avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar si uzufructuar - se poate ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar si uzufructuar - se poate ?

va rog sa imi spuneti , daca se poate varianta :
-bunul este bun propiu al sotiei
-sa ramina ea cu propriatatea nuda
-sa fie uzufructari ambii soti
Daca se poate , ce trebuie cerut la notar .
Daca nu se poate , ce ar trebui notificat in contractul de uzufruct , pentru ca in situatia ca sotul devine uzufructar , art.705=actiune confesorie de uzufruct , sa se dezactiveze pentru sotie ; adica sa stea linistita ca sa nu pot cere vreodata ceva impotriva ei .
Cel mai recent răspuns: popo_acas , utilizator 14:42, 23 Aprilie 2016
da, daca va constituie cu titlu gratuit este o liberalitate.
Pe mine mă intresează același subiect:
Este posibilă existența a doi sau trei uzufructuari pentru un imobil, dintre care unul să fie și „nudul proprietar”? Problema intervine la Art. 746 alin (1) lit. c) din Codul Civil.

Situația ipotetică este următoarea: O bunică, vrea să lase moștenire neopoatei, dar nu vrea nici să o lase pe fiica ei la mila nepoatei și nici să renunțe la uzufruct (pe care deja-l are în calitate de proprietar deplin). Mai are și alți copii rezervatari, dar nu știe dacă după decesul său între aceștia vor interveni neînțelegeri sau situații în care proprietatea va ajunge altcuiva decât fiicei și nepoatei sale. Nici una dintre ele nu doresc să mai existe necesitatea unei împuterniciri în cazul în care doresc să-și stabilească domiciliul sau să închirieze imobilul pe timpul vieții lor.
Proprietarul nu poate fi uzufructuarul propriului său bun.

Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane şi de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul... (art. 703 c. civ.)

Pentru înţelegerea definiţiei legale de mai sus, daţi-mi voie să vă dau un exemplu neaoş.
Dacă eu îmi cumpăr o şosetă (proprietatea mea), atunci am dreptul să mă încalţ cu ea (s-o folosesc) in calitatea mea de proprietar, nu in calitate de altă persoană care s-ar putea încălta cu şoseta la fel de grijuliu ca mine :)

Proprietatea are trei atribute: usus + fructus + abusus.
Ea poate fi dezmembrată în:
- uzufruct (usus + fructus) - aparţinând unei/unor persoane (uzufructuar)
- şi nudă proprietate (abusus) - aparţinând altei/altor persoane (nud proprietar).

Nudul proprietar ar trebui să ştie/să înţeleagă exact ceea ce semnează atunci când constituie un drept de uzufruct, ca să nu plângă după aceea pe la uşile noastre!
În lipsă de stipulaţie contrară, uzufructuarul are folosinţa exclusiva a bunului (iar nudul proprietar o să-şi admire uşa ... pe dinafară!).

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Aprilie 2016
romascanu, moderator
Joha a scris:

da, daca va constituie cu titlu gratuit este o liberalitate.

Si in acesta situatie , se poate incadra la art.1098 ncc ?
In acesta situatie se considera uzufructul ca ceva valoros , de moment ce nuda proprietate va ramine la rezervatari ?
Eu nu am gasit nici o precizare privind evolutia valorii unei proprietati imobiliare , dupa ce se imparte in proprietate nuda si uzufruct .
Care este uzanta in astfel de cazuri ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
As vrea sa adresez niste intrebari Alyn007 Alyn007 1.Ce inseamna - nuda proprietate 2.Ce inseamna - uzufructu viager Tatal meu primeste - (nuda proprietate) Bunica primeste - (uzufructu viager) Poate ... (vezi toată discuția)