avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt

Conform art. 231 alin. 2 CPP cu privire la furt exista si impacarea.
În cazul faptelor prevăzute la art. 228,art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Cum se procedeaza aceasta impacare?
Mai exact, persoana care mi-a cauzat probleme prin furt s-a trezit ca organele penale i-au intocmit dosar penal pentru furt. Acum vrea sa se impace cu mine pentru a nu se incepe urmarirea penala sau trimiterea in judecata.
Eu nu sunt de acord sa ma impac asa usor, ci vreau sa ii cer hotului daune morale (bani).
Cum se realizeaza procedura de primire a banilor ca daune morale pentru impacare? Trebuie data o declaratie in fata organelor sau la notar?
Hotul vrea sa imi dea pe loc banii pentru a scapa de dosar penal si rusine, dar daca ii iau banii fara nici un act, ma tem ca acesta ma va denunta ca l-am santajat pentru a primi mita, foloase necuvenite pentru ca eu sa tac, astfel ma trezesc eu apoi cu dosar penal pentru santaj si mita.

Ce imi recomandati. Cum este legal?
petricadracea a scris:

@ Narcisa
Facand abstractie de valoarea obiectului si de admonestare, cu tot respectul, nu mai inteleg nimic. Pentru cele doua proceduri, ati primit pasii, ramanand ca dvs. sa optati pentru varianta care va avantajeaza.
Si iata nedumerirea: Ori cinste, ori bani…

Unde este acea cinste si omenie ce nu pot fi cumparate , de care vorbeati ?
Eu, unul, v-as da orice suma mi-ati cere, dar, v-as rade in nas.
Si cu placinta intreaga, si satul, si curat pe maini...nu se poate.



Vad ca sunteti nedumerit, chiar nu mai intelegeti nimic, dar nu trebuie sa imi radeti in nas cum ati spus, probabil ca deja mi-ati ras in nas. Ca tot e nevoie de o explicatie, dupa ce veti citi ce va scriu mai jos, poate veti intelege ce nu ati inteles dupa cum spuneati mai sus.

Iata raspunsul la nedumerirea d-stra:

La inceputul deschiderii a subiectului am intrebat cum se procedeaza primirea baniilor de la un faptuitor, eu credeam ca se face printr-o declaratie la organele judiciare sau la notariat.
Cum se realizeaza procedura de primire a banilor ca daune morale pentru impacare? Trebuie data o declaratie in fata organelor sau la notar?

Am primit raspuns atat de la domnul av. Patrascu si de la d-na mediatoare legally_aid.
legally_aid a scris:

Apelați la un mediator autorizat, în procedura medierii puteți negocia cu făptuitorul suma de bani pretinsă cu titlu de daune morale. Astfel, veți închea un acord de mediere care va fi înaintat organului de urmărire penală, care va lua act de el și va clasa cauza.


patrascu razvan a scris:

Mergeti impreuna direct la organul de urmarire penala sa va impacati, suma de bani reprezentand despagubirea, ii luati inainte de a semna declaratia. In declaratia de impacare specificati ca v-ati impacat si ca doriti sa se dispuna clasarea, partea cu banii nu ii intereseaza.


Am inteles ca procedura de primire a banilor ca daune morale se face printr-o declaratie in fata organului de urmarire penala sau la un mediator autorizat.

Din cele doua raspunsuri date de catre specialisti, am ales varianta medierii.
Mai bine prefer medierea. Mediatorul imi ofera un act justificat. La organul de urmarire penala ce act obtin? Doar o copie de pe declaratia de impacare?

Lasand la o parte discutiile contradictorii dintre specialistii av. Patrascu, d-na legaly_aid si userii artacomunicarii respectiv ynocentta, am inteles acum cum se poate proceda primirea banilor ca daune morale.
Eram decisa sa recurg la un mediator. I-am povestit si prietenei mele care imi este si colega de serviciu, i-am povestit ca am aflat in sfarsit cum se poate proceda pe cale legala primirea banilor de la o persoana care doreste sa se impace in urma unei infractiuni savarsite de catre acesta.
Dupa ce i-am relatat colegei mele, aceasta mi-a zis ca ea daca ar fi in locul meu, nu ar parcurge nici o cale de impacare prin primirea banilor. Mi-a zis ca ori iarta pe degeaba, ori il lasa pe mana organelor judiciare sa-i administreze pedeapsa pentru furt. Colega mea mi-a zis ca in nici un caz nu ar primi bani, deoarece banii se folosesc doar pentru a cumpara pe cineva.
Am inteles tot ce a vrut sa-mi spuna colega mea, si atunci m-a lasat pe ganduri, si drept vorbind, avea dreptate colega mea, daca eu accept impacarea in schimbul primirii a unei sume de bani, inseamna ca voi fi cumparata.
Apoi a intervenit si un alt raspuns de la Just-drept care a spus:

Just-drept a scris:

Eu nu va recomand impacarea prin acordul de mediere, nici printr-o declaratie in fata organului de urmarire penala. Indiferent de suma de bani.



