Am un titlul executoriu neexecutat in termenul de prescriptie de 3 ani.
Dorind sa constat pe cale judecatoreasca faptul ca a intervenit prescriptia dreptului de a cere executarea silita dat fiind faptul ca la cartea funciara exista inscrisa o ipoteca imobiliara, cum credeti ca ar fi mai corect sa formulez actiunea:
1. sa cer sa se constate inexistenta dreptului de creanta pentru suma respectiva din titlul executoriu deoarece a intervenit prescriptia dr. de a cere ex. silita (art.111 cpc)?......sau:
2. sa cer sa se constate direct prescriptia dreptului de a cere executarea silita, tot in baza art.111 cpc ?
DanyD, din pacate abia acum ti-am gasit mesajul la mp! Intru f rar..sorry:
Interesant ce spui Cermak dar...atat timp cat avem deja un titlu executoriu, nu mai putem vorbi despre prescriptia dreptului de creanta (deci a dr. la actiune) ci doar despre prescriptia dreptului de a cere executarea silita.
Ipoteca legala (comandamentul) practic garanteaza executarea obligatiilor acordate prin titlul executoriu.
In rest, la fel, consider ca este admisibila o actiune privind radierea comandamentului constatand ca dreptul de a cere executarea silita s-a prescris.
Sarut mana,
Asa am si facut actiunea, cu un singur capat de cerere: "radiere comandament constatand ca dr. de a cere executarea silita ptr. suma de...provenind din titlul ex.nr..s-a prescris".
Suntem abia la probe. Cand am ceva, revin cu informatii.