avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt

Conform art. 231 alin. 2 CPP cu privire la furt exista si impacarea.
În cazul faptelor prevăzute la art. 228,art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Cum se procedeaza aceasta impacare?
Mai exact, persoana care mi-a cauzat probleme prin furt s-a trezit ca organele penale i-au intocmit dosar penal pentru furt. Acum vrea sa se impace cu mine pentru a nu se incepe urmarirea penala sau trimiterea in judecata.
Eu nu sunt de acord sa ma impac asa usor, ci vreau sa ii cer hotului daune morale (bani).
Cum se realizeaza procedura de primire a banilor ca daune morale pentru impacare? Trebuie data o declaratie in fata organelor sau la notar?
Hotul vrea sa imi dea pe loc banii pentru a scapa de dosar penal si rusine, dar daca ii iau banii fara nici un act, ma tem ca acesta ma va denunta ca l-am santajat pentru a primi mita, foloase necuvenite pentru ca eu sa tac, astfel ma trezesc eu apoi cu dosar penal pentru santaj si mita.

Ce imi recomandati. Cum este legal?
@narcisa, medierea are la bază justiția restaurativă.Așadar, făptuitorul plătește pentru răul produs, însă plătește victimei prejudiciul suferit, și nu statului, așa cum ar fi în cazul tragerii la răspundere penală.Legiuitorul a găsit de cuviință că victima însăși, pentru anumite infracțiuni, poate decide cum anume să plătească făptuitorul. Deci dvs. pareciați dacă, pe lângă plata prejudiciului și a unor dane morale veți dori totodată și tragerea la răspundere penală, ori considerați că el a plătit îndeajuns pentru răul produs.
Nu cunosc ca vreuna dintre persoanele din cauzele penale, care au fost părți în mediere, au recidivat. Însă îmi place să cred că nu au făcut-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu - furt AndreeaMarin AndreeaMarin Buna ziua, In urma cu ceva timp mi-a fost spart apartamentul, furt in urma caruia m-am ales cu un prejudiciu de X RON. Hotul a fost prins, a venit cu ... (vezi toată discuția)
Furt pe timp de noapte larrryyysa larrryyysa Buna! Am o nedumerire sper ca cineva ma poate ajuta si pe mine. Mi s-a furat telefonul mobil in intervalul 19:00 - 22:00. Politia mi l-a incadrat furtul la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.sunt parte vătămată într-o înșelăciune.am plătit ... 1234doro 1234doro Bună ziua.Sunt parte vătămată într-o înșelăciune.Am plătit o sumă de bani unei presupuse firme pentru materiale de construcții care nu mi-au fost ... (vezi toată discuția)