avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt

Conform art. 231 alin. 2 CPP cu privire la furt exista si impacarea.
În cazul faptelor prevăzute la art. 228,art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Cum se procedeaza aceasta impacare?
Mai exact, persoana care mi-a cauzat probleme prin furt s-a trezit ca organele penale i-au intocmit dosar penal pentru furt. Acum vrea sa se impace cu mine pentru a nu se incepe urmarirea penala sau trimiterea in judecata.
Eu nu sunt de acord sa ma impac asa usor, ci vreau sa ii cer hotului daune morale (bani).
Cum se realizeaza procedura de primire a banilor ca daune morale pentru impacare? Trebuie data o declaratie in fata organelor sau la notar?
Hotul vrea sa imi dea pe loc banii pentru a scapa de dosar penal si rusine, dar daca ii iau banii fara nici un act, ma tem ca acesta ma va denunta ca l-am santajat pentru a primi mita, foloase necuvenite pentru ca eu sa tac, astfel ma trezesc eu apoi cu dosar penal pentru santaj si mita.

Ce imi recomandati. Cum este legal?
Este important sa cunoasteti faptul ca puteti cere faptuitorului sa va ceara scuze in public, in prezenta persoanelor in fata carora ati fost denigrata, detaliile urmand a fi trecute amanuntit in acordul de mediere.

Cum vine asta? m-ati facut curios :D
Sa zicem ca se poate trece asta in acord, dar ce se intampla daca nu mai vrea faptuitorul ulterior?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Narcisa_ a scris:


Obiectele furate au o valoare mai mare decat a precizat Just-drept, insa nu este vorba doar despre valoarea obiectelor furate, e mai mult, am fost insultată, batjocorita, acest hot imi radea in fata spunandu-mi ca nu o sa pateasca nimic, se lauda la mine ca are pile, relatii, am indurat si alte insulte pe care le-am trecut cu vederea, insa de data aceasta nu mai vreau sa trec cu vederea, nu vreau sa ma creada mereu ca sunt o proasta așa cum mi-a spus si in fata.
E clipa sa inteleaga ca nu sunt o proasta asa cum credea el, si va trebui sa inteleaga ca cinstea si omenia mea nu poate fi cumparata cu bani pe calea medierii sau prin declaratie de impacare.


Hei, nici chiar asa! D-stra a ti depus plangere pentru furt, faptuitorul vrea sa se impace cu d-stra oferindu-va in schimb o suma ptr ca v-a vatamat prin furt. La mediere nu ar trebui sa intre in discutie si o alta suma pentru ca v-a insultat, jignit s.a.m.d. Nu trebuie sa dezgropati mortii si cu alte chestii anterioare. Impacarea este doar cu privire la obiectele furate, nu si insulta!
In faza de urmarire penala nu se obliga partea vatamata la cheltuieli judiciare catre stat in caz de impacare.
Doar la instanta se intampla astfel.

Dupa parerea mea este mult mai simplu la politie.
La mediator costa destul de multi bani si e posibil sa nu vrea sa achite cel care a comis fapta atatia bani.

Ca sa va recuperati paguba actionati imediat ce are banii sau ce trebuie sa va dea ca sa nu se razgandeasca sau sa cheltuie banii aiurea.
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Daunele morale se admit in instanta doar atunci cand se constata ca bunul dvs renume a fost prejudiciat public.

Ce solicitati dvs este , cred , altceva......si n-are legatura cu daunele morale.....
@ Narcisa
Facand abstractie de valoarea obiectului si de admonestare, cu tot respectul, nu mai inteleg nimic. Pentru cele doua proceduri, ati primit pasii, ramanand ca dvs. sa optati pentru varianta care va avantajeaza.
Si iata nedumerirea: Ori cinste, ori bani…
* "va trebui sa inteleaga ca cinstea si omenia mea nu poate fi cumparata cu bani ." Atunci, sa mearga procesul, dvs. sa va recuperati obiectul, iar faptuitorul sa-si primeasca pedeapsa prevazuta in lege pentru furt calificat, injurii, sfidare...si de tot ce-l acuzati, dar pe care sa le probati
* " vreau sa ii cer hotului daune morale (bani)
Pai, D-zeu sa ne ierte, distinsa doamna. Pentru ce va mai intereseaza modul, procedura legala prin care puteti fi despagubita ? De ce va este frica sa negociati suma de bani in fata mediatorului sau a procurorului ?
*“daca faptuitorul imi ofera o suma de care nu voi fi multumita”
Sunt tentat ( si am dovada postarii dvs.) sa cred ca va intereseaza sa primiti o suma de bani mult peste valoarea obiectului furat, ca dauna morala.
* ”ce mi-a facut mie, nu cred ca se merita nici pentru suma de 5.000 lei pentru impacare. (5.000 lei pentru impacare, afara de valoarea obiectelor furate). “
Se simte si un usor iz de santaj " ori imi dai cat vreau, ori faci parnaie ". Nu vi se pare ca veti fi cumparata ?Unde este acea cinste si omenie ce nu pot fi cumparate , de care vorbeati ?
Eu, unul, v-as da orice suma mi-ati cere, dar, v-as rade in nas.
Si cu placinta intreaga, si satul, si curat pe maini...nu se poate.

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu - furt AndreeaMarin AndreeaMarin Buna ziua, In urma cu ceva timp mi-a fost spart apartamentul, furt in urma caruia m-am ales cu un prejudiciu de X RON. Hotul a fost prins, a venit cu ... (vezi toată discuția)
Furt pe timp de noapte larrryyysa larrryyysa Buna! Am o nedumerire sper ca cineva ma poate ajuta si pe mine. Mi s-a furat telefonul mobil in intervalul 19:00 - 22:00. Politia mi l-a incadrat furtul la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.sunt parte vătămată într-o înșelăciune.am plătit ... 1234doro 1234doro Bună ziua.Sunt parte vătămată într-o înșelăciune.Am plătit o sumă de bani unei presupuse firme pentru materiale de construcții care nu mi-au fost ... (vezi toată discuția)