avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Procedura stabilire cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Procedura stabilire cota parte indiviza

In asociatia noastra cota parte indiviza a apartamentelor se inchide la 100%, daca se adauga si spatiile comerciale aceasta depaseste 100%.
Avand in vedere urmatoarele:
- 120 de apartamente au o S cuprinsa intre 64,22 - 64,92 mp
- cpi ptr.apartamente sunt cuprinse intre 0,822 - 0,842
- 8 spatii comerciale au Scuprinse intre 40 - 356 mp din care 1 sp.are 356 mp
In aceste conditii asociatia prin hotarare a adunarii generale, vrea sa adopte o procedura pentru cota parte indiviza:
- suprafata unui ap. sa se reconsidere ca fiind S standard = 64 mp.si o cpi=1;
- suprafetele spatiilor comerciale care au o S > 1/2 din S standard se asimileaza la valoarea S standard = 64 mp si implicit cpi = 1
- suprafetele spatiilor comerciale care au S>S standard se multiplica cu valoarea de cuprindere a S standard in S sp.comercial, rotunjita in plus si implicit cpi are aceasi valoare de multiplicare.
Adica:
- 1 ap are: S standard = 64 mp si cpi = 1
- 1 sp.comercial cu S cuprinsa intre 35 mp - 64 mp are: S standard asimilata = 1 si cpi asimilat = 1
- 1 sp.comercial cu S > 64 - 128 mp are: S standard asimilat = 2 si cpi asimilat = 2
- 1 sp.comercial cu S > 64-192 mp are S.standard asimilata = 3 si cpi asimilat = 3
s.a.m.d.

Este corect rationamentul sau trebuie o alta procedura pentru repartizarea cheltuielilor pe cota parte indiviza.

Cel mai recent răspuns: ricadinas , utilizator 00:04, 7 Septembrie 2023
Nu doresc sa intru in dialog cu Dumneavoastra , am spus o parere , nu ar fi gresit procedeul pe care il folositi in asociatie , dar in legislatie se foloseste cota parte indiviza , la un adica nu poti sa spui ca folosesc SU pentru ca este mai usor .
De exemplu la mine a inceput reabilitarea blocului si toate documentele sunt pe cota parte indiviza a proprietarului respectiv cu toate ca aceasta reprezinta ceia ce spuneti si Dumneavoastra .
Legislatia nu interzice folosirea SU.
Iar daca nu doriti sa intrati in dialog cu mine, este optiunea dumneavoastra, numai ca ati postat si v-ati adresat direct mie. Eu ce pot sa fac? Sa nu va raspund? Va doriti sa nu intrati in dialog dar tocmai o faceti!!!
Domnule Adriantot cand am spus ca nu doresc sa intru intr un dialog cu Dumneavoastra m am referit la aceasta tema , respectiv cota parte indiviza unde mi am spus si eu o parere si unde am mai spus ca procedeul folosit in asociatia de care apartineti nu este gresit si pot sa spun ca mi ar surade ! si punct .
@eugarizan
Nu numai ca nu este gresit sa se foloseasca SU, este chiar obligatoriu.

Dupa cum a precizat si dl @Adriantot, CPI in intelesul legii 230 nu e CPI din actele de proprietate ci e redefinita ca SU individuala/SU totala.

Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
grandanat, utilizator
Domnilor, as avea si eu un punct de vedere, bazat strict pe lege.
1. Asociatia de Proprietari reprezinta asociaerea tuturor proprietarilor din cladirea respectiva. Corect?
Daca da, atunci si proprietarii magazinelor fac parte din asociatia de proprietari.
2. Spre deosebire de societatile comerciale, aportul actionarilor (a se interpreta proprietari) intr-o asociatie de proprietari este cota parte indiviza de proprietate.
Corect?
3. Normele de aplicare ale Legii 230 spun asa, la art. 43: Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Corect?
4. Instalatiile (tevi, coloane, energie electrica, lift, etc) unui bloc se afla in proprietate comuna.
Corect?

Daca toate raspunsurile la intrebarea Corect? sunt afirmative, atunci si proprietarii magazinelor trebuie sa contribuie la cheltuielile repartizate pe CPI, inclusiv cele de lift.

O sa intervina intrebarea dar ce treaba are magazinul cu liftul, ce merge personalul sau patronul cu liftul?
Raspunsul se afla la intrebarea 4. Liftul apartine, conform legislatiei, tuturor proprietarilor, deci inclusiv proprietarului de magazin. La cheltuielile cu functionarea liftului (energie electrica) nu este inclus, pentru ca energia electrica este repartizata pe numarul de persoane, unde magazinele nu sunt incluse.

Rationamentul dlui Adrian mi se pare corect, acela cu S.U.. Daca ea este esenta CPI... e acelasi lucru. Probabil ca aceasta decizie a fost luata pentru a elimina din schema repartizarii cheltuielilor si la magazinele de la parter.

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza Adriantot Adriantot [b]@maiadumitru[/b] imi trimite un mesaj privat intreband despre CPI. I-am sugerat sa posteze pe forum unde va primi raspuns la nedumeriri. Revine cu mesaj in ... (vezi toată discuția)
Cota-parte indiviza sregh sregh Am urmatoarea problema: in urma cu o luna am cumparat un apartament. In actul de vanzare-cumparare este trecuta o cota indiviza de 20% din dependintele comune. ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)