In sfarsit, primisem raspuns cum se poate obtine legal primirea de bani in schimbul impacarii, dar am primit si raspunsuri de la colega si prietena mea de serviciu, respectiv de la userul Just-drept, prin care mi-au dat de inteles ca eu nu trebuie sa fiu cumparata cu bani.

Ma gandeam sa-i mai dau o sansa faptuitorului, ma gandeam sa-l iert pe degeaba cum mi-a zis colega de serviciu, dar dupa ce mi-am amintit prin cate a trebuit sa trec si sa indur, find injurata, batjocorita, insultata, s.a.m.d., am decis sa accept sfaturile de a nu fi cumparata cu bani pentru impacare si sa-i las pe oamenii legii sa ii aplice pededapsa cuvenita pe care am si relatat-o in mesaj.
........ insa nu este vorba doar despre valoarea obiectelor furate, e mai mult, am fost insultată, batjocorita, acest hot imi radea in fata spunandu-mi ca nu o sa pateasca nimic, se lauda la mine ca are pile, relatii, am indurat si alte insulte pe care le-am trecut cu vederea, insa de data aceasta nu mai vreau sa trec cu vederea, nu vreau sa ma creada mereu ca sunt o proasta așa cum mi-a spus si in fata.
E clipa sa inteleaga ca nu sunt o proasta asa cum credea el, si va trebui sa inteleaga ca cinstea si omenia mea nu poate fi cumparata cu bani pe calea medierii sau prin declaratie de impacare.


Cred ca v-am lamurit d-le user petricadracea, nu trebuie sa fiti confuz. Cinstea sau banii?
Daca la inceput am ales banii, la urma in urma convorbirii cu colega mea am decis sa aleg cinstea, intarit si de catre userul Just-drept.
@Narcisa, nefiind în situația dvs. îmi este greu să presupun cum anume aș proceda eu. Ipotetic vorbind însă, întrucât de principiu și dincolo de faptul că sunt mediator, nu-mi place să plătesc răul care mi-a fost făcut tot cu un rău.Însă, am pretenția că totuși merit o compensare pentru aceea că pot ierta și astfel, dacă pe lângă aceea că am fost păgubită de un anumit bun, mai sunt și insultată, atunci aș dori o compensare și pentru insultele primite. Acestea nu s-ar compara cu ajungerea făptuitorului după gratii, deci în niciun caz nu aș provoca un rău la rândul meu pretinzând ceea ce consider că mi se cuvine. S-ar putea ca prin aceea că nu doresc pedepsirea lui, ci doar o compensare a prejudiciului suferit, să-i arăt că a avut o șansă de a rămâne liber și prin aceasta el să aprecieze mai mut libertatea, să învețe ca pe viitor să aibă respect pentru oameni și bunurile lor.Ajungând după gratii, el nu va deveni un om mai bun, ci, probabil, chiar va recidiva atunci când va ieși de acolo.Și atunci și alți oameni vor putea fi prejudiciați . Este ceea ce cred eu, însă dvs. procedați întocmai cum considerați. Sfaturile primite aici conțin note de subiectivism. Eu, ca mediator, vă îndemn să alegeți calea amiabilă.Colegii mei avocați privesc lucrurile din perspectiva juridicului. Recunosc că, până a fi mediator, cam astfel priveam și eu de multe ori problema. Acum însă cunosc bine că medierea are o putere mare asupra omului certat cu legea. Am avut cazuri penale la mediere, multe chiar privind furturi. Și știu că parțile prejudiciate, în general, nu doresc cu orice preț încarcerarea făptuitorului.Își vor bunurile înapoi și atât. Am văzut această latură a omului prejudiciat. Vă doresc succes și înțelepciune.
@Narcisa_
Ori cinste, ori bani…
* "va trebui sa inteleaga ca cinstea si omenia mea nu poate fi cumparata cu bani ."
* " vreau sa ii cer hotului daune morale (bani). "
* "daca faptuitorul imi ofera o suma de care nu voi fi multumita”
* ”ce mi-a facut mie, nu cred ca se merita nici pentru suma de 5.000 lei pentru impacare. (5.000 lei pentru impacare, afara de valoarea obiectelor furate). “
Da, am reprodus exact din textele scris de dvs, nu din comentariile userilor.. Poate cititi in reluare, sa va aduceti aminte ce ati scris.
Nu am ras, nu am de ce.Fiecare este liber sa-si aleaga singur drumul in viata. Ce n-ati inteles, cu un substrat, va sugeram tacit, cum ar trebui sa procedati, sa nu va lasati cumparata. Era ca o premonitie, un mic scenariu, daca v-ati fi lasat marcata de orgolii. " Nu vi se pare ca veti fi cumparata ?" Am pus cinstea mai presus decat banii. Nu mi-am permis s-o spun direct, nu aveam nici un drept si apoi...da, nehotararea dvs. (cum reiese din frazele bolduite) LĂSA DE DORIT. Ca ulterior si colega va sugerat sa renuntati la bani...Ma bucur ca nu am fost singurul si chiar, v-am ambitionat sa luati hotararea pe care subtil v-o sugeram.
SĂRAC ŞI CURAT, DAR CU CAPUL SUS. Respect si o zi buna.
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2016
petricadracea, utilizator
petricadracea a scris:

