avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Liste Intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Liste Intretinere

Buna ziua. Am si eu o intrebare si totodata o nelamurire. este legal ca administratorul blocului sa incaseze intretinerea inainte de afisarea listelor si daca exista diferente intre incasare si liste sa faca regularizare? eu chiar nu mai inteleg nimic....asa mi-au raspuns cei de la asociatie ...ce daca nu e pusa lista noi incasam si pe urma facem regularizarea....adica niciodata ca nu am vazut asa ceva in liste . Va multumesc.
@fotbalistul

Intr-adevar, nu este o obligatie de a plati in avans, ci o optiune a proprietarilor.
Daca vor, platesc inainte si li se regularizeaza plata urmatoare, daca nu vor, nu platesc.

Faptul de a suporta penalizari nu se sustine pentru ca acestea se calculeaza referitor la data afisarii listei si a scadentei, or daca lista se afiseaza la 2-3 luni o data. sa zicem prin absurd, asa cum imaginati dv., atunci penalizarile se vor calcula tot la 2 - 3 luni o data, dar nu mai devreme de perioada de gratie acordata prin lege.

Desfaceti firul in patru, imaginati inimaginabilul si il tratati ca pe o chestiune permanenta, rau-voitoare din partea ticalosului de administrator care nu are alta treaba decat sa incurce oamenii si sa ii jecmaneasca de penalizari.

Este un rationament ridicol.

Inca o data. Daca din motive diferite administratorul nu afiseaza lista de intretinere, oamenii pot plati in avans o suma estimata, urmand ca pe lista sa li se faca regularizarea.

Daca eu as fi un asemenea administrator si as fi in situatia sa nu pot sa afisez lista la timp. iar dv. ati fi unul din locatarii banuitori si ati vrea sa va platiti la timp intretinerea, dialogul ar decurge astfel:
- vad ca nu ati afisat intretinerea, dar vreau sa platesc ca nu doresc sa intru in banii de intretinere;
- platiti acum si atunci cand voi calcula va voi scadea banii dati acum. Sa fiti atent ca in rubrica restante suma va fi cu minus si ca in totalul de plata va figura suma rezultata prin scaderea algebrica dintre suma platita si cota de intretinere. Daca platiti mai mult decat va fi cota, suma din totalul de plata va fi si ea negativa si in urmatoarea lista de dupa cea afisata in rubrica restante va figura tot o suma negativa care va va fi scazuta din intretinerea de peste doua luni. Lunile inseamna ce e scris pe lista in titlu, nu luna calendaristica.
- e prea complicat pentru mine, nu inteleg si ma tem ca o sa iasa incurcaturi.
- va asigur ca nu vor iesi incurcaturi, dar daca nu sunteti convins de ceea ce v-am explicat, atunci nu platiti si asteptati sa afisez lista.
- bine, dar in situatia asta nu vreau sa fiu cumva penalizat.
- pai nu veti fi penalizat pentru ca aveti ragaz sa va platiti intretinerea afisata timp de inca 30 zile de la data scadenta scrisa pe lista.
- da, voi plati dupa ce afisati.
- foarte bine, va astept atunci cu plata.

Aceasta este o explicatie a fenomenului contabil.
Daca insa cunoasteti cazuri concrete de matrapazlacuri ale administratorului, nu fapte imaginare, atunci discutam cazul. Altfel am vorbit numai ca cei care citesc sa inteleaga cum e cu plata in avans in situatii speciale ale administratorului sau ale locatarului care ar vrea sa plateasca in avans deoarece va fi plecat o buna bucata de timp si nu vrea sa ramana restant.
eu platesc constant lumina in avans; apoi vad cum pe factura se regularizeaza obligatia de plata cu sumele platite in avans.
Pai aici, la listele de plata, e acelasi lucru.
In lista urmatoare vor aparea restante cu minus care atesta plata unor sume in avans.
Nu desfac firu in patru si nu zic ca nu aveti dreptate.
Dar din tot dialogul de aici, dvs. ca toti administratorii ati tinu partea administratorului acelei asociatiie.
Lucrurile sunt simple.
Respectiva persoana i se cere sa plateasca in avans intretinerea, de catre administrator, care ulterior va face regularizarile. Ceea ce nu este gresit.
Ce se intampla gresit acolo este faptul ca acea persoana sustine ca se face in mod constant plata intretinerii in avans de catre proprietari. "Platiti acum si voi face dupa aia listele si regularizarile."
Regularizari pe care aceeasi persoana sustine ca nu apar pe lista.
Ori administratorul de acolo estimeaza atat de perfect cotele de intretinere pt proprietari, ori este altceva.
fotbalistul a scris:
Respectiva persoana i se cere sa plateasca in avans intretinerea, de catre administrator,

Asta e inventia dumneavoastra. Vi s-a intamplat dumneavoastra ca administratorul sa va ceara sa platiti in avans intretinerea?
acea persoana sustine ca se face in mod constant plata intretinerii in avans de catre proprietari.
Daca proprietarul de buna voie si nesilit de nimeni vrea sa faca plati in avans e dreptul lui. Dar e tot inventia dumneavoastra. Ati auzit de la cineva ca ar fi spus altcineva ca i s-ar fin intamplat cuiva...
Ori eu sunt beat ori dvs ignorati ceea ce cititi sau nu cunoasteti limba romana.
Daca dvs. cititi postarea initiala si nu intelegeti ca acolo in acea asociatie proprietarii platesc inaintea afisarii listelor eu renunt.
Si da,eu sunt unul din cei carora administratorul a venit sa imi ceara in avans plata intretinerii. A batut din usa in usa ca sa stranga bani sa plateasca caldura. Si am dat desi nu eram obligat si nici nu locuiam acolo. Am mers pe buna credinta ca sa ne rezolvam fiecare problemele. El le-a rezolvat pe ale lui eu abia dupa doua luni.
Strangea bani in loc sa recupereze datoriile de la datornici.

Alte discuții în legătură

Penalizari asociatie proprietari ContSters191229 ContSters191229 Buna seara!.As vrea sa ma lamuriti si pe mine daca e corect sa platesc penalizari care nu apar pe lista de cheltuieli lunare.Administratorul zice ca da, eu nu ... (vezi toată discuția)
Doi proprietari nu vor sa plateasca consumul pausal calculat de techem piticot20 piticot20 Buna seara, avem doi proprietari in bloc care nu au fost acasa in ziua cand cei de la Techem au venit sa citeasca repartitoarele si bineinteles au fost ... (vezi toată discuția)
Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de asociatia de proprietari edwin edwin Pe data de 13 ianuarie a.c. m-am dus la asociatie sa iau o adeverinta necesara la vanzarea apartamentului tatalui meu, care m-a mandatat sa ma ocup de aceasta ... (vezi toată discuția)