avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plangere penala impotriva unui minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plangere penala impotriva unui minor

Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu cateva lamuriri si sfaturi pentru situatia prin care trec...concret...fiul meu care are aproape 10 ani ,la scoala, a impins un alt coleg care tragea de el iar acesta a cazut in fund si are o entorsa la mana.
Mama celuilalt baietel s-a dus la politie si i-a facut plangere copilului meu iar colegul fiului meu a declarat ca dupa ce a cazut, fiul meu l-ar mai fi lovit.
Fiul meu declara ca in afara ca l-a impins nu i-a mai facut absolut nimic...
Mama celuilalt copil s-a dus la spital cu copilul si acolo i-au pus mana in gips.
Iar la cateva zile dupa aceasta intamplare a ajuns cu copilul iar in spital deoarece au afirmat ca nu isi mai simte picioarele....
O parte din colegii fiului meu, au afirmat in prima faza, ca intr-adevar fiul meu l-ar fi calcat dar apoi....
O alta parte a copiilor a povestit clar, parintilor acasa, exact cum s-a intamplat fara sa minta sau sa infloreasca lucrurile...
Cert este ca fiului meu i s-a scazut nota la purtare si a trebuit si sa dea o declaratie scrisa in fata politistului...
Va rog mult sa-mi spuneti ce as putea face ?....stiu ca fiul meu nu este violent si nici un agresor si datorita turnurii care au luat-o lucrurile sunt convinsa ca mama celuilalt baiat vrea sa ne dea in judecata si sa ceara daune materiale.
Sunt socata de aceasta atitudine, mai ales ca exact in ziua in care s-a intamplat si mi-a povestit fiul meu am sunat-o si apoi i-am scris intreband-o cum se simte copilul, daca are vreo problema si exprimandu-mi regretul pentru cele intamplate.
Va rog mult.astept un rapuns din partea Dvoastra
Ați înțeles greșit partea cu răspunderea. Ei răspund față de victima agresiunii, în solidar cu dumneavoatră, pentru că au permis să se întâmple fapta. Nu răspund pentru fapta fiului dumneavoastră. pentru asta răspundeți doar dumneavoastră.
Fapta??..Care fapta?..Doi copii s-au impins , bineinteles trebuie certati , atentie amandoi, pentru ca intr-o altercatie sunt totdeauna doi..deci..multa exagerare..citesc agresiune, fapte antisociale...copiii gresesc si trebuie corectati..ok unul are o entorsa iar celalalt, cel putin la fel de grav, sufera o trauma (politie, acuze ectc) . In opinia mea mama respectiva cauta sa obtina avantaje materiale in urma "accidentului" fiului. Penal vorbind nu exista repercursiuni, material probabil ca respectiva va dori sa obtine foloase materiale. Daca se intampla aveti nevoie de un avocat. Ma indoiesc ca o mediere ar rezolva ceva, doar daca veti plati fara sa obiectati ceea ce va cere. Evident ca o va face. Numai ca asa veti deschiede calea une persoane care nu va ezita sa foloseasca propriul copil pentru a se imbogati fara justa cauza. Dv. decideti calea de urmat.
Imi permit sa vorbesc din mai multe motive:

1) Sotia mea este profesoara, de 18 ani. Cazurile de violenta si agresiune in scoli sunt din ce in ce mai numeroase. Este strigator la cer ca profesorii nu sunt ajutati nici de regulament si nici de autoritati (nici macar de autoritatile din invatamant, ceea ce este incalificabil) pentru implementarea unor programe de prevenire a unor astfel de situatii. Se pare ca simpla vorba a profesorului nu mai ajunge......iar regulamentul scolar, sa stiti, limiteaza interventia profesorului in relatiile dintre copii.

2) Este foarte grav ca se vine DIN INTERIORUL FAMILIEI cu atitudine de genul :"Lasa, ca nu are ce sa-ti faca! Esti copil si legea te apara!" La adapostul acestor vorbe..... progenitura.... FACE CE VREA si sfideaza pe toata lumea!

Si mai grav este ca , in foarte putine cazuri, parintii copiilor implicati in conflicte iau in calcul faptul ca acela care a gresit si a agresat primul este chiar copilul lor. "Vaaaai, Gigel al meu???? Niciodata n-ar face asa ceva.....". Dar Gigel este la a 6-a sau a 7-a raportare in cancelare de incident cu violenta si agresiune.

"Dar vine mami, invoca legea, si nu aveti ce sa-mi faceti!"

3) Oameni buni, este adevarat ca, la 10 ani, se poate invoca exceptia de neimputabilitate, datorata varstei......dar asta e valabil numai pentru copil.

Voi, ca oameni maturi, chiar acceptati ca fiul (fiica - culmea, fetele sunt implicate in agresiuni la fel de mult ca si baietii....) sa provoace niste pagube si voi sa aveti in vedere pregatirea pentru proces decat sa aveti in vedere cum sa acoperiti pagubele respective? Vi se pare normal???

