Este vreo problema daca am intocmit procesul verbal privind cercetarea disciplinara a doua zi dupa ce a fost convocat salariatul? Acesta nu s-a prezentat.
Un salariat e absent nemotivat din data de 03.08.2009- nu raspunde la telefon, la usa etc. I-am trimis prin posta cu confirmare de primire o convocare ( am respectat prevederile codului muncii - art.263-268). Nu s-a prezentat. Am facut proces verbal in care am mentionat neprezentarea salariatului.
Seful vrea sa-i mai trimit o convocare si pe urma sa-i desfacem disciplinar CIM.
In convocare i-am scris ce prevederi ale CIM, regulament intern, si CM a incalcat.
Problema mea este urmatoarea: in urma unui control de la ITM avut cu 4 zile in uram, a trebuit sa refac regulamentul intern, schimband astfel numerotatia articolelor, si sa-l supun aprobarii cf. art259(1)- codul muncii.
In noua convocare pot sa trec articolul din noul regulament intern, chiar daca nu a semnat de luare la cunostinta?
virgipantel:
1. E foarte bine cum procedeaza angajatorul, pentru a fi acoperit si sa nu aiba surprize din partea salariatului.
2. R.I. nu se aproba, se intocmeste de catre angajator si se aduce la cunostinta salariatilor. Daca e ceva ilegal in el salariatii se pot adresa instantei de judecata.
3. Puteti sa treceti articolul din R.I. nou, nu cred ca exista discrepanta intre cel vechi si cel nou. Credeti ca salariatul va sti care e cel nou sau cel vechi?
Cercetarea trebuie sa se intemeieze pe ROI de care a luat la cunostinta angajatul.
Daca noul ROI nu i-a fost adus la cunostinta nu raspunde in fata lui.
El este cercetat pentru fapta comisa in perioada cand erau valabile articolele din vechiul ROI.
Eventual se poate face referire in decizie : art xx din roi YY, devebnit art mm din ROI hh, desi nu cred ca au vreo valoare juridica articoelle din ROI nou in legalitatea deciziei.
Eu zic ca este important continutul aricolului, si mai putin numarul lui. Asa ca, urmand instructiunile d-nei Grace, scrieti si continutul art., sa fie clar ca este acelasi.
Apoi, aveti totusi grija cu doua convocatoare, sa nu depasiti termenul de 30 zile (intre data cand conducerea a luat la cunostiinta savrasirea unei abateri si data emiterii deciziei) in care trebuie emisa decizia.
Daca va apropiati de termen, mai bine finalizati prima cercetare cu o alta sanctiune (de ex. avertisment) si demarati una noua, cu alt referat de sesizare (inregistrat mai tarziu), emiteti convocator 2, si apoi decizia de sanctionare cu concediere. Parerea mea.
Continutul Articolului este acelasi in ambele ROI, difera doar numarul. O sa scriu pe langa nr art si continutul lui, ca sa fie cat mai clar.
Ne incadram in termenul de 30 de zile calendaristice, pentru ca seful de santier a adus la cunostinta conducerii " chiulul salariatului" printr-un referat inregistrat in data de 13.08.2009. Urmatoare infatisare este stabilita pentru data de 01.09.2009.