@Narcisa_
Ori cinste, ori bani…
* "va trebui sa inteleaga ca cinstea si omenia mea nu poate fi cumparata cu bani ."
* " vreau sa ii cer hotului daune morale (bani). "
* "daca faptuitorul imi ofera o suma de care nu voi fi multumita”
* ”ce mi-a facut mie, nu cred ca se merita nici pentru suma de 5.000 lei pentru impacare. (5.000 lei pentru impacare, afara de valoarea obiectelor furate). “
Da, am reprodus exact din textele scris de dvs, nu din comentariile userilor.. Poate cititi in reluare, sa va aduceti aminte ce ati scris.



Domnule petricadracea, ati reprodus exact din textele scrise de mine, stiu ce am scris, am si recitit, si este adevarat ca asa am scris. Dar se pare ca d-stra ati asezat cuvintele scrise de mine dupa cum ati vrut, nu le-ati asezat in ordinea scrisa. Mai exact, cred ca nu ati citit de la cap la coada subiectul si comentariile postate, ci ati citit pe sarite, pentru ca astfel nu inteleg de ce ati lasat impresia sa se inteleaga ca eu mi-am vandut cinstea pe bani.

As vrea sa recititi d-stra tot subiectul si comentariile, veti observa ca la inceput am vrut sa ma impac cu faptuitorul in schimbul platii a daunelor morale, apoi ulterior dupa conversatia cu colega si prietena mea de serviciu, am inteles ca nu e cazul sa cer bani, caci astfel ar insemna ca mi-am vandut cinstea pe bani.
Va rog sa cititi din nou mesajele postate de mine, comparati-le cu mesajele scrise de mine pe care d-stra le-ati asezat cam pe sarite. Iata ordinea mesajelor mele>

a) ,, Eu nu sunt de acord sa ma impac asa usor, ci vreau sa ii cer hotului daune morale (bani)'' .
b) ,,....daca faptuitorul imi ofera o suma de care nu voi fi multumita,..''
c) ,,E clipa sa inteleaga ca nu sunt o proasta asa cum credea el, si va trebui sa inteleaga ca cinstea si omenia mea nu poate fi cumparata cu bani pe calea medierii sau prin declaratie de impacare.''
d) ,,....ce mi-a facut mie, nu cred ca se merita nici pentru suma de 5.000 lei pentru impacare. (5.000 lei pentru impacare, afara de valoarea obiectelor furate).''

Observati? La inceput am pus banii pe primul loc, la urma am decis sa pun cinstea pe primul loc, d-stra ati inteles gresit, ati inteles ca eu am pus pe primul loc cinstea, apoi banii.

petricadracea a scris:


Se simte si un usor iz de santaj " ori imi dai cat vreau, ori faci parnaie ". Nu vi se pare ca veti fi cumparata ?Unde este acea cinste si omenie ce nu pot fi cumparate , de care vorbeati ?



Gresit!!!
La final am decis sa nu mai cer bani ca daune morale, am decis sa imi apar cinstea, deci nu este un santaj !
Recititi mesajele in ordinea lor.

Daca mai postati mesaje, eu nu va mai raspund, v-am aratat adevarul care se vede si din continutul mesajelor in ordinea lor, nu aiurea pe sarite cum ati facut-o d-stra.
legally_aid a scris:

nu-mi place să plătesc răul care mi-a fost făcut tot cu un rău.


