avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Liste Intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Liste Intretinere

Buna ziua. Am si eu o intrebare si totodata o nelamurire. este legal ca administratorul blocului sa incaseze intretinerea inainte de afisarea listelor si daca exista diferente intre incasare si liste sa faca regularizare? eu chiar nu mai inteleg nimic....asa mi-au raspuns cei de la asociatie ...ce daca nu e pusa lista noi incasam si pe urma facem regularizarea....adica niciodata ca nu am vazut asa ceva in liste . Va multumesc.
fotbalistul a scris:
Cat despre problema de aici nu mi se pare legala. Incasezi si apoi faci regularizare?

Platile in avans sunt absolut legale, sunt reglementate ca operatiuni contabile in legea contabilitatii, in codul fiscal, in codul coimercial s.a.m.d. Avem multe exemple pe care sunt convins ca unii dintre dumneavoastra le cunosc: salariul platit in avans, chirie platita in avans, abonamente platite in avans...
Cat despre temerea dumneavoastra ca admninistratorul uita ca ati platit in avans, da, poate fi justificata tot asa cum unii proprietari uita sa platesca intretinerea 7-8 luni. Sper ca intelegeti asemanarea: administratorul nu uita nici plata restanta nici plata in avans pentru simplu motiv ca nu trebyuie sa o tina minte. Evidenta contabila este oglinda activitatii si daca maine administratorul sufera de o boala grava sau dispare, oricine poate continua activitatea si poate vedea clar situatia fiecarui proprietar.
Cati administratori tin contabilitatea pe calculator? Cati administratori stiu sa foloseasca un calculator, dar o foaie de calcul tabelar?

Foarte multi administratori stiu aceste lucruri. Eu am cunoscut direct, personal (nu aici pe forum) peste 20 de administratori si toti se folosesc de calculator, unii cu programe specializate, cumparate, altii cu foi de calcul tabelar cum spuneti dumneavoastra. Or fi si exceptii dar eu nu am cunoscut decat in urma cu 25 de ani si nu acum in ultimii 10 ani.
Daca omul nu are incredere sau suspiciuni asupra acestor plati, cum il mai puteti incuraja sa faca aceste plati?

Vorbiti discutii ca sa aveti ce vorbi! Pai cine va obliga pe dumneavoastra sa faceti plati in avans la asociatia de proprietari!? Nu va oblkiga nimeni. Sigur ca platiti in avans la gaz, la electricitate, la telefon poate, la internet... Daca nu credeti uitati-va pe factura si vedeti pentru ce perioada platiti la aceste firme. O sa constatai ca la unele platiti estimativ, la altele in avans pentru luna urmatoare. Si chiar va obliga pentru ca daca nu platiti ramaneti pe intuneric sau fara semnal.
La asociatie nu va obliga nimeni. Nu va trage administratorul de maneca sa platiti in avans.
Aceasta discutie a pus initial doar problema legalitatii platii in avans si nu a obligativitatii.
Intelegeti eroarea in care va aflati!?
Dvs. ati citit primul post al acetui topic?
Cred ca dvs. nu ati citit prima postare a acestui topic, ca daca ati fi citit vedeati ca persoana in cauza este obligata sa plateasca in avans, ceva ce inca nu a fost inca calculat.
Dvs. nu platiti la asociatie un abonament fix luna de luna asa cum este in cazul abonamentelor de telefonie sau internet.
Si in exemplele date de dvs. in care se platesc in avans, se platesc pe baza unui document justificativ. Primiti o factura in baza careia dvs. platiti. Daca dvs. faceti plata fara a vedea acea factura si constatati ulterior ca nu este corecta ce faceti?
In cazul de fata, persoanei i se cere sa plateasca cota de intretinere fara ca el sa fi vazut pentru ce da banii aceia.
Cred ca nu vorbesc ca sa ma aflu in treaba.
Sa zicem ca o luna, doua, poate administratorul nu a avut timp sa faca listele, o fi plecat in concediu, o fi avut ceva probleme. Dar nu e normal pe o perioada lunga sa ceri locatarilor sa iti plateasca intretinerea ca apoi sa faci regularizari.
Teoretic cu banii incasati in plus tu poti sa acoperi niste gauri in luna curenta iar regularizarea o rezolvi ulterior, faci rost de bani din alta parte si acoperi banii folositi.
Stim cu totii cum e sa plimbi banii dintr-o parte in alta ca sa iti acoperi niste cheltuieli urgente.
Nu scrie nicaieri ca ar fi obligat, ci ca, daca nu sunt listele afisate, se incaseaza intretinerea estimata si ulterior se face regularizarea.

