avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum credeti ca este mai corect?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum credeti ca este mai corect?

Am un titlul executoriu neexecutat in termenul de prescriptie de 3 ani.
Dorind sa constat pe cale judecatoreasca faptul ca a intervenit prescriptia dreptului de a cere executarea silita dat fiind faptul ca la cartea funciara exista inscrisa o ipoteca imobiliara, cum credeti ca ar fi mai corect sa formulez actiunea:

1. sa cer sa se constate inexistenta dreptului de creanta pentru suma respectiva din titlul executoriu deoarece a intervenit prescriptia dr. de a cere ex. silita (art.111 cpc)?......sau:
2. sa cer sa se constate direct prescriptia dreptului de a cere executarea silita, tot in baza art.111 cpc ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: DanyD , utilizator 12:15, 23 Ianuarie 2010
Oricand !
Dragilor, speta despre care se face vorbire respectiv:"Radiere comandament.Prescrierea dreptului de a cere executarea creantei. Nr./data:7028 (02.05.2006)", are ca obiect al actiunii, conform paragrafului nr.2, urmatorul:
Citez:"Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante.......solicitand instantei ca prin hotararea ce sa va pronunta sa dispuna inscrierea radierii comandamentului......, constatand ca dreptul de creanta s-a stins".
Conform principiului de drept "accesorium seqvitur principalae" si dreptul de a cere executarea silita a creantei este prescris :)
:coffee:
Ok, iar risc sa ma certati dar...cum formulez aceasta cerere?:">
Repet: in speta mea, executarea silita a fost inceputa, apoi in baza unei hotarari judecatoresti s-a constata perimarea si s-a desfiintat executarea silita. Intre timp s-a implinit si termenul de prescriptie. Executarea silita fiind perimata, cursul prescriptiei executarii silite se considera ca nu a mai fost intrerupt.
Va rog, daca ceva nu spun bine, sa ma ajutati sa inteleg.

Va multumesc!:coffee:
In baza respectivei s.c. radiati toate notarile efectuate de catre executor (daca exista), apoi formulati o actiune al carei obiect sa fie paragraful citat anterior (adaptat la speta dvs. in ceea ce priveste datele) respectiv "inscrierea radierii ipotecii instituite in baza......, constatand ca dreptul de creanta s-a stins".
In motivare faceti vorbire despre existenta s.c. de constatare a perimarii executarii silite incepute , cursul prescriptiei nefiind intrerupr (anexati in copie conf. cu orig. inscrisul).Temeiurile de fapt/drept le aveti in chiar cuprinsul spetei amintite (7028/02.05.2006).
V-ati hotarat sa va inscrieti la o facultate de drept?=D>
Deocamdata incerc sa rezolv problemele din familie.
Am radiat deja somatia executorului, ramanand inscrisa ipoteca.

Stiti cumva cat va fi taxa de timbru ptr. astfel de cerere, cf. noilor modificari ale legii taxei de timbru?

Va multumesc ptr. amabilitatea dvs.!:vishenka:

Alte discuții în legătură

Actiune cu doua capete de cerere: principala si accesorie Irina S. Irina S. Se poate admite doar actiunea accesorie, in situatia in care capatul de cerere principal este o actiune in constatare iar cel accesoriu indeplinieste ... (vezi toată discuția)
Sulta datorata neplatita - prescriere cristinabirche cristinabirche Buna ziua Suntem mai multi frati,eu am deschis succesiunea pe cale judecatoreasca,s-a facut iesirea din indiviziune si s-a stabilit cate o suma de ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare sau contestatie la executare? sau....? ContSters40598 ContSters40598 Executare silita inceputa si desfiintata prin constatarea perimarii. Intre timp a intervenit si prescriptia executarii silite. Debitorul avand interesul ... (vezi toată discuția)