A plati raul cu rau inseamna a face acelasi lucru. Ma furi, te fur si eu. Asta inseamna a plati rau cu rau. Dar cand ma fura si apoi il dau pe mana organelor judiciare, asta nu inseamna ca i-am platit cu rau, ci mai degraba se poate spune ca ,,hotul si-a facut-o cu mana lui''.

legally_aid a scris:

Însă, am pretenția că totuși merit o compensare pentru aceea că pot ierta și astfel, dacă pe lângă aceea că am fost păgubită de un anumit bun, mai sunt și insultată, atunci aș dori o compensare și pentru insultele primite.


Iertarea se face pe bani sau pe gratis?
Colega mea mi-a zis asa:
,,- Narcisa, tu te-ai culca cu persoana respectiva ..... pentru suma de 10.000 euro? Ai face dragoste pentru suma de mai sus cu persoana aceea?''
Eu i-am zis ca nu as face, atunci ea mi-a zis:
,,- Dacă de bunavoie nu te-ai culca cu acea persoana pentru suma de 10.000 euro, atunci daca persoana te-ar viola, i-ai cere 10.000 euro ca daune morale pentru viol?''

Aici am inteles ce a vrut sa spuna colega mea, am inteles ca daca nu as dori sa ma culc de bunavoie pentru 10.000 euro cu acea persoana, atunci de ce as primi daune morale 10.000 euro de la el daca m-ar fi violat?
Aici este mirarea cea mai mare, persoana si-a satisfacut poftele, apoi mi-ar fi cumparat tacerea prin bani, insa eu as ramane cu rusinea mare, oamenii m-ar fi aratat cu degetul pe strada, iar acei bani (10.000 euro) nu poate spala rusinea.

legally_aid a scris:

Acestea nu s-ar compara cu ajungerea făptuitorului după gratii, deci în niciun caz nu aș provoca un rău la rândul meu pretinzând ceea ce consider că mi se cuvine. S-ar putea ca prin aceea că nu doresc pedepsirea lui, ci doar o compensare a prejudiciului suferit, să-i arăt că a avut o șansă de a rămâne liber și prin aceasta el să aprecieze mai mut libertatea, să învețe ca pe viitor să aibă respect pentru oameni și bunurile lor.


Faptul ca pana sa ma fure nu l-am denuntat pentru insulte, injurii, cuvinte obscene sexuale s-a vazut ca nu a pretuit libertatea, nu a avut respect pentru mine ci mai degraba a mers prea departe, m-a furat crezand ca nici de data aceasta nu il denunt.

legally_aid a scris:

Ajungând după gratii, el nu va deveni un om mai bun, ci, probabil, chiar va recidiva atunci când va ieși de acolo.Și atunci și alți oameni vor putea fi prejudiciați .


Stiu ca asa este, aveti dreptate, fara servici, cu cazier, cu siguranta ca va recidiva. Dar intrebarea mea este: - Cand are servici care sa-i aduca un venit stabil pentru un trai decent, la ce i-a mai trebuit si alta profesie numita ,,hotie''?
Ce credeti ca va spune?
,,M-a iertat contra unei sume, am fost prins, pe viitor voi fi mai atent cand voi fura, voi fi atent sa nu fiu prins.''

Din cazurile pe care le-ati efectuat la mediere intre faptuitori si victime, faptuitorii s-au cumintit s-au au recidivat?

Va multumesc pentru sfaturile si atentia pe care mi-ati acordat-o.


Interventie moderator: In respectarea Regulamentului de Forum va rog sa nu folositi apelative atunci cand va referiti la o minoritate. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2016
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu - furt AndreeaMarin AndreeaMarin Buna ziua, In urma cu ceva timp mi-a fost spart apartamentul, furt in urma caruia m-am ales cu un prejudiciu de X RON. Hotul a fost prins, a venit cu ... (vezi toată discuția)
Furt pe timp de noapte larrryyysa larrryyysa Buna! Am o nedumerire sper ca cineva ma poate ajuta si pe mine. Mi s-a furat telefonul mobil in intervalul 19:00 - 22:00. Politia mi l-a incadrat furtul la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.sunt parte vătămată într-o înșelăciune.am plătit ... 1234doro 1234doro Bună ziua.Sunt parte vătămată într-o înșelăciune.Am plătit o sumă de bani unei presupuse firme pentru materiale de construcții care nu mi-au fost ... (vezi toată discuția)