avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim hotelier (prin airbnb)

As dori sa stiu daca este vreo reglementare in cazul inchirierii de apartamente in regim hotelier, prin airbnb. In afara de raspunderea fiscala pe care o are propietarul, exista un cadru legal? este nevoie de aprobare din partea asociatiei de locatari/administratorul blocului etc?
Multumesc frumos
M.Serol
Inteleg ca tu colaborezi doar cu Airbnb. Cu Booking.com trebuie neaparat sa iti infiintezi firma, pentru ca plata nu se face prin ei, ca la airbnb, ci tu dai factura & chitanta la inceputul sau sfarsitul sederii.
Buna Oana_CM,

Poti sa imi spui te rog ce cod caen ai pentru booking si daca ai completat formularul 091 pentru tva intracomunitar?
Salut @SethBV. Sunt in aceeasi situatie ca tine. Spune-mi te rog chitantele le eliberez ca persoana fizica? La fel si jurnalul de incasari il tin pe persoana fizica avand in vedere ca nu trebuie sa ma autorizez?
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2018
MemeCJ, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua,
Pentru ca ma intereseaza si pe mine aceasta speta - in conditiile in care s-a scris pe topic ca fiecare face ce vrea cu locuinta sa, fara informarea si acordul asociatiei de proprietari, am procedat la cautari si deocamdata am gasit urmatorul text:

Speta publicata la data 16.08.2017
Referitor la: Alte materii
Domeniu: Aparate de marcat electronice fiscale (AMEF)
Subdomeniu: Diverse

Scurta descriere: Inchiriere camere in scop turistic

Intrebare : Persoanele fizice care inchiriaza in scop turistic camere situate in locuintele proprietate personala au obligatia utilizarii caselor de marcat?

Raspuns : Conform ordonantei de urgenta care reglementeaza utilizarea caselor de marcat, operatorii economici, adica persoanele fizice si juridice, asociatiile familiale, precum si orice alte entitati cu exceptia institutiilor publice, care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Persoanele fizice care inchiriaza in scop turistic camere situate in locuintele proprietate personala nu sunt prevazute la exceptiile reglementate de ordonanta de urgenta care reglementeaza utilizarea caselor de marcat, asa incat aceste persoane au obligatia utilizarii caselor de marcat pentru sumele incasate din aceste chirii.

Baza legala :
- Ordonanta de urgenta a guvernului nr 28 / 1999 articolul 1 alin. (1) si 2
- Hotararea guvernului nr 479 / 2003 articolul 1 alin. (1)
...........................................

Personal nu am nimic impotriva folosirii/inchirierii locuintei in scop turistic daca aceasta activitate se face corect, dar nu sunt de acord ca aceasta inchiriere in scop turistic sa nu aiba acordul proprietarilor direct "afectati" si a comitetul executiv.
Practic, nu doresc sa ma intalnesc pe casa scarii cu tot felul de necunoscuti, sa nu stiu cine sunt si sa pun intrebari de genul - cine sunteti, scopul si durata vizitei... Ar fi penibil si pentru mine si pentru cei care au inchiriat locuinta...
Daca pentru unii aceasta activitate economica este un drept constitutional, as vrea ca si pentru noi, vecinii sa nu ne fie incalcat dreptul la viata privata, adica ce scriam mai sus - sa ma intalnesc pe casa scarii cu tot felul de persoane necunoscute.
Stiu foarte bine ca inchirierea locuintelor se practica de multa vreme, in general in statiunile de la mare si munte. Probabil ca va trebui sa ne obisnuim si cu aceasta indeletnicire, pentru ca, in fond, cel care inchiriaza este unica sa sursa de venit si, trebuie sa traiasca si acesta...

Cu stima, AG

Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, ... NicoleC NicoleC Inchiriere apartament bloc in regim hotelier (in scop turistic) Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, a fost recent introdus in ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Inchiriere în regim turistic/hotelier fără acordul vecinilor dan_ph dan_ph Bună seara, adresez aici o intrebare, legat de inchirierea in regim turistic/hotelier, respectiv Ordinul de ministru din 01.03.22; conform acestuia, inteleg ... (vezi toată discuția)