avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita minor

Buna ziua! In data de 22. 06. 2016 am primit sentinta divortului prin care s-a stabilit si custodie comuna asupra minorului rezultat din casatorie in varsta de 1an si 10luni acum. Programul de vizita este cu preluare de catre tata de la domiciliul meu, de vineri seara la 18:00 pana duminica seara la 18:00 in fiecare primul si al treilea weekend al fiecarei luni, doua saptamani in luna iulie, doua saptamani in luna august, 7 zile in luna decembrie in perioada sarbatorilor si 3 zile de paste. Tin sa precizez ca atunci cand s-a stabilit acest program copilul era inca alaptat, lucru de care nu s-a tinut cont. Minorul a fost preluat de tata primele doua sapt. din luna iulie, dupa care a fost adus febril, plin de bubulite si in o ora dua ce l-a adus a trebuit sa merg cu el la urgente. Atat cat minorul a fost la domiciliul tatalui, acesta nu s-a ocupat personal de el ci l-a lasat in grija bunicilor (pe care nici nu-i cunostea pt ca eu m-am ocupat de minor de la varsta de o luna, iar tatal a venit sa-l vada prima data cand acesta avea 1an si 2 luni). din data de 18 august tatal e plect din tara. I-am cerut sa-mi dea si mie procura sa merg in Spania unde am familia si oferta de munca si unde am lucrat vreme de 8ani. A spus ca nu-mi da procura sub nici o forma. As dori sa stiu daca el tot nu respecta programul de vizita care l-a primit, nu se intereseaza de minor si nu-i plateste pensia de intretinere, eu chiar nu pot parasi tara??? In cat timp as putea deschide o alta actiune pt schimbare program de vizita, sau stabilire domiciliu minor in alta tara????
Cel mai recent răspuns: MYK272est , utilizator 11:54, 17 Octombrie 2016
@Dapix
Dacă citeaţi postarea iniţială, aţi fi constatat că tatăl minorului NU se interesează de copil, nu l-a văzut până la vârsta de 1 an şi 2 luni, totuşi a obţinut un program de relaţii, pe care nu-l respectă şi nici nu-l va putea respecta, din proprie voinţă, decât exact prin telefon şi skype, şi asta numai dacă domnul vrea, dacă nu, atunci...NU. Domnul a ales să plece în străinătate, fără să ţină cont de dreptul copilului la tată.
În rest ce weekend, adio întâlnire tată copil în weekenduri`!!

Care weekenduri?
Adio a fost de la naşterea copilului! Domnule, aşteptarea ca tata să viziteze copilul nu-i ţine loc nici de acoperiş, nici de mâncare! Mai ales dacă tatăl e aşa de pătruns de dragoste părintească încât nici pensia de intreţinere pentru copil nu o plăteşte!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2016
Martonze, utilizator
Martonze - eu altfel pun problema, ADICĂ dacă tot nu mai este posibilă exercitarea legăturilor personale din orice motiv(nici nu contează), atunci ce logică ar mai avea cererea prin judecată a schimbării programului de legături, care ORICUM nu poate fi exercitat.
Este total lipsit de logică și de interes o cerere de modificare program legături tată-copil, dacă oricare program ar fi, sau deloc(lipsă) program, e tot ca și inexistent.
Fie că nu se poate din cauza distanței, fie că nu există interes..., e doar tuș negru pe hârtie albă`!! De ce să-l mai modifici și cu ce interes`??
`
P.S. - AM CITIT TOT CU MARE ATENȚIE, DAR EU AM COMENTAT UN CITAT AL USERULUI avocat_lascoschi@yahoo.com.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2016
Dapix, utilizator
@Dapix
1.Schimbarea programului de vizită are logică în situaţia particulară a unui părinte răzbunător, care poate se prezintă să ia copilul la program după 1-2 ani, copilul nu vrea cu el fiindcă nu-l cunoaşte şi se creează premizele penalizării mamei(în cazul prezent) cu 100-1000 lei/zi întârziere.Un copil sugar sau foarte mic nu se poate exprima, dar unul mai măricel nu va accepta să plece cu un necunoscut...Este un caz real în Craiova, unde un tată absent 11 ani!!! a obţinut program de vizită, copilul a refuzat plecarea cu el peste noapte şi azi, mama plăteşte 100lei/zi penalizare-omul a executat-o silit pe mama şi a dispărut din nou Deci există motive temeinice de schimbare a programului!
2.Contează foarte mult DIN CE CAUZĂ nu se exercită relaţiile personale minor - părinte, fiindcă în ţara noastră, nerespectarea DREPTULUI COPILULUI LA PĂRINTE este sancţionată numai în cazul părintelui la care locuieşte copilul, dacă acel părinte împiedică relaţionarea, ori, în condiţiile egalităţii în drepturi şi obligaţii ale părinţilor, ambii părinţi trebuie să acorde acest drept copilului şi nu odată la 2 ani, cu executor şi Poliţie, ci aşa cum au cerut în instanţă.
3.În cazul prezentat, tatăl nu se ocupă de copil, e plecat din ţară şi nici nu contribuie material la creşterea şi educarea lui - pe de altă parte, împiedică părintele responsabil să-i asigure un nivel de trai mai bun copilului.
Unde vedeţi aici egalitatea dintre părinţi, conform Rezoluţiei Consiliului Europei, în care unul din părinţi nu-şi respectă nici o obligaţie, dar împiedică şi singurul părinte responsabil să-şi îndeplinească rolul de părinte? Şi vorbim de "custodie comună" ?!
Dapix a scris:

