avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii aferente conventiilor civile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii aferente conventiilor civile

Buna ziua
Ce contributii se platesc pentru conventiile civile? As vrea sa intocmesc pentru o asociatie de proprietari, pentru administrator, presedinte, femeie serviciu si cenzori.
Va multumesc.
Cititi, va rog, pe lincul de mai jos, Codul fiscal:
[ link extern ]

Art.141 spune ca fac exceptie de la plata contributiilor la asigurari sociale undele categorii care nu au legatura cu sustinerea sau finantarea bugetului asigurarilor sociale. Observati chiar la puncru a) ca se spune despre unele situatii in care anumite persoane sunt platite din bugetul asigurarior de stat. Iar la b) alte categorii de persoane ce au casa lor de asigurari separat de casa nationala de pensii.
Eram curios de raspunsul dvs.
Pai eu tot din aceeasi sursa am citat, asadar -
a) prestațiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, potrivit legii - nu se mai calculeaza, retine si plateste CAS;
b) ,,, persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, precum și de către persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme...

Aici este mai complicat - adica persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale - adica cei cu pensii speciale de la 5000 in sus, cei carora parlamentul le plange de mila si care pentru a mai castiga 100-200 lei/luna incheie contracte de mandat cu as. prop., da? Despre acestia este vorba? Sau altii, mai destepti care obtin si incheie contracte de mandat in consiliile de administratie de la maile companii de unde mai obtin inca 5-10 mii lei/luna si, deh, de ce sa le mai retinem CAS - despre asta facem vorbire?

Bun, calculam, retinem si platim CAS la tot ce misca... O perioada scurta de timp am fost in aceasta situatie - am platit CAS la greu, atat eu cat si asociatia si conform celor aratate - ...si are dreptul la recalcularea pensie anual avand in vedere CAS-ul platit., trebuie sa te prezinti la Casa de pensii de care apartii si sa soliciti in scris ca ai cotizat dupa pensie si ai vrea si tu milogul sa-ti fie recalculata valoarea pensiei... Primesti raspunsul direct pe cuponul de pensie : + 2-3 lei pe luna!!
@Adam Grecu,
Gresiti si interpretati dupa ureche sau televizor unde se imparte acest popor in tabere ce sunt puse una impotriva alteia ridicand "capra vecinului" la nivel de arta, stiinta sau maiestrie in manipulare si dezbinare.
Nimic din ce ati spus nu face parte din cele doua categorii exceptate.
Pentru ca am increde in dumneavoastra ca stiti sa va informati si pentru ca nu tine de forumul asociatii de proprietari aceasta tema, va dau totusi doua exemple:
- in prima categorie (a) de exemplu, sunt indemnizatiile de somaj
- in cea de a doua categorie (b) sunt avocatii.

Si da, este adevarat ca, doar cu unele exceptii cand casele de pensii aplica din oficiu recalcularea pensiilor, atunci cand un pensionar vrea sa i se recalculeze pensia lui, trebuie sa solicite aceasta. Totusi in ultimii ani a mai scazut birocratia si nu le mai cere acestor contribuabile dovada ca au muncit si contribuit deoarece casa de pensii primeste informatiile odata cu ANAF-ul prin declaratia 112.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Contributii presedinte asoc. de proprietari Dragomir Dascalu Dragomir Dascalu Ce contributii (pensii, sanatate) trebuie sa plateasca un presedinte de asociatie de proprietari care este si salariat (la o alta firma) ? (vezi toată discuția)