avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii aferente conventiilor civile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii aferente conventiilor civile

Buna ziua
Ce contributii se platesc pentru conventiile civile? As vrea sa intocmesc pentru o asociatie de proprietari, pentru administrator, presedinte, femeie serviciu si cenzori.
Va multumesc.
Deci v-ati clarificat? Eu zic ca nu!
Si daca in perioada in care il angajati cu conventie, vine un control de la ITM - asa inopinat, cum s-a mai spus, ce faceti, mergeti la cei care v-au sfatuit sa-l angajati cu conv. civila?

Eu am incercat sa va spun pe cine puteti angaja cu conv. civila, dvs. faceti cum vreti...
@Adam Grecu
La contractele de mandat se retin aproape aceleasi contributii ca si la salariati.

@Aurelia
Contract civil, vechea conventie civila, puteti incheia numai si numai pentru activitati ocazionale.
Administratrorul nu va face niciodata activitate ocazionala, ci recurenta, chiar si 1 ora / luna, tot recurenta e. Asta implica CIM sau contract prestari servicii cu SC, PFA, II. Atat si nimic mai mult.

La Revisal se transmit numai CIM-urile.
Adam Grecu a scris:
- la presedinte si cenzor se calculeaza si se retine CAS, CASS si impozit la ce mai ramane dupa scaderea din "brut" a CAS si CASS; daca sunt pensionari, nu li se calculeaza si nici nu se retine CAS;

Poate din viteza ati comunicat ceva gresit. Am subliniat greseala.
Pentru pensionarii care obtin, pe langa pensie, venituri salariale sau de natura salariala asa cum sunt indemnizatiile presedintelui, cenzorului, membrilor comitetului executiv, li se calculeaza, retine si vireaza la stat CAS (contribuitia la pensii) atat fiecaruia individual cat si CAS pe tot fondul de salarii sau indemnizatii achitate de asociatie.
Un pensionar indemnizat (sau salariat) la asociatie, are locul principal de munca la asociatie, beneficiaza de deducere, plateste CAS si are dreptul la recalcularea pensie anual avand in vedere CAS-ul platit.

@elga50,
... se retin aproape... cat de aproape? Eu zic ca doar CAS si CASS (angajat si angajator) si desigur impozitul respectiv, asa cum am si mentionat;

- fara contrib. la somaj;
- fara contrib.de asig. de sanatate pt. concedii si indemnizatii;
- fara contrib. pt. accidente de munca si boli profesionale;
- fara contrib. la Fd. de garantare a cr. salariale

@Adriantot,
Multumesc pentru atentionare.
Repet, presedinte si cenzori pensionari.
M-am bazat pe :
ART. 141 / Cod fiscal - Excepții specifice contribuțiilor de asigurări sociale

Se exceptează de la plata contribuțiilor de asigurări sociale următoarele venituri:

a) prestațiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, potrivit legii;

b) veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, precum și de către persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii.
...............................

Acum daca C. Fiscal se schimba de trei ori pe zi si-o data noaptea, ce sa mai zic? Faza este ca la noi la asociatie, atat presedintele cat si cenzorul sunt "verzi", adica nu sunt pensionari...
La un moment dat au "circulat" pe net niste pliante editate de catre ANAF Rm, Valcea si Brasov, si care ne informau cu toate obligatiile as. prop. Acum ar fi cazul sa ne mai informeze cineva cu aceste chestiuni. Chiar mi-e foarte greu sa asimilez toate normele metodologice ale diferitelor articole din CF.

Cred ca merita sa discutam aceste aspecte pe un topic dedicat acestor aspecte.
Adam Grecu a scris:

......
- la presedinte si cenzor se calculeaza si se retine CAS, CASS si impozit la ce mai ramane dupa scaderea din "brut" a CAS si CASS; daca sunt pensionari, nu li se calculeaza si nici nu se retine CAS;
...

La asta m-am referit.

Alte discuții în legătură

Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Contributii presedinte asoc. de proprietari Dragomir Dascalu Dragomir Dascalu Ce contributii (pensii, sanatate) trebuie sa plateasca un presedinte de asociatie de proprietari care este si salariat (la o alta firma) ? (vezi toată discuția)