avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii aferente conventiilor civile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii aferente conventiilor civile

Buna ziua
Ce contributii se platesc pentru conventiile civile? As vrea sa intocmesc pentru o asociatie de proprietari, pentru administrator, presedinte, femeie serviciu si cenzori.
Va multumesc.
Raspund la "general" sa nu mai supar pe nimeni...
Ei, ce sa mai zic?
Sa va spun ceva: oamenii mai au obiceiul de a se uite peste profilul utilizatorului si ce vede la mine si ce vede la dvs.? Nu vreau sa mai fac comparatii, insa daca astazi ati invatat ceva, gandesc ca este foarte bine, iar daca si multumiti, este super.
In alta ordine de idei, postarile mele sunt in proportie de 99% pe aceasta sectiune a forumului - adica aici unde am pretentia ca mai stiu cate ceva si ca orice om, ma bucur cand vine cineva si-mi multumeste pentru sfat, de altfel foarte multe sfaturi de ordin practic...
Cum ati remarcat, cum remarca si alti useri, am un stil al meu de care nu ma pot debarasa, astfel incat, daca v-am suparat - in mod public, cer scuze.

@elga50 - multumesc pentru sprijin !!
De vectorul fiscal si d112 stiam, dar n aveam habar de d 100...asta pentru ce mai e???
Mai am o nelamurire.
Am inteles ca pentru perioade scurte de timp, o luna( cu cateva ore lucrate -fara program fix sau alte obligatii), as putea incheia conventie civila. Inainte pentru asta se vira doar impozit si sanatate. Acum s-a schimbat ceva?
Va multumesc.
Doamna,
Pana acum vi s-a raspuns foarte corect la toate intrebarile.
Ori nu cititi, ori sunteti neatenta. Reluati toate raspunsurile si daca nici dupa recitire nu intelegeti, mai intrebati.

Conventiile civile nu au disparut, insa nu le puteti intocmi pentru presedinte si cenzor (acestora le intocmiti contracte de mandat);
- administratorul, contabilul, casierul, ingrijitorul blocului, etc. - cim, cu 8 ore pe zi sau mai putin, respectiv 2, 3, 4... ore/zi, adica cu timp partial de munca - functie de gradul de "incarcare" de la locul de munca si, atentie, sa aveti grija ca acum salariul minim brut garantat in plata este de 1250 lei/luna; negociati un salariu proportional cu timpul de lucru, dar sa aveti grija de cei 1250 lei/luna;
- puteti sa incheiati conventii civile (contract civil), unui instalator care face o reparatie la subsol, unui cetatean care tunde un gard viu sau coseste iarba de pe spatiile aferente as. prop., unui zugrav care repara / varuieste ceva prin bloc.
Contributii:
- la salariati se calculeaza si retin toate contributiile specifice, aratate in alte postari, cu observatia ca deducerea personala se acorda o singura data, indiferent cate contracte are omul, de aceea, la angajare acesta trebuie sa declare in scris daca mai lucreaza si in alta parte si locul de munca unde prefera sa i se aplice deducerea;
- la presedinte si cenzor se calculeaza si se retine CAS, CASS si impozit la ce mai ramane dupa scaderea din "brut" a CAS si CASS; daca sunt pensionari, nu li se calculeaza si nici nu se retine CAS;
- la contractele civile, se calculeaza si se retine CAS, CASS si impozit; de obicei cu acest tip de personal se negociaza o suma neta, iar angajatorul face calculele in mod invers - de la net spre brut;

Toate tipurile de contracte vor fi "prinse" in D112 - deci atentie!
Am citit si am fost si atenta.
In alt topic intrebasem pe parte juridica si nu ma lamuream cu contributiile, asa ca am trecut pe partea asta cu finantele.
Acolo mi s-a spus ca as putea incheia chiar si administratorului conv. daca e pe perioada scurta si nu necesita prezenta zilnica. Fiind o situatie aparte, am insistat pe conv civ. ( a iesit la pensie si mai sta o luna pentru clarificarea sit cu furnizorii), ceea ce inseamna ca presteaza servicii la nevoie, poate o data pe saptamana, sau mai rar.
Nu eram sigura de contrib pensii daca se opreste sau nu si de raportarea in revisal.

Alte discuții în legătură

Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Contributii presedinte asoc. de proprietari Dragomir Dascalu Dragomir Dascalu Ce contributii (pensii, sanatate) trebuie sa plateasca un presedinte de asociatie de proprietari care este si salariat (la o alta firma) ? (vezi toată discuția)