avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Demisie administrator asociatie proprietari, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Demisie administrator asociatie proprietari, prerogative presedinte

administratorul isi depune demisia urmand conform contractului o perioada de o luna de preaviz , in aceasta perioada trebuie angajat alt administrator sau firma care se ocupa cu administrare de imobile , care sunt pasi de urmat in acest scop conform Legi 230/2007 :
- Se convoava adunare generala ?
- Decide comitetul executiv ?
- Hotoraste doar presedintele ?
-Sunt obligatoriu ce-l putin trei oferte ?
Cel mai recent răspuns: timpuriu , utilizator 09:00, 1 Octombrie 2016
Un presedinte de asociatie, ca sa-si indeplineasca atributiile corect si limitat de lege, ar trebui sa conlucreze cu membrii comitetului executiv.
Daca membrii comitetului sunt disponibili macar intr-un numar care sa formeze majoritatea in comitet, atunci toate deciziile trebuie luate in comitet. Presedintele, ca reprezentant al proprietarilor, convoaca sedintele de comitet, culege propuneri de la proprietari, lanseaza teme de discutie, semneaza orice document al asociatiei, fie ca este de uz intern, fie ca e in relatie cu tertii, conduce activitatea comitetului prin initiativa proprie.
Nu poate lua decizii de unul singur, mai ales in situatii de cheltuieli mari pentru lucrari de intretinere, reparatie sau modernizare a proprietatii comune, de modificari ale prevederilor regulamentelor interne, incheierea de contracte cu tertii, angajari demiteri sau suspendari din functii ale personalului asociatiei.

Problema e cand, din cauze foarte diferite, in timp, membrii comitetului nu mai sunt disponbibili, incep sa lipseasca de la sedinte, isi dau demisia, altii in locul lor nu mai apar, iar presedintele, mai voit, mai nevoit, se trezeste singur. Nu mai are cu cine colabora, AG convocate nu mai aduna proprietari intr-un numar suficient, se constata o delasare si a proprietarilor cu privire la activitatea de administrare si, mai ales, nimeni nu mai e dispus sa se aleaga membru in comitetul executiv.
Asociatia trebuie condusa, administrata, curent si permanent. Atunci va fi nevoit sa ia decizii de unul singur, la inceput mai cu frica de Dumnezeu, apoi, daca vede ca nu e contestat sau macar admonestat, mai curajos, curajul se transforma incet-incet in abuz si "bietii" proprietari se vor trezi in timp ca nu mai au cu cine se intelege pentru ca in fata lor au o vietate care, cu aroganta hranita zi de zi de neimplicarea si delasarea proprietarilor, le va vorbi rastit si injurios, intr-un limbaj pe care ei nu-l mai inteleg.
Proprietarii si-o fac cu mana lor.

Probabil mai e si cazul cand exista comitet, dar presedintele are manifestari abuzive. Se intampla pentru ca i s-a dat posibilitatea sa fie asa dintru inceput. A prins curaj, a cucerit un pic de teritoriu, dupa care pas cu pas si l-a marcat si si l-a cucerit din ce in ce mai mult.
Nu va suparati pe mine, ma fac avocatul diavolului, puterea se cucereste si, odata cucerita, nu se mai da din mana, daca esti un om care stii ce vrei, bine pentru toti sau bine pentru tine insuti.
va multumesc de raspuns ,este foarte corect , asa se intampla si asta ca lege 230/2007 si hg 1588/2007 nu este foarte clara si lasa loc de interpretari , nimeni nu are nimic impotriva ca daca o teava se sparge la 2 noaptea , presedintele poate avea initiativa sa angajeze un instalator sa repare avaria , dar o decizie care se poate lu-a intr-o perioada de o luna cred ca este un"abuz" sau sa initieze procese chiar si impotriva restantierilor cred ca este un abuz , personal cred ca o asa zisa "ierarhizare " intr-o asociatie sunt in ordine :: Adunarea Generala , Comitetu Executiv , Presedintele
timpuriu a scris:
...daca o teava se sparge la 2 noaptea , presedintele poate avea initiativa sa angajeze un instalator sa repare avaria

