avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz

Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la "colectiv" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve si detector de gaz pentru fiecare foc pe care il are pe proprietate.
Ma intereseaza numarul respectivului act !
Va multumesc, oameni frumosi si promti !
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2016
Elidor, utilizator
Sunt apartamente, care la montarea centralei au pus si detector de gaz. Acesta a fost montat in apartament imediat langa usa de la intrare și nu in afara partamentului.
Exista norme de montaj pe care le putem vedea?
Mulțumesc.
[ link extern ]
Detectorul se monteaza in apartament, doar electroventilul este in afara sa. Detectorul este montat in zona cu cea mai mare probabilitate de scapari de gaze.
Oricum, s-a mai discutat despre subiectul asta:
www.avocatnet.ro/content/for...
la mine la bloc s-au montat detectoarele in bucatarii iar elecrovanele pe coloane, incat daca este detectat gaz intr-un apartament, toate apartamentele racordate pe coloana respectiva vor avea gazul intrerupt; asta pana cand, tot firma care le-a montat va fi chemata si va detecta avaria si o va solutiona; nu dati drumul la gaz imediat (prin tragerea pistonasului) pana cand nu se gaseste defectiunea, altfel dati drumul la gaze intr-un apartament de pe coloana respectiva, care nu si-a inchis aragazul si ... bum. Astea le stiu bineinteles de la firma (sunt si logice), care firma montase la inceput in bucataria fiecaruia kit-ul dar au revenit si au spus ca ANRE a dat amenda pentru un astfel de montaj!!
Ceva imi scapa din punct de vedere tehnic. Daca e o coloana comuna si se vrea oprirea gazului pe acea coloana, ar trebui sa existe doar un singur electroventil de siguranta, iar detectoarele conectate la un dispozitiv comun, care, la oricare detector in stare de avarie, sa dea semnalul de declansare elerctroventil, pentru oprire gaz.
Insa ati spus ca sunt mai multe electroventile, cum sunt montate pe coloana comuna ? Ele trebuie sa opreasca gazul doar spre sursa de avarie, nu pentru toti consumatorii. E ilogic cum sustine firma . Tocmai pentru motivul enuntat de dvs., ca la reluarea alimentarii sa nu se ajunga la alimentare cu gaz pe o sursa fara flacara (aragaz). Plus ca e ilogic sa intervina firma si sa deranjeze toti consumatorii. Interventiile cu intrerupere gaz la comun se fac intotdeauna planificat, anuntat si controlat de catre firma autorizata. Firma respectiva anunta cu cel putin o zi inainte interventia, verifica inainte de interventie ca toti consumatorii sa fie avertizati si la sfirsit, inainte de realimentare cu gaz si in timpul operatiunii, verifica neexistenta vreunui surse alimentate fara flacara. Nu in regim de avarie. Nu cred ca ANRE a emis o dispozitie tehnica in sensul relatat.
montarea detectorului se face la o anumita distanta de aragaz - sau gura de foc- dar electrovalva se poate monta si pe teava vare deserveste pana la 24 de aragaze.. nu va repeziti sa dati drumul la gaz pe teava comuna ca sariti in aer din cauza unuia care nu si-a stins aragazul dupa inchiderea gazului... asigurati-va intii ca toti de pe acea coloana au robinetele inchise; asta pentru ca cica s-au dat amenzi firmelor, de catre anre, firme care au montat alarma si electrovalva, amele in bucatarii...

Alte discuții în legătură

Verificare gaze / senzori si electrovalva mihaela_2013 mihaela_2013 Buna seara, Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si ... (vezi toată discuția)
Necesitate detector gaze daca coloana nu traverseaza incaperea Maart102 Maart102 Buna ziua, Doresc sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu urmatoarea problema: Locuiesc de peste 10 ani intr-un apartament cu 2 camere si inca de la data ... (vezi toată discuția)
Responsabilitate acoperire costuri detector gaze pentru apartament debransat Bibanash Bibanash Buna ziua, In blocul in care locuiesc, anvelopat si cu termopane din 2018, ~10% din apartamente sunt debransate de la coloana de gaze. Proprietarii acestor ... (vezi toată discuția)