avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim hotelier (prin airbnb)

As dori sa stiu daca este vreo reglementare in cazul inchirierii de apartamente in regim hotelier, prin airbnb. In afara de raspunderea fiscala pe care o are propietarul, exista un cadru legal? este nevoie de aprobare din partea asociatiei de locatari/administratorul blocului etc?
Multumesc frumos
M.Serol
Exista, in Codul Fiscal, este asimilata activitatilor independente, si intr-adevar nu trebuie sa te autorizezi la Registrul Comertului, nu este activitate economica, se da doar o declaratie la ANAF pe CNP, la inceperea activitatii de inchiriere; pentru inchirierea a mai putin de 5 camere poti opta intre norma de venit anuala sau sistemul real, iar peste 5 camere sistemul real este obligatoriu
Multumesc! Si inca ceva: Daca aleg sistemul real, imi trebuie o contabila sau pot sa ma ocup eu? Pot si deconta cheltuieli?
Nu iti trebuie neaparat contabil, se inregistreaza toate veniturile si cheltuielile in Registrul-Jurnal si se depune Declaratia 200 (cred) la termenul prevazut in Codul Fiscal. Cu privire la cheltuieli, aceeasi intrebare o am si eu, pentru ca sunt decontabile numai anumite cheltuieli, in anumite limite. De pilda, daca locuinta are mai multe camere, dar nu inchiriez decat o parte din ele, cum impart cheltuielile proportional cu acestea? Plus ca acele camere nu au un grad de ocupare de 100%, deci e greu de calculat cheltuiala efectiva pe aceste camere. Trebuie intrebat la ANAF.
Mie la ANAF mi-au sugerat ca e mai ok prin sistem real, decat norma de venit.
Mi-au spus ca se deconteaza cheltuieli de genul : lenjerii, utilitati, renovare ... :)
Si daca aleg sistemul real mai trebuie sa completez inca un formular prin care platesc TVA dupa comisionul care mi-l iau site-urile ( booking,airbnb), gen cativa lei.
Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2017
CarmenV89, utilizator
Pai, cheltuieli cu utilitati, da, dar in ce limita? Ca daca eu am 10 camer,si inchiriez numai una,si aceea doar cateva zile, sa zicem, nu o sa pot sa decontez toata factura de utilitati, nu? Ca asa nu ar mai ramane nimic de platit, ceea ce nu cred ca se poate

Alte discuții în legătură

Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, ... NicoleC NicoleC Inchiriere apartament bloc in regim hotelier (in scop turistic) Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, a fost recent introdus in ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Inchiriere în regim turistic/hotelier fără acordul vecinilor dan_ph dan_ph Bună seara, adresez aici o intrebare, legat de inchirierea in regim turistic/hotelier, respectiv Ordinul de ministru din 01.03.22; conform acestuia, inteleg ... (vezi toată discuția)