avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt

Conform art. 231 alin. 2 CPP cu privire la furt exista si impacarea.
În cazul faptelor prevăzute la art. 228,art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Cum se procedeaza aceasta impacare?
Mai exact, persoana care mi-a cauzat probleme prin furt s-a trezit ca organele penale i-au intocmit dosar penal pentru furt. Acum vrea sa se impace cu mine pentru a nu se incepe urmarirea penala sau trimiterea in judecata.
Eu nu sunt de acord sa ma impac asa usor, ci vreau sa ii cer hotului daune morale (bani).
Cum se realizeaza procedura de primire a banilor ca daune morale pentru impacare? Trebuie data o declaratie in fata organelor sau la notar?
Hotul vrea sa imi dea pe loc banii pentru a scapa de dosar penal si rusine, dar daca ii iau banii fara nici un act, ma tem ca acesta ma va denunta ca l-am santajat pentru a primi mita, foloase necuvenite pentru ca eu sa tac, astfel ma trezesc eu apoi cu dosar penal pentru santaj si mita.

Ce imi recomandati. Cum este legal?
Eu nu va recomand impacarea prin acordul de mediere, nici printr-o declaratie in fata organului de urmarire penala. Indiferent de suma de bani.

Pentru ca nu ati precizat care este valoarea obiectului furat, eu ca exemplu pun valoarea obiectului furat la valoarea de 200 lei. In acest caz, cred ca hotul va dori sa se impace cu d-stra oferindu-va suma de 1.000 lei, adica de 5 ori valoarea obiectului sau sumei furate.
In felul acesta, hotul scapa usor, dar daca nu doriti sa va impacati prin suma pe care va ofera, puteti sa solicitati in instanta ca hotul sa va despagubeasca cu suma de 200 lei (valoarea obiectului furat) plus inca vreo 200 lei daune morale care constituie prin timpul pierdut pe la politie, parchet, drumuri, etc. (Trebuie justificat). Instanta va obliga pe hot sa va plateasca suma de 400 lei, dar hotul va merge la puscarie, va avea cazier, isi va pierde locul de munca (daca este angajat), va fi privit diferit de catre rude, vecini, cunostinte si va sta inchis undeva intre 6 luni - 7 ani. (Depinde de caz la caz si de verdictul judecatorului).

Suma de 1000 lei pe care v-ar oferi hotul pentru a va impaca, este o nimica fata de ce va pierde daca va face inchisoare.

Ramane la atitudinea d-stra, pentru ca d-stra stiti valoarea obiectului / obiectelor furate sau poate suma de bani fixa furata. La fel, doar d-stra stiti cat v-a propus hotul suma pentru impacare, eu am dat doar ca exemplu o anumita suma.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
Just-drept, utilizator
In nici o varianta negocierea nu se face in fata organului judiciar, dar pentru un cadru confortabil pentru persoana vatamata este adevarat ca este mai bine la mediator.
Autentificarea este necesara din ratiunile pe care le-am aratat.
Va multumesc tuturor pentru sfaturile si informatiile pe care mi le-ati oferit.
Din tot cuprinsul mesajelor am inteles ca e mai usor impacarea printr-o declaratie data in fata organului de urmarire penala.
Medierea pare a fi un duel intre mine si faptuitor, bineînteles ca mediatorul intervine intre noi cu anumite sfaturi de a accepta sa mai lasam de la noi (nu stiu exact cum este la mediere, dar banuiesc).
Obiectele furate au o valoare mai mare decat a precizat Just-drept, insa nu este vorba doar despre valoarea obiectelor furate, e mai mult, am fost insultată, batjocorita, acest hot imi radea in fata spunandu-mi ca nu o sa pateasca nimic, se lauda la mine ca are pile, relatii, am indurat si alte insulte pe care le-am trecut cu vederea, insa de data aceasta nu mai vreau sa trec cu vederea, nu vreau sa ma creada mereu ca sunt o proasta așa cum mi-a spus si in fata.
E clipa sa inteleaga ca nu sunt o proasta asa cum credea el, si va trebui sa inteleaga ca cinstea si omenia mea nu poate fi cumparata cu bani pe calea medierii sau prin declaratie de impacare.

Catre Just-drept,
Da, omul acesta are servici, cu siguranta isi va pierde locul de munca, va avea si cazier, iar ce mi-a facut mie, nu cred ca se merita nici pentru suma de 5.000 lei pentru impacare. (5.000 lei pentru impacare, afara de valoarea obiectelor furate).

