avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre conventiile civile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre conventiile civile

A aparut pe site un articol privind conventiile civile.
Inteleg ca este aparut in sectiunea pentru abonati.
In consecinta voi incerca sa fac discutia aici accesibila, pornind de la acest articol pe care numai cei cu abonament il pot citi.

Pentru cei care au abonament pe Avocatnet, articolul este aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2016
elga50, moderator
Depinde ce intelegeti prin "comod".
Externalizarea vine si cu riscurile ei la pachet.
Lucrul cu ITM-ul, de exemplu se face o data la inceput, cand se introduc contractele in baza de date si apoi, cu o simpla actualizare de transmitere a datelor pe portal, de cate ori se modifica ceva, adica foarte rar.
Imi puteti confirma, va rog, cum sunt legale angajarile in prezent la a asociatie :

1. presedintele - contract de mandat
2. Admnistratorul si femeia de serviciul - contract de munca inregistrat la ITM.



contractul de mandat unde se inregistreaza?



La asociatia din care fac parte inca sunt conventiil civile pentru toti 3 de mai sus, am atras atentia admnistratorului ca nu mai exista convntii de cand cu noul cod fiscal si spune ca nu vrea sa le schimbe ca sunt taxele prea mari.

Care sunt riscurile (amenzile) in cazul in care raman cu conventiile civile in loc de actualziare tip angajare?

Cum procedati la angajaraea unui admnistrator care e si pensionar ?

Multumesc
1. Presedintelui i se intocmeste contract de mandat. Acesta se intocmeste in doua exemplare (unul la presedinte si altul la asociatie). Se caluleaza, retin si platesc aproape toate contrubutiile si impozitul pe venit. Acestea se aduc la cunostinata ANAF prin declaratia 112 si se achita lunar sau trimestrial.
2. administartorul si femeia de serviciu se angajeaza pe baza de CIM, contracte ce se transmit la ITM prin program informatic... Se calculaeza, retin si platesc la ANAF toate contributiile si impozitul. Se decalara aceste obligatii in aceeasi declaratie 112 ca si pentru presedinte.

Riscurile nerespectarii legislatiei cu privire la angajare sunt mari: amenzi de 10.000 lei pentru fiecare caz.

Un administrator care e si pensionar se angajeaza la fel ca orice alt salariat. Nu o sa calculati si platiti pentru administratorul pensionar contribuitiile la somaj.

lungdan a scris:

Pai daca se merge pe CIM esti obligat sa transmiti la ITM date in legatura cu angajatii (femeia de serviciu, cenzor, administrator, etc) OBLIGATORIU semnate electronic si numai online prin REVISAL ,...


De unde ati dedus aceasta obligativitate ? Cred ca ar fi cazul sa nu mai dati astfel de informatii eronate.

Cititi Ordinul 1918/2011 si HG 500/2011.
@Adriantot,

Multumesc mult pentru raspuns ! si daca pentru presedinte activitatea este neremunerata mai trebuie anuntat anaful sau e suficient contractul in 2 exemplare?

Hotararea adunarii generale prin care numeste noul comitet si presedinte trebuie anuntata la primarie/tribunal ?

multumesc anticipat !


Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2016
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Angajare stoianavadanei stoianavadanei va rog sa-mi spuneti, daca femeia de serviciu la asociatia de proprietari este angajata cu conventie civila nu cu c.i.m. iar asociatia plateste toate taxele ... (vezi toată discuția)
Femeie de serviciu (operator ecologic) Horatiu761 Horatiu761 Buna ziua, administram o asociatie de proprietari care are angajata pe baza de conventie civile o doamna pt. curatenia spatiilor comune ( cu 2 ore/zi). ... (vezi toată discuția)
Conventie de prestari servicii sau contract individual de munca? Maria2143 Maria2143 Buna seara! Care este forma legala de angajare a personalului: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu, portar intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)