avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Este vreo problema daca am intocmit procesul verbal privind cercetarea disciplinara a doua zi dupa ce a fost convocat salariatul? Acesta nu s-a prezentat.
Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 16:59, 10 Septembrie 2009
Buna ziua!

Un salariat e absent nemotivat din data de 03.08.2009- nu raspunde la telefon, la usa etc. I-am trimis prin posta cu confirmare de primire o convocare ( am respectat prevederile codului muncii - art.263-268). Nu s-a prezentat. Am facut proces verbal in care am mentionat neprezentarea salariatului.
Seful vrea sa-i mai trimit o convocare si pe urma sa-i desfacem disciplinar CIM.
In convocare i-am scris ce prevederi ale CIM, regulament intern, si CM a incalcat.
Problema mea este urmatoarea: in urma unui control de la ITM avut cu 4 zile in uram, a trebuit sa refac regulamentul intern, schimband astfel numerotatia articolelor, si sa-l supun aprobarii cf. art259(1)- codul muncii.
In noua convocare pot sa trec articolul din noul regulament intern, chiar daca nu a semnat de luare la cunostinta?
virgipantel:
1. E foarte bine cum procedeaza angajatorul, pentru a fi acoperit si sa nu aiba surprize din partea salariatului.
2. R.I. nu se aproba, se intocmeste de catre angajator si se aduce la cunostinta salariatilor. Daca e ceva ilegal in el salariatii se pot adresa instantei de judecata.
3. Puteti sa treceti articolul din R.I. nou, nu cred ca exista discrepanta intre cel vechi si cel nou. Credeti ca salariatul va sti care e cel nou sau cel vechi?
Cercetarea trebuie sa se intemeieze pe ROI de care a luat la cunostinta angajatul.
Daca noul ROI nu i-a fost adus la cunostinta nu raspunde in fata lui.
El este cercetat pentru fapta comisa in perioada cand erau valabile articolele din vechiul ROI.
Eventual se poate face referire in decizie : art xx din roi YY, devebnit art mm din ROI hh, desi nu cred ca au vreo valoare juridica articoelle din ROI nou in legalitatea deciziei.
Eu zic ca este important continutul aricolului, si mai putin numarul lui. Asa ca, urmand instructiunile d-nei Grace, scrieti si continutul art., sa fie clar ca este acelasi.

Apoi, aveti totusi grija cu doua convocatoare, sa nu depasiti termenul de 30 zile (intre data cand conducerea a luat la cunostiinta savrasirea unei abateri si data emiterii deciziei) in care trebuie emisa decizia.
Daca va apropiati de termen, mai bine finalizati prima cercetare cu o alta sanctiune (de ex. avertisment) si demarati una noua, cu alt referat de sesizare (inregistrat mai tarziu), emiteti convocator 2, si apoi decizia de sanctionare cu concediere. Parerea mea.

In rest, toata stima.
Continutul Articolului este acelasi in ambele ROI, difera doar numarul. O sa scriu pe langa nr art si continutul lui, ca sa fie cat mai clar.
Ne incadram in termenul de 30 de zile calendaristice, pentru ca seful de santier a adus la cunostinta conducerii " chiulul salariatului" printr-un referat inregistrat in data de 13.08.2009. Urmatoare infatisare este stabilita pentru data de 01.09.2009.

Va multumesc pentru indrumari!

Alte discuții în legătură

Sanctiunile se inscriu in carnetul de munca devil_advocate devil_advocate Se inscriu in carnetul de munca sanctiunile urmatoare: - suspendarea CIM cu o perioada de pana la 10 zile; - reducerea salariului de baza cu 5-10% pe o ... (vezi toată discuția)
Sanctionare disciplinara rrramor rrramor Sanctionarea angajatului cu 10% din salariu pentru 3 luni, se trece in carnetul de munca? Daca da....ce trec si in baza carui act voi reveni la salariul normal ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Avem un angajat pe care l-am cercetat disciplinar si am emis decizia de sanctionare (reducerea salariului de baza pe 3 luni cu 10%). Intrebarea ... (vezi toată discuția)