Mie nu..... Si in acest caz, ca si in zecile de cazuri pe care sotia mea mi le-a descris de-a lungul celor 18 ani de cariera didactica de pana acum, parintele copilului vinovat nici macar nu ia in calcul o eventuala despagubire sau negociere......

Si ne mai intrebam de ce, la 23-24 de ani, ajunge sa dea cu cutitul si sa provoace o rana mortala, ajunge sa fure ca sa se poata droga si.....de ce nu, AJUNGE SA-L BATA TOCMAI PE PARINTELE CARE I-A LUAT APARAREA O VIATA INTREAGA!!!

"Cum???? Gigel al meu mi-a invinetit ochii??? El niciodata nu a facut asa ceva!"

Ah, am uitat sa spun un lucru foarte important:

Si parintii copilului batut si parintii copilului agresor gasesc vinovat imediat: profesorul care trebuia sa-i supravegheze.....

Copilul niciodata nu este vinovat, ei, ca parinti, niciodata nu sunt vinovati.....

Desi, agresiunea la scoala e un semnal clar ca educatia de acasa lipseste cu desavarsire sau este pe care sa esueze lamentabil.

Sa stiti ca niciodata, dar NICIODATA......scoala sau dirigintele nu poate inlocui parintele! Nu stiu de ce va tot asteptati ca scoala sa faca ceea ce voi, acasa, NU FACETI!!!!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca erau la scoala NU raspunde parintele!!!!!!!! Din pacate, cadrele didactice isi fac pauza in cancelarie la o tigara sau cafea. Ei raspund si nu mama de acasa. Sunt unii care dau vina pe parinti - un copil are un comportament in familie si altul la scoala. Cred ca mai degraba mint profesorii pe parinti decat parintii pe profesori. Cine nu a trecut prin scoala nu poate intelege. Cine a trecut stie ca 80% din cadrele didactice nu stiu sa fie dascali. Pentru fiecare clasa raspunde un diriginte - si ce se mai mananca intre ei!!! Atmosfera din sala de clasa este parfum comparata cu cea din cancelarie. NU exista o relatie normala si fireasca intre profesori si parinti. Am avut un jupan presedinte care a tras un dos de palma la un copil. Jumatate din tara l-au votat in continuare si au inventat pixelul albastru. Vreti ca un copil de 10 ani sa fie educat doar de parinti? Exista o relatie intre constiinta individuala si cea colectiva. Se intampla ca intr-o adunatura de alesi ai neamului sa nu iasa nici o branza. Stimata Mama, un sfat de la Parintele Cleopa - Rabdare, rabdare, rabdare! Poate aveti norocul ca fiul Dv. sa inteleaga ca joaca de unul singur este mai buna decat in doi.
wewerita, utilizator
@ wewerita

Exact ce spuneam.....nu copilul care da cu pumnul e vinovat, ci profesorul!

Stimata doamna, ala care da cu pumnul tocmai asta face: are grija sa NU fie vazut cand face asta! In plus, daca acasa i se spune ca problemele se rezolva si asa........el chiar asta face!

In plus, in scoli nu se fumeaza! Nici macar in cancelarie! E semn clar ca dvs ori nu aveti copii.....ori nu treceti pe la scoala , ca sa vedeti ce-i pe-acolo!

E de notorietate ca in cancelarii nu se fumeaza..... E de notorietate ca profesorul de servici sta in curtea scolii, in pauze, alaturi de copii.

Dar ,repet, ala care da cu pumnul ....are grija sa nu fie vazut! Va spun ca tipul asta de comportament INFRACTIONAL se dezvolta la 10-12 ani....la maturitate decat se desavarseste, dar in copilarie incep problemele........

@ wewerita

Eu ma refeream, inainte de toate, la o raspundere morala, nu la una legala (civila sau penala...).

Dar omului din ziua de azi ....poti sa-i ceri orice, dar nu sa aiba (si) constiinta faptelor sale!

Iata, un paradox nenorocit: nicio lege din lume nu te poate obliga sa ai constiinta! Iar noi, mai mult inconstient si involuntar, profitam de chestia asta!

Foarte urat!
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva unui minor sub 14 ani Josephiine Josephiine Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste informatii. Un minor terorizeaza o scoala gimnaziala. Are sub 14 ani si a fost dus de mai multe ori la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. baietelul meu are 11 ani, este in clasa a 5 a la scoala ... NeoG NeoG Buna ziua. Baietelul meu are 11 ani, este in clasa a 5 a la scoala 18 din Timisoara . Problema : 3 copii din clasa lui il terorizeaza constant si isi bat joc ... (vezi toată discuția)
Dreptul elevului , al copilului in societate marcela72 marcela72 Am si eu urmatoarea problema : fetita mea cea mica ( 11ani ) , are un coleg care o tot plesneste , cand m-am dus la scoala sa-l intreb de ce face acest ... (vezi toată discuția)