avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plangere penala impotriva unui minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plangere penala impotriva unui minor

Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu cateva lamuriri si sfaturi pentru situatia prin care trec...concret...fiul meu care are aproape 10 ani ,la scoala, a impins un alt coleg care tragea de el iar acesta a cazut in fund si are o entorsa la mana.
Mama celuilalt baietel s-a dus la politie si i-a facut plangere copilului meu iar colegul fiului meu a declarat ca dupa ce a cazut, fiul meu l-ar mai fi lovit.
Fiul meu declara ca in afara ca l-a impins nu i-a mai facut absolut nimic...
Mama celuilalt copil s-a dus la spital cu copilul si acolo i-au pus mana in gips.
Iar la cateva zile dupa aceasta intamplare a ajuns cu copilul iar in spital deoarece au afirmat ca nu isi mai simte picioarele....
O parte din colegii fiului meu, au afirmat in prima faza, ca intr-adevar fiul meu l-ar fi calcat dar apoi....
O alta parte a copiilor a povestit clar, parintilor acasa, exact cum s-a intamplat fara sa minta sau sa infloreasca lucrurile...
Cert este ca fiului meu i s-a scazut nota la purtare si a trebuit si sa dea o declaratie scrisa in fata politistului...
Va rog mult sa-mi spuneti ce as putea face ?....stiu ca fiul meu nu este violent si nici un agresor si datorita turnurii care au luat-o lucrurile sunt convinsa ca mama celuilalt baiat vrea sa ne dea in judecata si sa ceara daune materiale.
Sunt socata de aceasta atitudine, mai ales ca exact in ziua in care s-a intamplat si mi-a povestit fiul meu am sunat-o si apoi i-am scris intreband-o cum se simte copilul, daca are vreo problema si exprimandu-mi regretul pentru cele intamplate.
Va rog mult.astept un rapuns din partea Dvoastra
Vad ca se fac multe exagerari in discutia asta. Se pare ca am ajuns ca americanii cu procesele. Doi mucosi se bat si avem vorbe de procese, agresiuni, politie, psihologi si alte prostii. Ca fost elev, in prezent calificat in pozitia de pedagog, va pot spune ca faceti din tantar armasar. Cand eram copil, am fost batut si am batut nenumarati copii. Asa eram noi. Ne bateam joc unii de altii. Ne enervam, ne ridiculizam si in final se ajungea la pumni si picioare. Nu uit niciodata cum la varsta de 10 ani am facut misto de o fata care apoi a luat piatra uriasa si mi-a aruncat-o in cap, spargandu-mi capul. Suntem prieteni buni si in prezent.

Copiii astazi se urasc si maine se iubesc. Problema violentei devine serioasa la varste mai avansate cand apar gastile, drogurile si gruparile criminale care va asigur ca sunt o parte esentiala din rutina zilnica a oricarui liceu. Problema este in principal cu profesorii. Multi nu stiu sa se impuna fara sa fie la randul lor abuzatori. Si majoritatea sunt total indiferenti. Este un fapt ca profesorii stau la tigari si cafele in cancelarie. Care nu fumeaza in cancelarie, fumeaza in balconul cancelariei sau afara, dar tot acelasi lucru este. Va asigur ca nu le pasa ca elevul X se bate cu elevul Y.

In pauze, copiii nu sunt supravegheati de nimeni. Profesorul de serviciu este mai intotdeauna nepasator si nici nu are cum sa mentina siguranta a sute de elevi. Se pot omori intre ei pana sa intervina un profesor. Pe de o parte mi se pare ca in acest caz au loc multe exagerari. Bataia este parte din rutina zilnica a scolilor romanesti. Pe de alta parte, parintii trebuie sa-si educe copiii sau risca sa aibe niste adolescenti rasfatati, nervosi si violenti care o sa fie implicati in probleme mult mai serioase decat niste simple batai. Si asta cu copilul meu nu ma minte niciodata este o gluma. Te asigur ca orice copil isi minte parintii adesea. Este parte a naturii umane, in special la varsta copilariei cand iti este mereu frica ca poti fi certat de parinti.
@ weedmastersr

Cu mici exceptii...ai dreptate! Exceptiile se refera la ceea ce fac profesorii. Nu este adevarat ABSOLUT NIMIC. Repet, cunosc bine de tot sistemul de invatamant, altfel n-as vorbi....

Pe profesorul de servici cade toata greutatea. In caz de reclamatie....el e primul tras la raspundere : si de inspectoratul scolar...si de politie! Asta inseamna ca are tot interesul sa stie ce se petrece in scoala si nicidecum sa nu ramana indiferent.......

Daca ati sti cat de grea e munca unui profesor in ziua de azi si CAT DE PUTIN e ajutat de regulament....i-ati privi cu alti ochi pe dascali.