Catre legally_aid
Mi-ati scris că ajungerea făptuitorului după gratii nu mă profită, putând ajunge în situația în care să nu mai pot fi despăgubită.
Recunosc ca aveti dreptate, pot insa sa imi recuperez valoarea obiectelor furate? Instanta va obliga pe acest hot sa ma despagubeasca? Daca raspunsul este afirmativ, sunt multumita ca imi recuperez suma obiectelor furate.
Vad ca sunteti de profesie mediatoare, deci aveti un statut, o profesie, ati fost educata si crescuta bine de ati ajuns sa urmati si studiile de drept. Acum ca intre noi doua doamne, stiti si d-stra cum sunt barbatii (nu toti, nu e cazul si d-lui av. Patrascu sau d-lui Just-drept), d-stra stimata doamna legally_aid, ati accepta o suma pentru impacare cand cel care doreste sa se impace cu d-stra, pe lânga faptul ca va vatamat prin infractiunea de furt sau alta infractiune, acesta v-a si insultat, jignit, batjocorind numele d-stra si in fata altor persoane, ati accepta propunerea faptuitorului de a va impaca cu el in schimbul unei anumite sume?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
Narcisa_, utilizator
Pana va raspunde colega mea, incerc si eu o analiza a situatiei.
1. Daca faptuitorul ajunge la "facultatea cu gratii" pentru ca nu doriti sa ajungeti la o intelegere, chiar daca instanta dispune in sensul acoperirii prejudiciului de catre faptuitor, este posibil sa ramaneti cu prejudiciul neacoperit, daca acesta nu are venituri sau bunuri din care acesta poate fi acoperit, dar aveti satisfactia ca a primit o pedeapsa pentru fapta comisa si comportamentul denigrator si injurios. In plus trebuie sa aduceti dovezi care sa justifice suma pe care o veti solicita in calitate de parte vatamata.
2. In situatia in care alegeti cealalta posibilitate, si anume o intelegere amiabila, puteti sa il "pedepsiti" personal, solicitand valoarea lucrurilor furate, cheltuielile ocazionate de demersurile facute (avocat, mediator, deplasari la organele de cercetare, etc) si eventuale daune. Este important sa cunoasteti faptul ca puteti cere faptuitorului sa va ceara scuze in public, in prezenta persoanelor in fata carora ati fost denigrata, detaliile urmand a fi trecute amanuntit in acordul de mediere.

Astfel ca, dvs. decideti daca doriti sa ramaneti cu paguba, dar cu satisfactia de a sti ca faptuitorul a platit cu libertatea, sau recuperati prejudiciul, primiti scuze publice si faptuitorul ramane in libertate, dar cu o atitudine schimbata fata de dvs. pe viitor.
Birou-De-Mediator a scris:


1. Daca faptuitorul ajunge la "facultatea cu gratii" pentru ca nu doriti sa ajungeti la o intelegere, chiar daca instanta dispune in sensul acoperirii prejudiciului de catre faptuitor, este posibil sa ramaneti cu prejudiciul neacoperit, daca acesta nu are venituri sau bunuri din care acesta poate fi acoperit......

Astfel ca, dvs. decideti daca doriti sa ramaneti cu paguba....


Daca ati citi mesajul anterior, veti observa ca am mentionat ca faptuitorul are servici. Deci are venituri, are si locuinta.

Ar fi utila impacarea daca eram doar pagubita prin furt, dar pentru faptul ca m-a considerat o proasta, razandu-mi in fata si laudandu-se ca nu va pati nimic, nu cred ca trebuie trecut cu vederea.
Am spus-o: Renumele, reputatia, omenia nu trebuie cumparata cu bani platiti de niste impostori fara minte.
Daca d-stra ati accepta suma de bani, e ca si cum un om foarte bogat v-ar viola, iar ca sa nu ajunga dupa gratii, acesta doreste impacarea contra sumei de 10.000 euro. Aceasta suma de 10.000 euro este o nimica pentru bogatul violator. Ce credeti ca va spune apoi? Cu siguranta ca dupa ce acceptati impacarea contra sumei de 10.000 euro, acesta se bucura ca a scapat, caci pentru el 10.000 euro ar fi cat un salariu minim pe economie.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
Narcisa_, utilizator

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu - furt AndreeaMarin AndreeaMarin Buna ziua, In urma cu ceva timp mi-a fost spart apartamentul, furt in urma caruia m-am ales cu un prejudiciu de X RON. Hotul a fost prins, a venit cu ... (vezi toată discuția)
Furt pe timp de noapte larrryyysa larrryyysa Buna! Am o nedumerire sper ca cineva ma poate ajuta si pe mine. Mi s-a furat telefonul mobil in intervalul 19:00 - 22:00. Politia mi l-a incadrat furtul la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.sunt parte vătămată într-o înșelăciune.am plătit ... 1234doro 1234doro Bună ziua.Sunt parte vătămată într-o înșelăciune.Am plătit o sumă de bani unei presupuse firme pentru materiale de construcții care nu mi-au fost ... (vezi toată discuția)