avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... rectificare acte de stare civila \"din oficiu\" si de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

rectificare acte de stare civila "din oficiu" si de persoana "interesata"

In conformitate cu prevederile art.61 alin (1), din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata,"rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora se face in temeiul dispozitiei primarului unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de stare civila, din oficiu sau la cererea persoanei interesate".

[ link extern ]

Cine poate fi considerat drept persoana "interesata" pentru rectificarea unui act de stare civila?
Care este definitia juridica a "persoanei interesate"?

In lege nu se specifica ca persoana interesata trebuie sa fie imputernicita!

O persoana "interesata" trebuie sa fie imputernicita pentru depunerea unor documente in vederea rectificarii unui act de stare civila sau este suficient sa depuna documente care sa dovedeasca "interesul" pentru rectificare?

Ce presupune rectificarea din "oficiu"?
Este o diferenta intre rectificare "din oficiu" si "la cerere"?

Din moment ce pentru rectificare trebuie depusa o cerere pentru rectificare cum se poate face rectificarea "din oficiu"?

Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:40, 19 Noiembrie 2016
Multumesc pentru informatii.
Am toate documentele in original si traduse legalizate in care apar si parintii, pe certificatul de nastere romanesc are CNP.
Extrasul de nastere din registrul olandez in care apar si parintii a fost scos dupa ce au constatat ca in certificatul de nastere romanesc ambii parinti erau liniute.
Din anul 2000 cand a fost emis CN nu au mai facut nicio formalitate de completare considerand ca nu ii va fi de folos in viitor, in plus nu au timpul necesar sa se ocupe de formalitati deoarece vin anual doar in vacanta pentru o perioada scurta.
Am crezut ca este o simpla formalitate care se rezolva la oficiul de stare civila care a emis certificatul dar am constatat ca este o procedura mai de durata.
Asta nu e o problema care sa ma opreasca in demersurile de completare a certificatului de nastere, vroiam doar sa stiu daca procura trebuie sa fie data de persoana careia ii apartine certificatul de nastere avand in vedere ca in prezent este majora sau poate fi data si de mama ca "persoana interesata".
persoana fiind majora va poate imputernici pe dvs. la un notar care are apostila de la Haga pentru a face toate demersurile necesare. Din cate am observat aveti si documentele necesare. Succes!
Este interesant : Pentru afi inclus minorul in Certificatul de Cetatenie al parinte lui cu domiciliul in stainatate se potriveste art 57,alineatul 3?
Orice parinte care dovedeste cu acte de stare civila ca are un copil minor poate solicita dobandirea cetateniei impreuna cu acesta.
Cazul, la care nu gasesc esire e ca parintele are Cetatenie cu toate actele de stare civila,dar minorul nu e inclus in Certificatul de Cetatenie si nu pot scimba pasaportului expirat al copilului,desi celalat parinte ne fiind cetatean vrea sa-si dea la notar declarative,ca nu e impotriva acestui fapt,cum e procedural posibil?

Alte discuții în legătură

Persoana interesata rectificare certificat de nastere cyan cyan Pentru rectificarea datelor din certificatul de nastere cererea poate fi depusa numai de catre persoana interesata sau aceasta poate imputernici alta persoana ... (vezi toată discuția)
Modificarea certificatului de nastere al copilului meu marilenastefania marilenastefania sint necasatorita si am un copil cu perechea mea am nascut in spania si nu mi-au scris numele meu de familie in certificatul de nastere .am fost in rominia sa ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania - alt tata decat sotul mamei iuli_mete iuli_mete buna ziua Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e ... (vezi toată discuția)