avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... rectificare acte de stare civila \"din oficiu\" si de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

rectificare acte de stare civila "din oficiu" si de persoana "interesata"

In conformitate cu prevederile art.61 alin (1), din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata,"rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora se face in temeiul dispozitiei primarului unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de stare civila, din oficiu sau la cererea persoanei interesate".


[ link extern ]

Cine poate fi considerat drept persoana "interesata" pentru rectificarea unui act de stare civila?
Care este definitia juridica a "persoanei interesate"?

In lege nu se specifica ca persoana interesata trebuie sa fie imputernicita!

O persoana "interesata" trebuie sa fie imputernicita pentru depunerea unor documente in vederea rectificarii unui act de stare civila sau este suficient sa depuna documente care sa dovedeasca "interesul" pentru rectificare?

Ce presupune rectificarea din "oficiu"?
Este o diferenta intre rectificare "din oficiu" si "la cerere"?

Din moment ce pentru rectificare trebuie depusa o cerere pentru rectificare cum se poate face rectificarea "din oficiu"?


Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:40, 19 Noiembrie 2016
Acuma vin si eu cu o completare. De cele mai multe ori functionarul insista a se face actele cum trebuie in schimb cetateanul grabit vrea sa fie rezolvat atunci pe loc, asumandu-si pe moment orice, dupa care cand se vade in fata problemelor da vina pe functionar. Nu cred ca functionarul nu a adus la cunostinta petitionarilor faptul ca va trebui sa se adreseze ulterior instantei. Chiar nu cred. Acum faptul e consumat si din pacate mai repede de vreo 6 luni nu cred sa terminati de completat actul in instanta.Sa aveti grija ca in sentinta sa fie mentionate toate datele parintilor intrucat functionarul nu are voie sa completeze din oficiu absolut nimic, decat ceea ce va fi scris in sentinta la rubrica hotaraste. A...si santinta sa fie definitiva. Iar in procura sa fie mentionat ca sunteti imputernicit sa solicitati si un nou certificat de nastere ca altfel functionarul face completarea din oficiu dar nu va elibereaza si certificatul.
Multumesc pentru completari si atentionare.

In privinta modului cum a fost intocmit actul acum 16 ani nu am cunostinta si chiar nu mai are rost sa caut raspunsuri, faptul este consumat.

Parintii imi vor face o procura sa ma ocup de completarea certificatului de nastere si chiar daca este de durata actiunea timp este suficient ptr ca nu au nevoie de certificat.
Vreau sa aiba certificatul completat ptr ca este normal sa aiba parinti in CN.
Total de acord cu dvs.
Daca persoana careia i-a fost eliberat certificatul de nastere incomplet este in prezent majora, procura pentru formalitatile de completare ale certificatului de nastere trebuie sa fie data de el sau poate fi data si de unul dintre parinti?

Am inteles ca cei care au unul dintre parinti de nationalitate romana au in mod automat si cetatenie romana si nu mai sunt necesare alte formalitati pentru obtinerea cetateniei, am inteles corect?
Persoana fiind majora se poate reprezenta singura. Doar ca in instanta va trebui sa prezinte dovezi si acte ale parintilor sai. De preferat este sa depuna certificatul de nastere in care are parinti, original si o traducere legalizata la notar. Persoana in cauza va trebui sa va imputerniceasca pentru a-i reprezenta interesele in vederea depunerii actelor in instanta, precum si pentru aducerea la indeplinire a sentintei de completare, depunerea ulterioara a sentintei ramasa definitiva si a documentelor necesare la starea civila in vederea operarii mentiunilor de completare in actul de nastere, precum si pentru obtinerea unui nou certificat de nastere ca urmare a completarii rubricilor lipsa. In vederea cetateniei nu sunt de acord. Nationalitatea nu este definitorie ci doar un motiv in plus de a primi cetatenia, dar cerere tot trebuie sa isi faca de solicitare a cetateniei in cazul in care nu o mai are sau i-a fost retrasa la cerere ori din oficiu. Nu este cazul de fata intrucat din moment ce i s-a facut transcrierea e clar ca este cetatean roman. Doar daca are cunostinta ca intre timp a renuntat de buna voie ori odata cu parintii pe perioada minoratului la cetatenie sau aceasta i-a fost retrasa din diferite motive(politice de ex.).Verificati la starea civila daca are atribuit CNP si daca are mentiuni operative pe marginea actului de nastere. Daca are CNP e ok, e clar ca este si in baza si e cetatean roman. Oricum instanta va solicita un extras de la starea civila.Procesul dureaza undeva la 3 luni Pana in septembrie e vacanta la instante, aveti timp.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2016
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Persoana interesata rectificare certificat de nastere cyan cyan Pentru rectificarea datelor din certificatul de nastere cererea poate fi depusa numai de catre persoana interesata sau aceasta poate imputernici alta persoana ... (vezi toată discuția)
Modificarea certificatului de nastere al copilului meu marilenastefania marilenastefania sint necasatorita si am un copil cu perechea mea am nascut in spania si nu mi-au scris numele meu de familie in certificatul de nastere .am fost in rominia sa ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania - alt tata decat sotul mamei iuli_mete iuli_mete buna ziua Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e ... (vezi toată discuția)