avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... rectificare acte de stare civila \"din oficiu\" si de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

rectificare acte de stare civila "din oficiu" si de persoana "interesata"

In conformitate cu prevederile art.61 alin (1), din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata,"rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora se face in temeiul dispozitiei primarului unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de stare civila, din oficiu sau la cererea persoanei interesate".

[ link extern ]

Cine poate fi considerat drept persoana "interesata" pentru rectificarea unui act de stare civila?
Care este definitia juridica a "persoanei interesate"?

In lege nu se specifica ca persoana interesata trebuie sa fie imputernicita!

O persoana "interesata" trebuie sa fie imputernicita pentru depunerea unor documente in vederea rectificarii unui act de stare civila sau este suficient sa depuna documente care sa dovedeasca "interesul" pentru rectificare?

Ce presupune rectificarea din "oficiu"?
Este o diferenta intre rectificare "din oficiu" si "la cerere"?

Din moment ce pentru rectificare trebuie depusa o cerere pentru rectificare cum se poate face rectificarea "din oficiu"?

Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:40, 19 Noiembrie 2016
:slap: @ynocentta, multumesc pentru atentionare, este sfarsit de saptamana, incepe un weekend prelungit,:yeah: si nu mi-am dat seama ca mai deschisesem un topic similar.#-o

:sorry: Sper sa aveti ingaduinta fata de un biet utilizator inregistrat in urma cu doar 3950 zile.:worthy:

Cum nu sunt unul dintre moderatori nu am cum sa mut coerenta in topicul deschis anterior.

Am explicat de ce sunt nedumerit privind actiunea in instanta.

Explicatia ca "asa sunt dispozitiile in vigoare" ne mananca zilele! X-(

Autoritatea competenta a emis actul atunci autoritatea competenta sa rectifice/completeze in baza documentelor! Nu sa te trimita de la Ana la Caiafa!:-/

Trimiterea in instanta pentru completarea/rectificarea unui act de stare civila este un scarpinat peste ureche, consuma timp si resurse.
1-Pentru mutat topic,la cel initial,rugati-o pe moderatoare prin mesagerie privata sa opereze mutarea discutiei in topicul initial
2-La vechimea de 3950 zile pe forum....vechime de peste 10 ani
3-Daca eroarea ar fi fost constatata la momentul eliberarii documentului,acesta nu ar mai fi fost ridicat ar fi fost anulat si redactat certificat cu date corecte,nu ar mai fi fost necesara procedura pe care o apreciati consuma timp si resurse.,dar este necesara parintilor monorului...
Eu tocmai asta vreau sa subliniez, functionarul ar fi trebuit sa trimita parintele care a solicitat transcrierea certificatului de nastere sa aduca un document din care sa reiasa ca X este copilul lui Y si W si nu sa emita un certificat de nastere care ulterior sa fie completat sau rectificat prin hotarare judecatoreasca.

Un functionar competent ar fi sesizat ca este total aiurea sa se elibereze un act de nastere in care nu sunt inregistrate numele si prenumelor parintilor!

Este ca si cum intr-un certificat de deces nu s-ar inscrie numele decedatului sau intr-un certificat de casatorie sa nu se inscrie numele celor care se casatoresc!!
Nu ar fi tot erori materiale?
Iar daca autoritatea competenta nu se sesiseaza din oficiu ar insemna ca o persoana interesata sa mearga in instanta si sa solicite rectificarea actului de deces sau de casatorie!

Sa-i trimitem pe prosti sa umble prin instanta de judecata sa consume timp si resurse daca nu au fost in stare sa aduca toate documentele! Pentru ca astea sunt dispozitiile in vigoare!

Noi muncim nu gandim! X-(
No bine ca ne-am lamurit. Stimate domn, in acest caz functionarul nu a gresit cu absolut nimic. E clar ca functionarul nu a facut altceva decat sa copieze ceea ce a primit ca act doveditor de la cetatean. Ori in act nu erau mentionate decat datele de identificare ale copilului nicidecum ale parintilor sai. In general din practica va spun ca cetatenii de regula cand vin la ghiseu incearca sa obtina acte cat mai repede fara a se gandi la consecinte pe termen lung. In cazul de fata functionarul doar a copiat, ca de fapt asta inseamna transcriere, actul de baza eliberat de autoritatile straine,( mai ales daca e vorba de acelasi act despre care se vorbeste si in alte top-inguri), in anul 2000 cand nu aveai voie ca acum sa preiei anumite date pentru a completa din oficiu rubricile lipsa din actul romanesc. Deci solutia in acest caz nu este la ofiterul starii civile ci doar la instanta. Ofiterul starii civile se poate adresa si el instantei dar numai daca are cunostinta despre datele corecte si dovezi pentru a redacta o solicitare. Persoana interesata care sa sesizeze instanta poate fi si o ruda a copilului, al parintilor ori chiar partile implicate direct sau o terta persoana care sa fie imputernicita. Aici e clar ca vorbim de o completare de act.
Asa este, este vorba despre o completare. M-am lamurit dupa ce am intrat in posesia tuturor actelor. Transcrierea s-a facut dupa actul initial unde nu erau si parintii iar dupa emiterea actului cand au vazut cum a fost emis au scos un alt extras unde erau si parintii.
Functionarul nu a gresit transcriind actul pe care l-a primit dar putea sa le solicite sa prezinte un act unde erau inscrisi si parintii cunoscand mult mai bine consecintele unui act incomplet, de exemplu nu i se poate face carte de identitate.
Acum trebuie facuta o procura care costa 100 lei plus timpul pierdut prin instanta.
Toate acestea puteau fi evitate daca functionarul ar fi solicitat inainte de emiterea cn actul care demonstra cine sunt parintii.

Alte discuții în legătură

Persoana interesata rectificare certificat de nastere cyan cyan Pentru rectificarea datelor din certificatul de nastere cererea poate fi depusa numai de catre persoana interesata sau aceasta poate imputernici alta persoana ... (vezi toată discuția)
Modificarea certificatului de nastere al copilului meu marilenastefania marilenastefania sint necasatorita si am un copil cu perechea mea am nascut in spania si nu mi-au scris numele meu de familie in certificatul de nastere .am fost in rominia sa ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania - alt tata decat sotul mamei iuli_mete iuli_mete buna ziua Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e ... (vezi toată discuția)