernului nr. 1425/11.10.2006, a cerintelor minime legale pentru desfasurarea
activitatii în conditii de siguranta, fara pericolul producerii de accidente
generatoare de pierderi materiale sau umane ori care ar periclita securitatea
sau sanatatea angajatilor, nu da dreptul angajatorului sa aplice celui în cauza
sanctiuni disciplinare sau materiale, refuzul nefiind considerat o încalcare a
obligatiilor de serviciu.

...si inca mai studiez...

Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
lucian75, utilizator

Alte discuții în legătură

Sunt pus sa fac munca unui alt post cky cky Un sef m-a amenintat cu penalizare din salariu pentru ca am refuzat sa fac munca unui alt post decat cel pe care sunt angajat. Mi-a adus la cunostiinta , ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara mircea.stoica mircea.stoica Persoana supusa cercetari a primit doar o convocare la biroul resurse umane in vederea cercetari disciplinare. In convocare era trecut doar motivul cercetari ... (vezi toată discuția)
Fisa postului : mariuca4 mariuca4 Eu nu am semnat fisa postului in ziua in care am primit-o deoarece am dorit sa vad cateste de bine intocmita. Nici nu mi-a cerut nimeni atunci acea semnatura ... (vezi toată discuția)