avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... un proprietar poate prelua in custodie marfurile ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

un proprietar poate prelua in custodie marfurile chiriasului pentru recuperarea chiriei restante?

Contractul de inchiriere a fost reziliat unilateral de catre CHIRIAS in feb 2009.Proprietarul si/a dat acordul scris de reziliere.
In continuare,dupa incetarea contractului,proprietarul permite verbal chiriasului sa ramana in spatiul respectiv din cauza ca nu a gasit un alt chirias.
Tacita relocutiune NU opereaza.
De la incetarea contractului si pana in prezent chiriasul a ramas in spatiu si a mai platit o parte din chiria restanta.
Acum proprietarul doreste sa preia marfurile chiriasului in custodie pentru valorificare,conform clauzei de GARANTII din contract.
Aceasta clauza este valabila si dupa incetarea contractului??????????
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 00:30, 24 August 2009
Situatie incalcita,special de comun acord si numai verbal consimtita ,ca intr-o eventualitate sa se ajunga la practici neortodoxe.,greu de probat.Atata timp cat intre dvs si proprietar nu mai exista raport in derulare,eventual obligatii consecinta a contractului reziliat,obstructia din partea acestuia respectiv santajul de pretins bunuri in contravaloare chirie - nu are baza legala ,in conditiile in carea acesta personal a consimtit si permis continuarea utilizarii spatiului.
In conditiile in care detineti documente legale care va atesta calitatea de proprietar al marfurilor/bunurilor depozitate,aveti toate drepturile sa le ridicati si sa le depozitati unde doriti dvs ,independent si neconditionat de pretentiile proprietarului spatiului ,fata de care nu exista obligatii sau clauze in derulare sau in vigoare din contractul reziliat.Luati-va marfa si gata,
Va multumesc in continuare,
si scuze pt ca nu am venit cu precizari,dar am scris atat de mult pe tema asta incat nu mai stiu unde am zis tot si unde nu!!
Asadar:
In calitate de chirias ,am depus notificare de reziliere.
proprietarul si/a dat acordul scris pt rezilierea contr.
Contractul a incetat in data 08 feb 2009.
La data incetarii contr. aveam de plata chirii restante.
dupa incetarea contr. proprietarul nu a mai emis facturi de chirii si nu mi/a adresat ni ci o alta notificare ,decat o instiintare cu suma de plata.
M/a rugat sa raman in continuare in complex fara a plati chirie.
De la incet contr. si pana in prezent am mai achotat partial din chiria restanta din timpul derularii contractului.
acum doresc sa parasesc spatiul si sa/mi iau marfurile,dar proprietarul imi spune ca nu amdreptul sa/mi iau marfurile in vrtutea clauzei de garantii din contract .
mai produce efecte acea clauza la mom prezent????
#-o
Bun situatia din puctul meu de vedere este urmatoarea, pentru chiriile restante pe care le datorati 08.02.2009, proprietarul are la dispozitie procedura recuperarii acestor sume pe baza OG 119/2007 a somatiei de plata, daca veti clauza in contract, care prevede faptul ca proprietarul poate imobiliza si valorifica bunurile pentru acoperirea sumelor datorate, proprietarul trebuia sa puna in aplicare aceasta clauza in momentul in care a acceptat rezilierea contractului de inchiriere astfel in momentul in care dv. ati notificat rezilierea el trebuia sa va comunice ca marfa dv. este imobilizata si urmeaza sa fie valorificata pentru acoperirea chiriei restante, daca proprietarul nu a procedat asa si pur si simplu a acceptat rezilierea lucrul acesta inseamna ca a renuntat la dreptul sau de-a va imobiliza marfa. Deci am ajuns la situatia actuala in care dv. aveti posibilitatea sa va luati marfa pur si simplu din spatiu si sa plecati linistita. Singura problema se pune la accesul in spatiul acela, pentru ca asa cum dv. puteti sa va luati marfa si sa plecati pentru ca nu exista relatie contractuala intre dv. si proprietar, asa si proprietarul poate sa va interzica accesul in spatiu, si de aici o serie de probleme, plangere la politie si altele.........Sfatul meu este sa faceti cumva sa scoateti marfa din spatiu in cel mai scurt timp posibil ...........A si inca ceva, pentru bani care i-ati dat ocazional 100-200 lei cat ati dat aveti documente justificative (dispozitii de incasare, chitante )?
Multumesc frumos pentru raspunsul dv. rapid.Stiu ca timpul este pretios pt fiecare ,iar aceste consultatii sunt gratuite,de aceea va multumesc din nou.
la intreb dv. refer la sumele platite,raspunsul este DA,am primit de fiecare data chitante.
Avand o suma mare de plata la chirii restante (30 000 ron) imi este teama sa plec asa, pur si simplu,dar si sa stau degeaba fara sa am mari posibilitati de plata nu e o solutie.
Mi/e teama de prevederile ord 119.
dar in acelasi timp ma intreb de ce nu au procedat la somatii de plata si cu ceilalti chiriasi care au plecat si cu care am discutat (parte din ei).
multumesc
Analore,ai dreptate in opinie dar gresesti la paragraful cu documentele intre parti.Este evident si de pe luna ca proprietarul a "inhatat" orisice suma financiara fara a emite document justificativ.Daca proprietarul ,in foamea lui dupa chiriasi ,cu ocazia acceptarii rezilierii contractului de inchiriere nu a ridicat si consemnat pretentia asupra chiriei restante,mai ales ca NU a emis facturi,deci este clar ca totuil a mers la evaziune fiscala.Nenea fost chirias,ai tot dreptul asupra marfii/bunurilor din spatiul ,DACA poti face dovada cu documente justificative.Te duci frumos la politie,precizezi ca esti proprietar de bunuri conservate cu acceptul proprietarului la locatiaX,si ca acesta fara baza legal refuza sa permita ridicarea bunurilor .Atata timp cat proprietarul nu a incheiat documente legale eventual cu obligatii ce decurg din contractul de inchiriere,ulterior nu mai are drept legal sa ridice pretentii asupra dvs sau a bunurilor apartinand dvs.

Alte discuții în legătură

Cand inceteaza un contract de inchiriere? minalex minalex sunt intr/o mare dilema,va rog sa/mi dati un raspuns: Am un contract de inchiriere intre doua societati comerciale,care stipuleaza la Art; 10 INCETAREA ... (vezi toată discuția)
Dupa incetarea unui contract de inchiriere acesta mai produce efecte? minalex minalex contractul de inchiriere pentru un spatiu comercial a incetat in luna feb.2009 prin notificare scrisa de reziliere unilaterala de catre chirias.Proprietarul ... (vezi toată discuția)
Chirie neplatita, chirias disparut... liviu f liviu f Pe data de 01.07.2010 trebuia sa incasez chiria pentru spatiul comercial pe care l-am inchiriat. Mi s-a cerut o amanare de trei zile. Am acceptat . De ... (vezi toată discuția)