avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adeverinta de venit solicitata parintelui care cere ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adeverinta de venit solicitata parintelui care cere modificarea pensiei de intretinere

Pentru modificarea pensiei de intreţinere a minorului, la cererea părintelui rezident, este corect a se solicita adeverinţă de venit de la cel care cere modificarea? Mulţumesc.
In Buc se cer de la Fisc si desi se dau vreo 8 sapt ptr asta, mai mereu nu ajung la termen. Logic, se amana. Ciudat e ca vi le-a cerut dvoastra, Procesarea cererii dvoastra se face in 5 zile lucratoare, daca cereti dv direct la fisc. Mai aveti si dovada transferului bancar... Nu vad vreun interes sa nu le duceti. Daca nu le duceti, nu stiu...Nu cred sa va amendeze din prima.
Martonze a scris:

Nicicum. S-a amânat pentru ca reclamanta să aducă adeverinţa pe ultimele 6 luni, la cererea avocatei pârâtului, fără a se indica un articol de lege. Instanţa dispune şi efectuarea unei anchete psihosociale la domiciliul reclamantei,
pentru a se stabili nevoile minorului.



Tata duce adeverinţă, dar solicită ca şi mama să ducă adeverinţă cu veniturile pe ultimele 6 luni şi instanţa aprobă.



Poate minorul nu mai are nevoie si de banii tatalui, daca maica-sa castiga destul si minorul a putut fi intretinut doar cu banii sai o perioada, de ce mai are nevoie mama si de banii tatalui ?
Sau poate tatal vrea sa il intretina el ca mama nu isi permite..
Altfel de ce s-ar stabili nevoile minorului ? Daca se stabileste o suma care depaseste 1/4 din salariul net al mamei si 1/4 din slariul pe ec.. care va da mai mult ca sa ajunga si cuantumul intretinerii la nivelul nevoii minorului ?

Mie mi se pare aberant.

Adica tatal nu plateste pensie si are impresia ca minorul nu a fost intretinut ?

Sau ca daca mama are venituri consistente, el nu mai este obligat sa contribuie ?

Total eronat in opinia mea. Copilul are dreptul sa beneficieze de tot ceea ce ii pot oferi parintii, fara a putea limita la o anumita suma.
gi_jane 2, gerberga și alții..., nu așa se pune problema în NCC.
Dacă partea adversă cere instanței să stabilească care sunt nevoile minorului și instanța admite cererea, trebuie să ceară și rezidentului să facă dovada veniturilor.
În cazul că rezidentul nu are loc de muncă și respectiv venituri, instanța poate schimba domiciliul minorului la celălalt părinte.
Cunosc sentință în APEL admisă(e publicată pe google), unde nerezidentul în apel critică decizia din fond că nu a calculat în solidar și rezidentului obligația lunară de întreținere raportat la adeverința de venit, și Tribunalul a admis apelul nerezidentului, stabilind și rezidentului obligația sa lunară raportat la propriul venit.

Tot legat de topic, este foarte important și următorul citat din "Opinii exprimate de judecătorii prezenţi la o sesiune INM pe tema unificării practicii judecătoreşti:"

"Contribuţia părinţilor depinde de mijloacele fiecăruia, prin urmare ea nu trebuie să fie egală; nu este oportună acordarea pensiei de întreţinere la nivelul maxim prevăzut de lege, chiar dacă veniturile celui obligat la plată sunt mari."

"Ca orice obligaţie de întreţinere, se stabileşte având în vedere posibilităţile debitorului şi nevoile creditorului; prin urmare, contribuţia părinţilor poate fi diferită, în raport cu mijloacele fiecăruia".
(Institutul Naţional al Magistraturii, Dispoziţii ale noului Cod civil în materia dreptului familiei – unificarea practicii judiciare, Bucureşti, 2012)
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2016
ContSters379576, utilizator
Ce se întâmplă dacă nu duc adeverinţa de venit? Pur şi simplu nu vreau să ştie el unde lucrez.
Pe de altă parte, domnul , ani de zile, s-a sustras de la intreţinere, apoi a contribuit cu minimul pe economie, afirmând, FALS, că nu lucrează.
În toţi aceşţti ani, copilul a fost crescut, educat, chiar peste medie, a obţinut premii la diverse concursuri pentru copii, cunoaşte limbi străine, chiar dacă mama personal nu a avut un venit consistent, dar există şi familie extinsă. Ca să se ajungă la acest nivel, s-au cheltuit bani, şi nu puţini. Pe EL nu l-au interesat cheltuielile cu copilul, mai mult, chiar a cerut să justific cei 185 lei/lună.
Acum este foarte interesat şi cere prin instanţă.
Voi avea surpriza să conteste ghetuţele cumpărate cu 120 lei, fiindcă la second hand le poţi cumpăra cu 10 lei.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2016
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara dupa 18 ani badea adina badea adina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: pentru ca fiul meu este major si isi continua studiile de licenta, pot introduce tot eu actiunea in ... (vezi toată discuția)
Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)
In caz de custodie comuna se mai plateste pensie alimentara DogaruValentin DogaruValentin Buna seara,am si eu o nelamurire:in cazul unui divort in care se ajunge la custodie comuna mai trebuie platita pensie alimentara?Multumesc (vezi toată discuția)