avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum credeti ca este mai corect?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum credeti ca este mai corect?

Am un titlul executoriu neexecutat in termenul de prescriptie de 3 ani.
Dorind sa constat pe cale judecatoreasca faptul ca a intervenit prescriptia dreptului de a cere executarea silita dat fiind faptul ca la cartea funciara exista inscrisa o ipoteca imobiliara, cum credeti ca ar fi mai corect sa formulez actiunea:

1. sa cer sa se constate inexistenta dreptului de creanta pentru suma respectiva din titlul executoriu deoarece a intervenit prescriptia dr. de a cere ex. silita (art.111 cpc)?......sau:
2. sa cer sa se constate direct prescriptia dreptului de a cere executarea silita, tot in baza art.111 cpc ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: DanyD , utilizator 12:15, 23 Ianuarie 2010
Scumpa doamna, ceea ce ptr. dvs. este foart clar, ptr. o persoana ca mine cu siguranta ca nu e chiar asa de simplu!

Dvs. chiar credeti ca postez aceste intrebari fiindca am inteles?
Daca la prima speta instanta a constatat ca reclamanta nu mai are de dat sulta pentru ca dreptul creditorului era prescris, la cea de a doua speta obiectul actiunii il constituie "ridicarea comandamentului". Este exact aceeasi situati cu a dumneavoastra. Se va ridica ipoteca constatandu-se ca dreptul la executare silita s-a prescris. Este cazul de la general la particular.
Deci trebuie sa inteleg ca actiunea cea mai buna este cea cu un singur cpat de cerere prin care solicit instantei radierea ipotecii intrucat a intervenit prescriptia dr. de a cere executarea siluta a paratului?
Va multumesc!:coffee:
CORECT !!
Va multumesc foarte mult pentru implicare!:vishenka:

Alte discuții în legătură

Actiune cu doua capete de cerere: principala si accesorie Irina S. Irina S. Se poate admite doar actiunea accesorie, in situatia in care capatul de cerere principal este o actiune in constatare iar cel accesoriu indeplinieste ... (vezi toată discuția)
Sulta datorata neplatita - prescriere cristinabirche cristinabirche Buna ziua Suntem mai multi frati,eu am deschis succesiunea pe cale judecatoreasca,s-a facut iesirea din indiviziune si s-a stabilit cate o suma de ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare sau contestatie la executare? sau....? ContSters40598 ContSters40598 Executare silita inceputa si desfiintata prin constatarea perimarii. Intre timp a intervenit si prescriptia executarii silite. Debitorul avand interesul ... (vezi toată discuția)