Insist sa nu va mai exprimati despre probleme tehnice, e clar ca sunteti pe dinafara, cel putin in privinta platii in avans si a regularizarilor ulterioare.
fotbalistul a scris:
Dvs. ati citit primul post al acetui topic?...daca ati fi citit vedeati ca persoana in cauza este obligata sa plateasca in avans,

Redau textul integral ca sa nu fie confuzii. Iata ce scrie utilizatorul in primul post:
Buna ziua. Am si eu o intrebare si totodata o nelamurire. este legal ca administratorul blocului sa incaseze intretinerea inainte de afisarea listelor si daca exista diferente intre incasare si liste sa faca regularizare? eu chiar nu mai inteleg nimic....asa mi-au raspuns cei de la asociatie ...ce daca nu e pusa lista noi incasam si pe urma facem regularizarea....adica niciodata ca nu am vazut asa ceva in liste . Va multumesc.

Unde vedeti dumneavoastra ca cineva este obligat sa plateasca in avans!? Unde scrie cuvantul obligat pe care-l repetati aici?
Proprietarii sunt obligati prin lege sa plateasca sumele repartizate pe listele lunare de plata si atat. Cine vrea, ciune are motive, sigur ca poate sa plateasca in avans. Poate dar nu-l obliga nimeni.
Eu nu vad cum va obliga pe dumneavoastra administratorul dumneavoastra sa platiti in avans. Povestiti-ne sa intelegem. Va sechestreza, va trimite mafia pe cap, va ameninta, va santajeaza cu darea in vileag a unor probleme ce va pot afecta imaginea...!? Povestiti-ne si noua ca nu va aude nimeni, sa vedem si noi cum cedati dumneavoastra acestor torturi barbare si platiti in avans!
Bine. Nu scrie OBLIGAT. Dar v-ati oprit unde v-a convenit cu cititul.

Deci
]daca nu e pusa lista noi incasam si pe urma facem regularizarea
daca asta nu este o obligativitate a utilizatorului sa isi plateasca intretinerea inainte de a fi afisata lista, atunci ce este?

Dvs, spuneti

Proprietarii sunt obligati prin lege sa plateasca sumele repartizate pe listele lunare de plata si atat.

Utilizatorul spune ca el nu vede lista inainte sa plateasca, asa ca legal el nu e obligat sa plateasca intretinerea fara sa vada lista. Dar totusi e obligat sa o plateasca conform legii, ceea ce nu va contrazic.

Apoi tot dvs. spuneti
Cine vrea, ciune are motive, sigur ca poate sa plateasca in avans. Poate dar nu-l obliga nimeni.

Din textul utilizatorului se poate intelege ca nu depinde de el plata in avans. Poate el nu vrea sa plateasca in avans si vrea sa vada intai lista pe ce da banii.
Legea il obliga sa plateasca in avans, ca poate acel administrator poate pune lista dupa 2 luni sau 3 si se trezeste omu ca are si ceva penalitati.

Ce nu ati inteles dvs. din mesajul utilizatorului, este ca administratorul de blocul in care sta ii pune pe oameni sa plateasca intretinerea inaintea afisarii listelor iar omul vrea sa stie daca este legal, avand in vedere ca ce se intampla nu este prima data cand se intampla. Din text eu inteleg ca acest lucru se intampla de ceva vreme, incasarea intretinerii inaintea afisarii listelor.
Daca este o persoana care doreste sa plateasca in avans, pe o luna.. doua.. trei nu vad care sa fie problema. Dar in aceea asociatie, inteleg ca toata lumea plateste asa.
Eu unul nu as plati in avans nimic fara sa vad negru pe alb cat am de plata, cu riscul penalitatilor.
Nu toti administratorii de asociatii sunt ok. Nu am sa spun marea majoritate, dar am sa spun ca sunt suficiente cazuri in care administratorii au furat si sunt suficiente cazuri mediatizate.
Repet... Utilizatorul intreaba daca este legal ca administratorul sa incaseze intretinerea locatarilor inainte ca listele de plata sa fie afisate, ca apoi sa faca regularizari pe care nu le vede pe listele de intretinere, dupa cum zice in text.
Teoretic, dupa cum spunea si doamna Elga, ar fi trebuit sa se regaseasca pe liste diferenta platita.

Alte discuții în legătură

Penalizari asociatie proprietari ContSters191229 ContSters191229 Buna seara!.As vrea sa ma lamuriti si pe mine daca e corect sa platesc penalizari care nu apar pe lista de cheltuieli lunare.Administratorul zice ca da, eu nu ... (vezi toată discuția)
Doi proprietari nu vor sa plateasca consumul pausal calculat de techem piticot20 piticot20 Buna seara, avem doi proprietari in bloc care nu au fost acasa in ziua cand cei de la Techem au venit sa citeasca repartitoarele si bineinteles au fost ... (vezi toată discuția)
Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de asociatia de proprietari edwin edwin Pe data de 13 ianuarie a.c. m-am dus la asociatie sa iau o adeverinta necesara la vanzarea apartamentului tatalui meu, care m-a mandatat sa ma ocup de aceasta ... (vezi toată discuția)