avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii aferente conventiilor civile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii aferente conventiilor civile

Buna ziua
Ce contributii se platesc pentru conventiile civile? As vrea sa intocmesc pentru o asociatie de proprietari, pentru administrator, presedinte, femeie serviciu si cenzori.
Va multumesc.
Nu trebuie sa faceti niciun contract. Este exact la fel ca la administratorul de firma. Actul constitutiv ii confera mandatul.
Apare in actele asociatiei de proprietari ca si presedinte, faceti doar o decizie/hotarare privind cuantumul indemnizatiei. In primul post v-am spus ce ii retineti|: 16%, CAS si CASS.
La fel, si la cenzor.
Presedintele - pensionar - contract de mandat (nu e nevoie de COR in acest tip de contract) - contributii = CAS si CASS angajat, deducere, impozit, CAS CASS angajator
Cenzorul ales idem ca presedintele.
Administratorul si ingrijitorul - pensionari sau nepensionari - CIM cu timp partial de lucru, contributiile toate pentru salariati. Daca sunt pensionari nu se mai calculeaza somajul, in rest toate contributiile.
edina a scris:

Nu trebuie sa faceti niciun contract. Este exact la fel ca la administratorul de firma. Actul constitutiv ii confera mandatul.
Apare in actele asociatiei de proprietari ca si presedinte, faceti doar o decizie/hotarare privind cuantumul indemnizatiei. In primul post v-am spus ce ii retineti|: 16%, CAS si CASS.
La fel, si la cenzor.

Daca aveti obiceiul de a citi legislaia, poate va opriti un pic si pe L230/2007 si ale sale norme - HG 1588/2007.
Acolo o sa vedeti ca presedintele este ales de catre membri, da la constituire, ba chiar si dupa constituire si i se intocmeste contract de mandat.
Cenzorul poate fi ales din cadrul membrilor si i se intocmeste contract de mandat. Daca se cauta un cezor din exterior, acesta poate fi PFA sau firma agreata CECCAR si se intocmeste contract de prestari de servicii - activitate cenzorat.
Contractele de mandat se intocmesc in doua exemplare, unul la presedinte/cenzor si unul la asociatie. Neaparat, cu ocazia alegerilor se hotaraste si perioada mandatului 2,3,4 ani. Sunt unii presedinti care au 2-3 mandate - nu este nicio problema daca la expirarea perioadei anterioare, in AG s-a hotarat ca tot el sa fie ales presedinte. Cam la fel si cu cenzorul.

@elga50 a explicat corect care sunt contributiile, astfel incat @aureliao2015 daca aveti probleme, ori ne mai cereti ajutorul, aici pe forum, ori cereti ajutorul unei persoane care a mai intocmit astfel de contracte, state de salarii si declaratii fiscale.
Deci atentie si la declaratiile fiscale, D 010, D 112, D 100, ...
Succes!
Dlui.Adam Grecu.
Aveti dreptate, am gresit cu privire la contractul de mandat, trebuie facut un inscris separat. Astazi am mai invatat ceva si mi-am acoperit o lacuna (pe care in fapt nu stiam ca o am). Pentru acest lucru, va multumesc.
Important este insa ca autoarea intrebarii s-a lamurit pana la urma cum trebuie sa procedeze si a gasit raspunsul corect in forum.
Nu stiu insa in ce masura a ajutat-o faptul ca ati ales sa va incepeti postarea dandu-mi mie o replica directa si cu vadita intentie persiflatoare (daca aveti obiceiul sa cititi legislatia, poate va opriti un pic..... etc.) .
Puteati sa va structurati raspunsul adresandu-va direct doamnei care a pus intrebarea si aratandu-i unde au gresit celelalte persoane care i-au raspuns pana la dvs., fara sa le infierati pentru aspectele mai putin inspirate.
Cititorii ar fi realizat ca raspunsul dvs. este cel corect si fara sa va faceti remarcat printr-o malitiozitate - consider eu - inutila si care, va spun sincer, m-a deranjat, ca orice rautate gratuita, de altfel.
Interventie moderator

@edina
Domnul Adam Grecu este cel mai blajin si hatru utilizator de pe acest forum. Va rog sa ma credeti, ca il cunosc de multi ani. N-a facut-o cu rautate, uneori este ironic in exprimare, dar bun la suflet de sa-l pui la rana. :rolleyes::coffee:

Alte discuții în legătură

Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Contributii presedinte asoc. de proprietari Dragomir Dascalu Dragomir Dascalu Ce contributii (pensii, sanatate) trebuie sa plateasca un presedinte de asociatie de proprietari care este si salariat (la o alta firma) ? (vezi toată discuția)