Martonze - eu altfel pun problema, ADICĂ dacă tot nu mai este posibilă exercitarea legăturilor personale din orice motiv(nici nu contează), atunci ce logică ar mai avea cererea prin judecată a schimbării programului de legături, care ORICUM nu poate fi exercitat.
Este total lipsit de logică și de interes o cerere de modificare program legături tată-copil, dacă oricare program ar fi, sau deloc(lipsă) program, e tot ca și inexistent.
Fie că nu se poate din cauza distanței, fie că nu există interes..., e doar tuș negru pe hârtie albă`!! De ce să-l mai modifici și cu ce interes`??
`
P.S. - AM CITIT TOT CU MARE ATENȚIE, DAR EU AM COMENTAT UN CITAT AL USERULUI avocat_lascoschi@yahoo.com.


Are logica schimbarea programului de vizita pentru ca in caz contrar mama ar trebui sa vina in Romania daca tatal cere sa vada copilul.
E adevarat ca poate sa nu mai ceara sa vada copilul pana la majorat, dar se poate intampla, si e foarte probabil ca peste un an sau doi sa vrea sa vada copilul.
Ganditi-va la partea cu executarea silita...

Ca nu a exercitat programul un an este una dar daca va cere sa isi exercite dreptul la vizita are dreptul de a-l exercita.

De aceea se impune si schimbarea programului de vizita pentru ca, in caz contrar pot aparea probleme juridice dificile.Adesea tatii se gasesc sa isi exercite drepturile exact atunci cand nu prea se mai poate...si dupa mult timp...mai mult ca sa incurce situatia mamei.

Este insa dificil de modificat programul de vizita si daca nu stie sa se judece poate ca ar fi bine sa nu o faca.
In mod normal, tatal este cel care are calitate procesuala de a cere in acest caz si mama se poate considera ca nu ar avea, dar eu apreciez ca se poate cere si de mama.

Depinde si pe ce se va judeca.
Eu cred ca ar fi bine sa aiba judecata pe stabilirea domiciliului minorului si suplinire consimtamant in actiune, in subsidiar.

Schimbarea domiciliului sau suplinirea consimtamantului tatalui nu impieteaza asupra dreptului de vizita al tatalui si daca nu cere, tatal va ramane cu un program de vizita pe care il va putea exercita oricand conform legii.
Si daca vrea sa execute silit hotararea apar si mai mari probleme juridice pentru ca legea noua si nu prea a fost gandita temeinic.
In primul rand as dori sa precizez ca am avut avocat la proces atat la judecatorie cat si in apelul de la tribunal. Dupa pronuntarea deciziei am mai cerut sfatul a inca doi pt ca avocatul care ma reprezentat a spus ca nu mai pot face nimic. Am intrebat daca as avea vre-o sansa sa deschi o alta actiune pt ca mi s-a tot spus ca e prea devreme. Dovada ca as avea de munca in Spania este un contract care este valabil un an de zile de la data la care eu ma prezint la acel loc de munca. Mai am si un fel de buletin spaniol cu serie si numar valabil din 2008 (pt ca eu am mai fost in spania unde am lucrat catva ani) cat despre domiciliu am un contract de chirie care a fost incheiat din Octombrie 2009 si chirias figurez eu, iar anul acesta a fost reinoit pt ca a expirat si inca locuiesc acolo parintii si fratele meu. Adresa de la apartamentul inchiriat figureaza pe acel buletin si de asemeni si pe buletinele parintilor si fratelui meu.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Custodie copil minor fara divort? tifa tifa Se poate solicita custodia minorului, fara sa se fi cerut si divortul? Parintii minorului sunt casatoriti si separati, iar tatal solicita doar custodia ... (vezi toată discuția)
Obligativitate program vizita pentru tata elisza elisza Buna ziua , situatia este urmatoarea : in hotararea judecatoreasca s-a stabilit custodia comuna si programul de vizita al tatalui doua weekend-uri pe luna . ... (vezi toată discuția)