avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar si uzufructuar - se poate ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar si uzufructuar - se poate ?

va rog sa imi spuneti , daca se poate varianta :
-bunul este bun propiu al sotiei
-sa ramina ea cu propriatatea nuda
-sa fie uzufructari ambii soti
Daca se poate , ce trebuie cerut la notar .
Daca nu se poate , ce ar trebui notificat in contractul de uzufruct , pentru ca in situatia ca sotul devine uzufructar , art.705=actiune confesorie de uzufruct , sa se dezactiveze pentru sotie ; adica sa stea linistita ca sa nu pot cere vreodata ceva impotriva ei .
Cel mai recent răspuns: popo_acas , utilizator 14:42, 23 Aprilie 2016
popo_acas a scris:
Adica este mai indicat abitatie decit uzufruct ? Daca la uzufruct se blocheaza cesiunea, ipoteca , gajarea , ar mai apare probleme ?

Nu, la uzufruct nu se blocheaza nimic, uzufructuarul poate fi urmarit si executat silit asupra dreptului sau de uzufruct. Usor, usor, ajungem tot la ce am scris in mesajul anterior. :)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
trandafir2, moderator
Poate am postat prea mult si cer scuze ; acesta insa se intimpla pentru ca nu am gasit o lamurire clara .
Nici acum nu sint prea lamurit . Imi vine greu sa cred ca legislativ nu se poate rezolva problema .
Varianta uzufruct / abitatie nu imi pare prea complecta . Seamana a provizorat .

Normal , daca proprietaru este de acord sa transforme un bun propiu in bun comun , eu nu inteleg de sa nu se poata. Ideal asta ar trebui sa se intimple si totul ar intra in normal.

popo_acas a scris:

Varianta uzufruct / abitatie nu imi pare prea complecta . Seamana a provizorat .

Este completa, este viagera adica pe viata, este inscrisa in cartea funciara, este "batuta-n cuie", nu este provizorat.

popo_acas a scris:
daca proprietaru este de acord sa transforme un bun propiu in bun comun , eu nu inteleg de sa nu se poata

Tocmai, vi s-a spus ca se poate.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
trandafir2, moderator
Normal , daca proprietaru este de acord sa transforme un bun propiu in bun comun , eu nu inteleg de sa nu se poata. Ideal asta ar trebui sa se intimple si totul ar intra in normal.

Nu știu cat e de acord proprietarul sau cat insistați dvs sa fie de acord.
Înțeleg ca e ideal, asta nu înseamnă că e și normal..
Domnule, nu sunteti lamurit pentru ca nu sunteti sincer sau schimbati datele problemei si noi nu mai stim la ce dam solutii: ba sa fie uzufruct, ba sa fie proprietate comuna, ba interdictii si ipoteci... concret, fara termeni juridici, ce doriti? Si sotia, sa nu uitam, ce doreste?

Alte discuții în legătură

Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
As vrea sa adresez niste intrebari Alyn007 Alyn007 1.Ce inseamna - nuda proprietate 2.Ce inseamna - uzufructu viager Tatal meu primeste - (nuda proprietate) Bunica primeste - (uzufructu viager) Poate ... (vezi toată discuția)