In plus....salariile ordinare, mai ales in primii 10 ani de cariera....isi pun amprenta asupra motivatiei. Cum sa-i ceri unui om care are 1300 pe luna sa-si faca meseria cu varf si indesat cand el rabda toate injuraturile tuturor: si ale copiilor si ale parintilor. Si, la sfarsit, vine si inspectorul si-l ameninta cu sanctiuni disciplinare.....

Dati voi, care judecati pe dascali, o solutie credibila pentru motivarea acestor oameni....
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
catalinm75, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mamica baietelului respectiv a dus lucrurile mult prea departe. Plangere la politie impotriva unui copil de 9,5 ani pentru o altercatie la scoala?!? Se pare ca nu prea intelege psihologia copilului preadolescent sub nici o forma. La fel ca si cativa dintre utilizatorii care au postat mesaje acuzatoare impotriva mamicii baiatului "agresor".
Educatia nu se termina nici la 3 ani, nici la faimosii 7 ani de casa(care copil mai sta 7 ani casa?!?!). E un proces continuu care se intinde si in viata de adult.

Avand in vedere ca baietelul "victima" tragea de "agresor" si de aici impinsatura si mamica Ariel poate invoca self defence. Cu consecintele de rigoare. Intr-o situatie de conflict e nevoie de 2. Copii mint, infloresc, exagereaza pentru a obtine mai multa atentie(mai ales daca in urma unui astfel de incident primesc subit mai multa ca de obicei), pentru a nu fi pedepsiti. La varsta asta nu constientizeaza prea bine consecintele a ceea ce fac si spun.

As recomanda mamicii Ariel sa o invite pe cealalta mamica la o sedinta de consiliere cu un psiholog. Sau cel putin sa-si duca baietelul la psiholog. Astfel de incidente lasa urme psihologice grave asupra unui copil atat de mic.
AncaM78, utilizator
ariel1407 a scris:

Of, stiu ca-i tare greu sa ma intelegeti...
Ea a acuzat si a specificat si in plangerea facuta la politie ca al ei copil este amenintat si terorizat si de un alt copil din clasa, cu care in trecut a mai avut mici altercatii (sa nu uitam ca vorbim de copii de pana in 10 ani)...

Dacă ați merge mai des pe la școală, ați afla și singură la ce nivel alarmant de violență fizică și verbală au ajuns mulți copii la vârsta de 10 ani !!! Decât să blamați părinții care s-au săturat și care au decis să ia atitudine, mai bine v-ați face timp să vedeți dacă nu cumva au dreptate !
vladiana, utilizator
Nu stiu in ce masura ajuta sa fim instante morale.
Juridic, asa cum a intrebat mamica, raspunde institutia de invatamant prin prepusii sai cf. 1374 Cod civil.
Este incredibil de cunoscut un intreg sistem de invatamant, chiar de ce din interior. Eu cunosc azi profesori care fumeaza. Stiu ca exista fumoare ale profesorilor. Stiu ca azi copiii mai consuma tigari si altele inca de la pubertate. Si un parinte poate fi foarte bun parinte, indiferent cate clase ori bani are, asa cum unpedagog poate fi la fel de bun pedagog indiferent ce salariu are. Totusi, asta nu imi da dreptul sa spun ce a fost in acest caz, ca nu stiu.
Parerea mea e sa se impiedice alte actiuni in instante cu o negociere. Nu are relevanta faptul ca mama nu a raspuns la telefon. Negocierea, discutia poate duce la stingerea conflictului, poate aduce beneficii psihologice copiilor, poate face partile sa inteleaga ca nu exista temei de imbogatire pe seama impinsului intre doi copii etc.
Insasi plangerea penala facuta de un parinte imi da senzatia ca acel parinte nu era bine informat asupra partii juridice a problemei ori ca a facut acest lucru ca hartuire. Astfel, parintii pot fi informati despre drepturile lor si poate atunci au o viziune mai realista a ceea ce pot obtine.
Pe de alta parte, este un subiect delicat, insa nu putem aduce in discutie intreaga violenta din scoli, un caz e un caz, generalizarea deja implica alte probleme psihosociale etc.

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva unui minor sub 14 ani Josephiine Josephiine Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste informatii. Un minor terorizeaza o scoala gimnaziala. Are sub 14 ani si a fost dus de mai multe ori la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. baietelul meu are 11 ani, este in clasa a 5 a la scoala ... NeoG NeoG Buna ziua. Baietelul meu are 11 ani, este in clasa a 5 a la scoala 18 din Timisoara . Problema : 3 copii din clasa lui il terorizeaza constant si isi bat joc ... (vezi toată discuția)
Dreptul elevului , al copilului in societate marcela72 marcela72 Am si eu urmatoarea problema : fetita mea cea mica ( 11ani ) , are un coleg care o tot plesneste , cand m-am dus la scoala sa-l intreb de ce face acest ... (vezi toată discuția)