avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar si uzufructuar - se poate ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar si uzufructuar - se poate ?

va rog sa imi spuneti , daca se poate varianta :
-bunul este bun propiu al sotiei
-sa ramina ea cu propriatatea nuda
-sa fie uzufructari ambii soti
Daca se poate , ce trebuie cerut la notar .
Daca nu se poate , ce ar trebui notificat in contractul de uzufruct , pentru ca in situatia ca sotul devine uzufructar , art.705=actiune confesorie de uzufruct , sa se dezactiveze pentru sotie ; adica sa stea linistita ca sa nu pot cere vreodata ceva impotriva ei .
Cel mai recent răspuns: popo_acas , utilizator 14:42, 23 Aprilie 2016
domnule draga ce interes aveti pana la urma? ca ne ati zapacit!
Abitatia este mai restransa decat uzufructul. Adica nu aveti posesia si folosinta si doar folosinta. Adica la abitatie nu puteti inchiria dvs apartamentul de exemplu,puteti doar sa locuiti in el pana la decesul dvs. Ceea ce mi se pare normal pentru ca nu sunteti proprietar si daca sotia vrea sa va puna la adapost sa zicem in cazul in care dvs ii supravietuiti este suficienta aceasta abitatie viagera.
Joha a scris:

Interventie moderator
pai cititi prima postare si o sa aflati cine ce vrea..zic...

asa ziceam si eu daca nu zicea cateva raspunsuri mai jos ca vrea sa ii dea sotiei dreptul de a locui in calitatea ei de sotie
intre timp ne-am lamurit
Bine domnul ne a zapacit pe toti....B-)
Amesteca lucrurile, mai citeste dupa net ceva, mai aude de la unii altii altceva.. pana la urma nu stim care este interesul si ce vrea.
Ca si parere personala, daca as fi in locul sotiei dansului, mai mult de o constituire de abitatie viagera nu i as face.
Eu nu vad o cauza licita pentru care un sot sa faca un astfel de act celuilalt sot, e la limita legii. Abitatie veti avea, ca sot supravietuitor, un an dupa decesul sotiei.
Se poate face un testament, depinde ce alte bunuri mai sunt si de ce valoare. Depinde si de ce mostenitori ar fi, de investitiile in casa pana la acel moment etc. Se poate schimba, in anumite cazuri, regimul matrimonial, nu stiu care e intreaga situatie a sotilor.
O puteți rezolva prin testament, copiilor sau ce alte rude are le lasa nuda, iar dvs uzufructul.
Dacă va da de acum drept de uzufruct și peste ceva vreme vrea sa divorțeze, va trebui sa va suporte în casa ca aveți drept de uzufruct, eu nu v-aș da nimic.
Încă o dată întreb, de ce v-ar da? Am înțeles ca va temeți ca decedează înaintea dvs și va temeți de moştenitorii ei. Nu aveți de unde sa știți ca veti deceda după dansa, iar dacă se întâmplă, legea va da destul, 1/4 în concurs cu copiii ei sau 1/2 dacă e vb de frati, aveți drept de abitatie viager sau cel puțin pana la un eventual partaj..

Alte discuții în legătură

Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
As vrea sa adresez niste intrebari Alyn007 Alyn007 1.Ce inseamna - nuda proprietate 2.Ce inseamna - uzufructu viager Tatal meu primeste - (nuda proprietate) Bunica primeste - (uzufructu viager) Poate ... (vezi toată discuția)