Nu vad cum un presedinte ar putea sa angajeze la ora 2 noapte un instalator care sa remedieze o avarie. #-o
Exista alte modalitati de rezolvare a unor avarii:
- asociatia are un administaror iar acesta poate fi anuntat si poate intrerupe apa in cateva minute pentru a nu inunda apartamentele si pentru a diminua pierderile
- o asociatie bine gestionata trebuie sa aiba un instalator angajat permanent care sa verifice instalatiile, care sa intervina, impreuna cu administratorul la orice ora, sa remedieze avaria.
Daca se angajeaza instalator pentru o avarie astazi, pentru alta saptamana viitoare sau luna viitoare, costurile vor fi mai mari, atat cu instalatorii cat si cu piederile.
Asa ca varianta angajarii la 2 noaptea este o absurditate.
sa initieze procese chiar si impotriva restantierilor cred ca este un abuz ,

Nu este nici un abuz. Eu as fi prevazut in lege obligatia ca presedintele sa actioneze in instanta restantierii, de exemplu dupa 6 luni sau 12 luni de neplata sau cei ce acumuleaza o restanta mai mare de XXX lei, de exemplu. Ori in lege se prevede doar ca presedintele poate actiona in judecata dar nu ca ar fi obligat.
De aceea vedem aici pe forum ca sunt restantieri din 2007 acum in 2016.


cand am spus angajare m-am referit la semnarea unei convetii civire ptr remedierea avariei , de ce nu se poate la 2 noaptea ? administratorul nu este obligatoriu sa locuiasca in bloc ,aveti dreptate in ce priveste o asociatie bine organizata , intr-o asociatie bine organizata ,presedinte nu ar fi "seful suprem" si conform legi asociatiile pot actiona in judecata un restantier dupa 90 de zile de la neplata intretineri ( ca nu o fac este o alta discutie , acesti restantieri sunt tolerati ptr ca sunt o sursa de venit , sa nu ne facem ca nu stim asta ) si tot conform legi atributiile presedintelui sunt sa reprezinte ( sa semneze cererea de chemare in judecata , contractul cu avocat-ul inscrisuriile anexate ,etc ) dar atributia sa initieze un proces in are comitetul executiv, asta am inteles eu din lege si nu insist ca am dreptate
Imi pare rau dar nu cred ca vorbiti in cunostinta de cauza cand spuneti ca cineva (presedinte, patron, director, ministru...) poate angaja pe cineva (chiar si prin semnarea unei conventii) la ora 2 noaptea pentru remedierea unei avarii. Oamenii mai dorm noaptea si nu stau sa caute instalator in ziare, sa negocieze, sa incheie conventii in miezul noptii. Oamenii gandesc, prevad, anticipeaza atat lucrurile bune cat si pe cele rele.
Cat priveste atributiunile presedintelui HG1588/2007 prevede cu privire la presedinte si instanta:
Art. 18. - (3) Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de asociaţie sau în procesele iniţiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor

De citit sublinierile ca sa se inteleaga exact. Asadar presedintele reprezinta asociatia in instanta, poate formula cererea, poate merge in instanta, poate depune inscrisuri, poate sustine cauza, poate invoca exceptii, poate formula concluzii... Dar, sigur ca presedintele poate apela la proifesionisti in drept (avocati) atunci cand considera ca este necesar.

Alte discuții în legătură

Comitet executiv asociatie Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua, Avem o situatie speciala la noi in bloc, in sensul ca nimeni nu vrea sa fie sef de scara, adica reprezentantul cladirii, in comitetul executiv al ... (vezi toată discuția)
Un proprietar are voie sa participe la o sedinta a membrilor comitetului executiv? breazamoreni breazamoreni Buna seara, Revin cu o intrebare: Un membru al asociatiei de proprietari are voie sa participe la o sedinta a membrilor comitetului executiv organziata de ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari: atributii comitet executiv MrV MrV Buna ziua, Am si eu o intrebare scurta: poate sau nu poate Comitetul executiv al unei asociatii sa angajeze personal in Asociatie? Conform legii 230 ... (vezi toată discuția)